Hlavní obsah

Bezlepkový mazanec s bramborami

Hodnocení:
(27)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Bezlepkové pečení má svá specifika, ale to neznamená, že si musíte upírat třeba velikonoční mazanec. Stačí dodržet pár jednoduchých kroků a vláčný bochánek se vám povede stejně dobře jako z klasické mouky.

Ingredience pro:
1 mazanec
Na těsto
  • 40 g lněných semínek
  • 500 g bezlepkové mouky
  • 8 g instantního droždí
  • 120 g cukru moučka
  • 200 g vařených brambor
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 1 hrst rozinek
  • 1.5 panáku rumu
  • 1 hrst mandlí
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 špetka soli
Na potření a ozdobení
  • 1 vejce
  • 1 hrst mandlových lupínků
Článek

Postup

Krok 1: Lněné semínko (nejlépe drcené) zalijte asi 100 ml vody a nechte alespoň 20 minut bobtnat. Mléko ohřejte a rozpusťte v něm droždí. V míse smíchejte mouku, cukr, špetku soli, citronovou kůru, najemno nastrouhané brambory a vejce, přidejte mléko s droždím a nakonec i rozpuštěné máslo.

Krok 2: Pořádně promíchejte a zapracujte nasekané mandle a v rumu nabobtnalé rozinky (pár hodin předem je do něj namočte nebo pro urychlení společně krátce zahřejte v mikrovlnce či na plotně). Bezlepkové těsto bývá sušší, tak klidně přidejte i hrst kandované citrusové kůry.

Krok 3: Těsto překryjte utěrkou a nechte hodinu v teple kynout. K tomu výborně poslouží trouba, kterou jste předem lehounce vyhřáli a mísu do ní pak zavřeli. V půlce kynutí těsto srazte vařečkou a nechte vykynout napodruhé.

Krok 4: Koláčovou formu vystelte pečicím papírem (můžete ho i lehce potřít máslem) a těsto do ní uhlaďte. Nebo vytvarujte dva až tři bochánky přímo na pečicí papír, počítejte ale s tím, že budou trochu placatější. Nechte další hodinu kynout.

Krok 5: Povrch potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte plátky mandlí. Dejte do trouby vyhřáté na 190 °C, teplotu ihned snižte na 160 °C a pečte 30 až 40 minut, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Krájejte až po vychladnutí.

Máte nějaké vlastní fígle pro pečení bez lepku?

ynezorPumanzeSaNyknalC