Hlavní obsah

Bleskurychlý úklid na poslední chvíli? Tyhle triky vám pomohou!

Foto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

Úklid těsně před Ježíškem vám nemusí zabrat půl dneFoto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finišujete s přípravami na příchod Ježíška, a i když jste už několikrát uklízeli, zas máte pocit, že by to ještě chtělo opravit? Naučíme vás pár triků, díky kterým to zvládnete v rekordním čase!

Článek

Máte na poslední chvíli pocit, že by to chtělo ještě doladit úklid? Poradíme vám, jak tím ztratit co nejméně času – zvlášť, když už máte hloubkový předvánoční úklid dávno za sebou. Někdy totiž stačí udělat pár maličkostí a byt bude vypadat jako po generálním úklidu.

1.Hlavní je mít plán. Uklízet byste měli od nejuklizenější místnosti k té nejproblematičtější – většinou od ložnice ke kuchyni a wc, postupujte od stropu ke koberci, od okna ke dveřím nebo dokola místnosti.

2. Nejdřív do WC vlejte šálek octa a nasypte půl kilogramu soli a nechejte působit celou dobu úklidu. Na vanu a umývadlo nastříkejte ocet nebo citronovou šťávu s přídavkem jedlé sody.

„Soda je super i při čistění koberců – stačí ji rozsypat na koberec, nechat asi 15 minut působit a poté vysát. Koberec dostane lepší barvu a zbavíte se nepříjemného zápachu,“ říká Mgr. Jiří Kratochvíl z firmy Dama Eko úklid. Kašičku z jedlé sody a vody můžete nanést i na sporák, ze kterého pak snadno dostanete mastné skvrny. Vše nechejte působit.

3. Jestli svítí sluníčko a odhalilo špinavá okna, omyjte je vodou s přídavkem octa, nebudete je muset leštit. „Pusťte se do toho, jen pokud je venku teplota nad 5 °C. Začněte omytím rámů, až pak omyjte skla,“ radí Iveta Čekanová z agentury Lidská síla. Pokud není na okna čas nebo počasí, stáhněte žaluzie nebo nařaste záclony, aby nebyla tak vidět.

Foto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

Zašpiněná okna hodně pokazí celkový dojem, ale když stáhnete žaluzie, bude to hned lepšíFoto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

4. Pečlivě narovnejte všechny přehozy, záclony, prostírky, koberečky, židle u stolu a časopisy na hromádce u televize. Pokud bude vše „zařezávat“, máte vyhráno. V kuchyni jsou zásadní složené utěrky a co nejméně věcí na pracovní ploše linky. Při úklidu mějte po ruce pytel na odpadky a vše nepotřebné hned vyhoďte!

5. Utřete prach – když na to použijete utěrku z mikrovlákna, zároveň naleštíte nábytek a pokoj bude hned vypadat o mnoho lépe.

6. Vysajte koberce a vezměte je pěkně proti srsti, bude vypadat nadýchaně – a pokud jste do něj nasypali doporučovanou sodu, budou i jeho barvy výraznější.

7. Omyjte toaletu, ukliďte kolem, a co jde, uzavřete do krabice s víkem nebo boxu. Jestli potřebujete osvěžit vzduch na oné místnosti, do vody v toaletě nalejte trochu aviváže na prádlo.

8. Ukliďte předsíň – poskládejte boty, zrušte hromadu všeho možného na věšáku, a co lze, ukliďte do skříně a botníku.

9. Provoňte byt a zbavte se pachu čisticích prostředků, které jste použili. Jestli nemáte po ruce vonnou svíčku nebo olejíček, dejte do hrnce vodu a povařte v ní citron, hřebíček a skořici.

10. Pořiďte si přístroje, které vám s úklidem pomohou. Tady je pár tipů:

Foto: archiv firmy

Parní čistič Concept Stream odstraní rychle nečistoty, mastnotu i vodní kámen. Jako bonus zvládne i alergeny a roztoče, čistě ekologicky. Cena: 1199 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Akumulátorový vysavač Electrolux Ergorapido ZB3213, tyčový i ruční vysavač v jednom, je rychle po ruce, zvládne i chlupy a vlasy, LED diody v hubici pomohou odhalit každou nečistotu. Cena: 4999 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Bateriový okenní čistič Kärcher WV 5 Premium čistí a odsává vodu, na baterie, odnímatelná baterie, bez nutnosti se máchat ve vodě, velmi rychlá práce. Cena: 2360 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Vileda 1.2. Spray mop, bez nutnosti kbelíku, nanášení čisticího přípravku z rozprašovače rovnou na podlahu, tlaková zóna pro zvýšení tlaku a tím lepší vytření, mikro aktivní vlákna. Cena: 799 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Utěrka z mikrovlákna Greenspeed, lze prát 600krát, lze použít za sucha i lehce vlhkou, skvěle pohlcuje prach i nečistoty, bez nutnosti přidávat saponát, 40 x 40 cm. Cena: 120 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Vlhčené čisticí ubrousky W5 z Lidlu, odstraní ihned nečistoty i mastnotu ze všech povrchů, praktické balení se znovuzavíráním, v balíčku 80 kusů. Cena: 39,90 KčFoto: archiv firmy

Jak postupujete vy, když potřebujete byt uklidit během chvilky? Napište nám!

Načítám