Hlavní obsah

Boj afrikánem aneb Jak uchránit salát před nájezdem slimáků?

Foto: Yulia von Eisenstein, Shutterstock.com

Foto: Yulia von Eisenstein, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapomeňte na upocené saláty z obchodu. Vypěstujte si šťavnatý a křupavý salát na zahrádce nebo v truhlíku na balkoně. Bez postřiků a s minimem práce.

Článek

Zamilovali jste si jako přílohu čerstvé zelené listy? Saláty v plastových vaničkách v obchodě nejsou zrovna levné a ne vždy se vám povede koupit chutný salát, který je křupavý, šťavnatý a není hořký.

Zkuste to sami doma! Vypěstovat dobrý salát není těžké. Potřebujete kyprou půdu nebo substrát, vodu, slunce a bylinky, které zelené listy ochrání před náporem slimáků.

Salát od jara do podzimu

Listový salát lze pěstovat od brzkého jara do pozdního podzimu. Vybrat si můžete semínka pro časné i pozdní pěstování. Důležité je, aby salát rostl rychle, jen tak bude jemný a chutný. Na začátku jara mu proto dopřejte slunné stanoviště.

V parném létě může salát trpět na přímém slunci, proto ho vysaďte blízko rostlin, jež ho budou stínit. Pěstovat ho můžete například u slunečnic nebo rajčat. Zabráníte tak tomu, aby rychle vytáhl do květu – jakmile totiž salát začne kvést, hořkne a přestává být dobrý.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Není nad čerstvé lístky z vlastní úrodyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Kyprá půda, hodně vody

Salát si můžete předpěstovat v truhlících na parapetu, můžete ho vysévat do pařeniště a od března přímo na záhony. Hlávkový salát a další listová zelenina potřebují hlavně kyprou půdu s dostatkem živin. Tak vypěstujete chuťově vynikající zeleninu.

Aby salát nebyl nahořklý, je nutné ho hojně zalévat. Nejlépe každý den. Zálivka podporuje růst, salát je křupavý a šťavnatý.

Zvlášť hlávkový salát potřebuje prostor, aby mohl vytvořit hlávky. Vzrostlé rostlinky proto vysazujte do sponu (vzdálenosti) 25 centimetrů od sebe. Pokud salát pěstujete na balkoně, zvolte odrůdu určenou k česání, která potřebuje méně místa. Z listové zeleniny si na balkoně můžete vypěstovat také rukolu nebo polníček.

Výběr správného salátu

Abyste nad sklizní nezaplakali, vyberte si správnou odrůdu salátu. Časně zjara vysévejte odrůdy určené pro brzké pěstování, protože čím bude venkovní teplota vyšší, tím rychleji bude ranější salát vybíhat do květu. Odrůdy určené pro pozdní pěstování na podzim zase budou schopné snášet chladnější teploty.

Například polní salát Červánek je vhodný pro pěstování na jaře, nejlépe od března do dubna. V létě můžete pěstovat odrůdy Jupiter nebo Mars. Pokud chcete salát sklízet v průběhu celého léta, sáhněte po Globusu, tento římský salát dobře snáší vyšší teploty. Odrůdu můžete vybrat i podle typu půdy. Na hlinité půdě poroste Roden. Po celý rok vám dá dobrou úrodu roketa setá. Sklízet ji budete už za šest týdnů od výsevu.

Foto: neil langan, Shutterstock.com

Je tolik druhů salátů, je jen na vás, který se rozhodnete pěstovat svépomocíFoto: neil langan, Shutterstock.com

Bylinky pěstované se salátem

Na balkoně nebo terase se slimáky bojovat nemusíte, ale na zahrádce patří k nejčastějším škůdcům salátů. Pokud na záhonech nechcete používat chemii, sáhněte po aromatických bylinkách.

Zatímco nám voní, slimáky a další škůdce odpuzují. Záhon se salátem můžete osázet levandulí nebo mátou. Slimáky odpuzují také afrikány, které se se salátem velmi dobře snáší a zároveň vám pomohou vytvořit esteticky upravenou zahrádku.

Protože salát roste poměrně rychle, je vhodný pro společné pěstování s ostatní zeleninou či ovocem. Na jeden záhon můžete společně se salátem vysadit nebo vysít například mrkev, fazole, řepu, ředkvičky, cibuli nebo jahody.

Už se těšíte na svoji sklizeň? 

Reklama

Související témata:

Načítám