Hlavní obsah
2,7
(20)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Slané vaječné muffiny jsou skvělé k snídani (připravit si je můžete už večer a ráno jen dopéct), jako sytá bezlepková svačina i lehká večeře plná bílkovin – krom vajec do nich totiž můžete přidat v podstatě jakýkoliv sýr, semínka i kousky šunky nebo slaniny. Jarní verze si žádá chřest, ale bezvadně se hodí i spařený špenát.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 kusů
  • 4 ks jarní cibulky
  • 4 ks sušených rajčat v oleji
  • 250 g zeleného chřestu
  • 80 g tvrdého sýra
  • 1 hrst čerstvé máty
  • 4 ks vejce
  • 2 lžíce dýňových semen
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Z chřestu ulomte tvrdé dužnaté konce (kolik ulomit poznáte jednoduše tak, že se vám chřest při ohnutí v tom místě zlomí), ty můžete použít na chřestovou polévku. Pokrájejte ho na 1 až 2 cm dlouhé špalíky a na 3 minuty je vhoďte do osolené vroucí vody. Pak ihned zchlaďte vodou ledovou, díky tomu zůstane chřest hezky zelený a křupavý.

02.

Jarní cibulky a sušená rajčata nasekejte najemno a na oleji z rajčat obojí orestujte dozlatova, muffiny tak budou mít mnohem lepší chuť. 

03.

Vajíčka prošlehejte se solí (množství upravte dle slanosti sýru), vmíchejte najemno nasekanou mátu (místo máty můžete dát např. oregano), nastrouhaný nebo nadrobený sýr (eidam, čedar, parmezán, feta, balkán...), chřest a cibulku a rozdělte do 6 muffinových košíčků vystříkaných olejem.

04.

Obložte odloženým chřestem, posypejte dýňovým semínkem a pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Pak troubu otevřete a muffiny nechte dochladnout v ní, při větším tepelném šoku mají tendenci poklesnout.

Muffiny jsou skvělé teplé se salátem k lehké večeři i studené k snídani nebo jako svačina na výlet.

Reklama

Načítám