Hlavní obsah
3,3
(160)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Se ztracenými vejci na nedělní snídaně, s lososem či chřestem na elegantní obědy, jen tak lžičkou, když se někdo nedívá... Holandskou omáčku si můžete vychutnat mnoha způsoby, ale jedno mají společné: na této božské omáčce není nic, co byste nezvládli.

5 min.
Příprava
3 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks žloutků
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky bílého mletého pepře
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • 100 g másla
Článek

Postup

01.

Tradičně se holandská omáčka připravuje v horké vodní lázni. Upřímně, já ji vynechávám, protože se vždy povedla i bez ní, ale jejím použitím nic nezkazíte: ve větším hrnci přiveďte k varu asi 3 cm vody, do něj vložte menší hrnec nebo ohnivzdornou misku tak, aby se její dno nedotýkalo vody.

02.

Mezitím v hrnečku (nejlépe s nálevkou) přiveďte k varu máslo. Jde to na plotně i v mikrovlnné troubě, vždy jen musíte hlídat, aby nepřeteklo.

03.

V menším hrnci vyšlehejte elektrickým šlehačem nebo metličkou žloutky, citronovou šťávu, sůl, čerstvě mletý bílý nebo černý pepř a pro výraznější chuť i trochu dijonské hořčice nebo špetku kajenského pepře. Přemístěte do vodní lázně (nebo tento krok vynechte) a za stálého šlehání vymíchejte do hladké světlé pěny.

04.

Nyní už jen pomalinku za stálého šlehání přilévejte tenkým pramínkem vroucí máslo, až vznikne hladká omáčka. Tento způsob funguje s elektrickým šlehačem, obyčejným tyčovým mixérem i (s trochou fyzičky) metličkou.

05.

Ihned podávejte třeba s pečeným lososem, vařeným chřestem nebo třeba ztracenými vejci. Návod na snadná vejce Benedikt najdete v článku Trik pro perfektní ztracená vejce.

Co se zbylými bílky? Upečte si nadýchanou bílkovou bábovku, laskonky nebo v nich třeba obalte řízky na další hodování. A jestli ještě nemáte chřestu dost, podívejte se i na další recepty a tipy, jak ho zužitkovat

Reklama

Související témata:

Načítám