Hlavní obsah

Hovězí guláš s červeným zelím aneb Segedín trochu jinak

Hodnocení:
(125)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina 30 minut
Náročnost
nízká

Receptem na guláš se sice nikdy moc nezavděčím, protože skoro každý už má svůj oblíbený ‎recepis, nicméně dnešní variace na segedín z hovězího byla tak dobrá, že mi to stejně nedá. Silná šťáva z masa a červeného vína, šťavnatá, doměkka uvařená kližka a navrch pikantní kysané zelí totiž tvoří skvělé jídlo!

Ingredience pro:
4 porce
  • 2 lžíce sádla
  • 4 středně velké cibule nakrájené nadrobno
  • 500 g hovězí kližky
  • 1 chilli paprička
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 120 g rajčatového protlaku
  • 200 ml červeného vína
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 400 g červeného kysaného zelí
  • sůl a pepř
Článek

Postup

Krok 1: Jako u každého guláše, polovina úspěchu spočívá v trpělivosti s opékáním dostatečného množství cibule. Tu pokrájejte nadrobno a pomalu, spolu s nasekanou chilli papričkou, dozlatova opečte na sádle nebo oleji.

Krok 2: Přidejte na kostky pokrájené maso a zprudka za stálého míchání opečte, aby se zatáhlo.

Krok 3: Vmíchejte papriku, kmín a rajčatový protlak, nechte chvilku rozvonět, a zalijte vínem. Přidejte tolik vody, aby bylo maso ponořené, osolte a povařte něco přes hodinu doměkka.

Krok 4: Přidejte scezené kysané zelí a vařte dalších 10 minut. Na závěr dochuťte prolisovaným česnekem a majoránkou, pokud ji máte rádi. Pak ještě chvilku prohřejte, podle chuti opepřete a můžete podávat.

Ke guláši se hodí čerstvý kváskový chléb, kynuté knedlíky i široké nudle. A jestli večer nikoho nečekáte, přidejte i nasekanou cibulku.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama