Hlavní obsah

Bezruká taxikářka? Tahle žena s tím nemá žádný problém

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Narodila se bez rukou a s deformací chodidel, kde jí chybí většina prstů. Přesto žije Američanka Janet Brown (31) zcela soběstačně. Vychovává dva syny, pečuje o domácnost a živí se prací, k níž většina lidí ruce rozhodně potřebuje. Je taxikářka!

Článek

Jednatřicetiletá Janet Brown žije v Severní Karolíně a vychovává dva syny. Když jsou ve škole, tedy ráno a dopoledne, jezdí s taxíkem. Je to její zaměstnání. Na tom by nebylo nic neobvyklého, kdyby se ovšem Janet nenarodila s těžce deformovanými horními končetinami – místo rukou má totiž jen pahýly.

Jsem zcela samostatná

Tenhle handicap ale pro Janet překážku nepředstavuje. Dokáže vše, co jiné ženy a mámy. „Není žádná běžná každodenní činnost, s níž bych si neporadila. Jsem zcela samostatná,“ říká.

Stará se o děti, zvládá vařit, uklízet, prát. Bez problémů si obstará vlastní hygienu, učeše se, nalíčí. (Kdo ještě obdivuhodně čelí krutému osudu?)

A chodí do práce. Že nedrží volant v rukách? Toho si prý zákazníci jen stěží všimnou. „Naopak, většina lidí, které vozím, tvrdí, že jsem skvělá řidička. A mám i stálé klienty,“ vypráví.

Jedna drobnost přece jen ale Janet vadí, i když jde spíš o nadsázku. Má totiž deformované i dolní končetiny, na chodidlech jí chybí většina prstů. A mladá žena je tak trochu naštvaná, že nemůže nosit sandály, protože její nohy v nich prostě nevypadají dobře.

Foto: Profimedia.cz

Janet Brown s jedním ze svých dvou synů, o které se bez problémů staráFoto: Profimedia.cz

Nic není nemožné

Janet Brown dokazuje, že i s handicapem lze žít zcela normální život, samostatný a plnohodnotný. A tohle poselství chce šířit dál. Proto založila organizaci, která se snaží pomáhat lidem s nejrůznějším postižením a motivovat je a také naučit ostatní, jak se k handicapovaným chovat.

„Většina lidí si myslí, že když je někdo postižený, jediné, co potřebuje, je pomoc. To ale není úplně pravda. Rovnou předpokládat, že je někdo bezmocný jen proto, že se narodil jiný, je chyba,“ říká Janet Brown. Podle ní by stačilo, kdyby se lidé zeptali a ne jen automaticky něco předpokládali.

A handicapovaní? Ti by se podle Janet Brown neměli bát a litovat. „Nemůžete si přece říkat, že budete jen sedět doma a nikdy nikam nepůjdete, protože jste jiní. Nemůžete si říkat ‚tohle nezvládnu, protože mám jen jednu nohu‘ a podobně,“ tvrdí žena, která slovo „nemůžu“ či „nedokážu“ ze svého slovníku nejspíš zcela vyloučila.

Foto: Profimedia.cz

Taxikářka bez rukou? Janet Brown to v pohodě zvládáFoto: Profimedia.cz

Podobně silná je tahle žena. Přečtěte si příběh Dany, kterou jediný kotrmelec dostal na vozík. Neuvěříte, co všechno zvládá.

Reklama

Související témata:

Načítám