Hlavní obsah

Bezlepkové vaječné muffiny s chřestem, mátou a sýrem

Hodnocení:
(20)
Foto: Kateřina Harudová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Slané vaječné muffiny mě baví k snídani (připravit si je můžete už večer a ráno jen dopéct), jako sytá bezlepková svačina i lehká večeře plná bílkovin – krom vajec do nich totiž můžete přidat v podstatě jakýkoliv sýr, semínka i kousky šunky nebo slaniny. Jarní verze si žádá chřest, ale bezvadně se hodí i spařený špenát.

Ingredience pro:
6 kusů
Budete potřebovat
  • 4 jarní cibulky
  • 4 sušená rajčata v oleji
  • 250 g čerstvého zeleného chřestu
  • 80 g tvrdého sýra
  • 1 hrst čerstvé máty
  • sůl a pepř
  • 4 vejce
  • 2 lžíce dýňových semen
Článek

Postup

Krok 1: Z chřestu ulomte tvrdé dužnaté konce (kolik ulomit poznáte jednoduše tak, že se vám chřest při ohnutí v tom místě zlomí), ty můžete použít na chřestovou polévku. Pokrájejte ho na 1 až 2 cm dlouhé špalíky a na 3 minuty je vhoďte do osolené vroucí vody. Pak ihned zchlaďte vodou ledovou, díky tomu zůstane chřest hezky zelený a křupavý.

Krok 2: Jarní cibulky a sušená rajčata nasekejte najemno a na oleji z rajčat obojí orestujte dozlatova, muffiny tak budou mít mnohem lepší chuť. 

Krok 3: Vajíčka prošlehejte se solí (množství upravte dle slanosti sýru), vmíchejte najemno nasekanou mátu (místo máty můžete dát např. oregano), nastrouhaný nebo nadrobený sýr (eidam, čedar, parmezán, feta, balkán...), chřest a cibulku a rozdělte do 6 muffinových košíčků vystříkaných olejem.

Krok 4: Obložte odloženým chřestem, posypejte dýňovým semínkem a pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Pak troubu otevřete a muffiny nechte dochladnout v ní, při větším tepelném šoku mají tendenci poklesnout.

Muffiny jsou skvělé teplé se salátem k lehké večeři i studené k snídani nebo jako svačina na výlet.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek