Hlavní obsah
Foto: NoirChocolate, Shutterstock.com

Foto: NoirChocolate, Shutterstock.com

Kysané zelí, vepřové maso a houskový knedlík. Tyhle tři zdánlivě obyčejné věci spolu dohromady ale umějí vytvořit oblíbené české jídlo jménem segedínský guláš. Dáte si?

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 kg vepřové plece
  • 200 ml smetany na vaření 12%
    7
  • 1 ks cibule
  • 150 g másla
    7
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce polohrubé mouky
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Očištěné vepřové maso nakrájejte na kostky. Cibuli nasekejte nahrubo. Kysané zelí taktéž pokrájejte, abyste v guláši neměli příliš velké kousky. A tady pozor! Každé zelí je jinak kyselé a každý má rád segedín také jinak. Pro jistotu tedy zelí už v této fázi ochutnejte a případně lehce propláchněte, protože později už se kyselosti nezbavíte!

02.

Cibuli osmažte na části rozpuštěného másla dozlatova, pak přidejte osolené a opepřené maso, které nechte zatáhnout. Přisypte papriku, vše promíchejte, podlijte asi 2 dl vody a maso nechte pozvolna dusit skoro doměkka. Během dušení ho podle potřeby ještě trochu podlijte, místo vody můžete použít také trochu vody ze zelí.

03.

Když je maso skoro hotové, přidejte připravené kysané zelí a nechte ho ještě asi 10 minut také podusit, aby změklo. Nezapomeňte přidat zbytek másla! Pak guláš podle potřeby zaprašte polohrubou moukou a nechte ještě chvilku provařit, není to ale nutně potřeba. Nakonec ho promíchejte s kelímkem sladké smetany, podle potřeby dochuťte vodou ze zelí nebo kořením, a můžete podávat. Jako příloha se nejlépe hodí houskový nebo karlovarský knedlík.

A co třeba příště zkusit třeba klasický guláš? Jestli vám ale zbylo zelí, pak si připravte zelňačku, třeba tu s uzenými žebry.

Související témata:

Načítám