Hlavní obsah

Proč celulitidou trpí hlavně ženy? Vliv mají hormony a geny! Pozor, nevyhýbá se ani štíhlým sportovkyním

Foto: Natalya Stepowaya, Shutterstock.com

Foto: Natalya Stepowaya, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná by se mohlo zdát, že celulitida se týká hlavně tlouštíků, ale opak je pravdou. Nevzhledné dolíčky na problematických partiích mívají i vysportovaní hubeňouři. Proč pomerančová kůže vzniká a jak se jí zbavit, nebo alespoň zmírnit její projevy?

Článek

Celulitida, tedy pomerančová kůže, je poměrně běžný kosmetický problém. Najdete ji až u osmdesáti procent žen a asi u deseti procent mužů. Proč to tak je a lze vůbec nějak předejít jejímu vzniku? A co dělat, jestliže už ji máte?

Co je celulitida?

Celulitidě se říká pomerančová kůže a přesně tak vypadá – nerovnosti či hrbolky na kůži, nejčastěji v oblasti stehen, boků a zadku. Týká se hlavně žen, protože ty mají geneticky víc tukových buněk než muži – ale ani některým pánům se tento, naštěstí spíš kosmetický než zdravotní, problém nevyhýbá.

Proč vzniká celulitida?

Vznik pomerančové kůže ovlivňuje hned několik faktorů – dědičnost, hormony, stav lymfatického oběhu a životní styl. „Vliv má i uspořádání podkožních buněk, které jsou u žen uložené jinak než u mužů. A je třeba zdůraznit, že celulitida není problém obézních, ale že může postihnout i štíhlé,“ uvedla MUDr. Lucie Polák, estetická a korektivní dermatoložka z RP Clinic.

Lze celulitidě zabránit nebo ji „vymazat“?

Celulitida bývá označována jako něco, co „objevily“ kosmetické firmy, aby mohly hlavně ženám nabídnout své přípravky na její odstranění – protože vědí, že již od přírody k ní mají právě ony větší dispozice.

A to i ty, které aktivně a pravidelně sportují a nemají ani mnoho podkožního tuku. I když pravidelný pohyb neznamená, že jste zcela mimo „nebezpečí“ vzniku celulitidy, rozhodně jej nezavrhujte, neděláte ho přece kvůli vzhledu kůže, ale kvůli celkovému zdraví a kondici. Ale abychom vás nedemotivovali – přece jen může cvičení celulitidu zlepšit.

Vliv má také strava a celkový životní styl. Zhoršují ji potraviny s vysokým obsahem soli, tuku a různých konzervantů, které jsou důvodem vzniku metabolických poruch, a podporují tak i rozvoj celulitidy. Stavu své kůže dále neprospíváte, když nedodržujete pitný režim. Pomerančovou kůži podpoří také nedostatek pohybu, spánku, kouření, pití alkoholu a další zlozvyky zvyšující množství toxinů v organismu.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Pohyb není všelék na celulitidu, může však zmírnit její projevy. Ale to není jediný důvod, proč se hýbat!Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Fungují speciální krémy?

Když už jsme se zmiňovali o kosmetických přípravcích proti celulitidě, nutno podotknout, že odborníci jsou v hodnocení jejich účinnosti opatrní. „Zatím neexistuje žádný vědecky ověřený přípravek, který může natrvalo redukovat projevy celulitidy. Ano, některé mohou pokožku dobře hydratovat či vyživovat, ale nemohou řešit vizuální problémy, které jsou způsobené podkožním tukem. Pokud už si takový krém chcete pořídit, volte produkty s retinoidy, ty podle studií mohou poskytnout dočasný efekt pevnější pokožky a tím ‚maskovat‘ dolíčky,“ říká dermatolog MUDr. Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

Pomůže s celulitidou laser a masáže?

Často diskutované jsou také metody, které využívají laser, nebo lymfatické masáže. Ty mohou vzhled kůže také vylepšit, ale mají spíš krátkodobý efekt a zabírají především u těch, kteří mají celulitidu v počáteční fázi.

Můžete se setkat i s nabídkou procedur, jež využívají různé přístroje - odborníci radí, abyste zjistili, zda mají FDA certifikát (schválení úřadu pro kontrolu potravin a léčiv v USA). Tento certifikát je vodítkem, že mají alespoň elementární účinnost, kterou propagují.

„Mezi přístroji s FDA certifikátem, jež jsou na našem trhu, a mají tak potvrzenou svoji účinnost, patří hlavně ty radiofrekvenční. Metoda radiofrekvence bourá podkožní tukové buňky a v kombinaci s vhodnou stravou a cvičením může zlepšit nevzhledné dolíčky. Některé radiofrekvenční metody také zvyšují produkci kolagenu a elastinu v pokožce, takže se zlepší textura kůže a celulitida se omezí,“ říká dermatolog MUDr. Jan Kučera. Právě takové přístroje využívají i některé celebrity, aktuálně třeba Kim Kardashian.

Načítám