Článek
Postup
Krok 1: Z chřestu ulomte tvrdé dužnaté konce (kolik ulomit poznáte jednoduše tak, že se vám chřest při ohnutí v tom místě zlomí), ty můžete použít na chřestovou polévku. Pokrájejte ho na 1 až 2 cm dlouhé špalíky a na 3 minuty je vhoďte do osolené vroucí vody. Pak ihned zchlaďte vodou ledovou, díky tomu zůstane chřest hezky zelený a křupavý.
Krok 2: Jarní cibulky a sušená rajčata nasekejte najemno a na oleji z rajčat obojí orestujte dozlatova, muffiny tak budou mít mnohem lepší chuť.
Krok 3: Vajíčka prošlehejte se solí (množství upravte dle slanosti sýru), vmíchejte najemno nasekanou mátu (místo máty můžete dát např. oregano), nastrouhaný nebo nadrobený sýr (eidam, čedar, parmezán, feta, balkán...), chřest a cibulku a rozdělte do 6 muffinových košíčků vystříkaných olejem.
Krok 4: Obložte odloženým chřestem, posypejte dýňovým semínkem a pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Pak troubu otevřete a muffiny nechte dochladnout v ní, při větším tepelném šoku mají tendenci poklesnout.
Muffiny jsou skvělé teplé se salátem k lehké večeři i studené k snídani nebo jako svačina na výlet.