Hlavní obsah

Proč rozproudit lymfatický systém? Pomůže vám proti únavě, otokům, přibírání a celulitidě!

Foto: Velista production, Shutterstock.com

Foto: Velista production, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tučné jídlo, přemíra soli i příliš mnoho dortíků rovná se zpomalená lymfa. Co můžete udělat pro svůj lymfatický systém, abyste neměli oteklé tělo a celulitidu? Zjišťovali jsme ty nejlepší triky, abyste nemuseli do salonů.

Článek

O tom, jak se zbavit celulitidy, bylo řečeno mnoho. Staráte se ale o svůj lymfatický systém? Správně fungující lymfa je pro naše tělo jako elixír mládí a zmizík na pomerančovou kůži.

  • Lymfatický systém je pomyslným dvojčetem žilního systému a zakončují ho lymfatické uzliny různě po těle. Stará se o odstranění toxinů a odpadních látek z organismu, chrání tělo před infekcemi, udržuje hladinu tělesných tekutin a také pomáhá vstřebávání tuků.

Jak poznáte, že máte lymfu zpomalenou? ,,Signálem špatně fungujícího lymfatického systému může být dlouhodobější chronická únava, otoky v oblasti kotníků, lýtek, stehen i břicha, přibírání na váze, celulitida, trávicí potíže, revma, artritida a bolesti kloubů. Také se mohou vyskytnout nevysvětlitelná poranění, časté bolesti hlavy, infekce nosních dutin či kožní problémy jako akné a vyrážky,“ říká výrobce přírodní kosmetiky Jiří Pantůček.

Příliš cukrů = pomalá lymfa

Za celulitidu nemůže jen hromadění tuků a jejich ukládání v podkoží, ale i zadržování vody, které může být z přemíry soli, ale i sladkého, což si možná spousta lidí neuvědomuje. „Problematika celulitidy je mnohem komplexnější. Zjednodušeně se jedná o zadržování vody, zhoršené proudění lymfy a ochablost vaziva v problematických partiích. Víme, že tělo zadržuje vodu, pokud příliš solíme, sladíme a málo pijeme. Čím méně se našemu tělu dostává tekutin, tím více jí zadržuje na horší časy,“ vysvětluje Jiří Pantůček.

Startovní čárou je zlepšení vaší stravy a do denního režimu zahrnout dostatek tekutin - nejlépe čisté neperlivé vody a bylinkových čajů. Ty seženete i ve směsích určených právě pro lymfatický systém. Zdravý oběd ale nestačí, bylo by totiž ideální chvíli po něm vyrazit na dvacetiminutovou procházku.

Jak lymfu rozpohybovat?

,,Nejpřirozenějším a zároveň nejlepším pohybem pro podporu proudění lymfy je chůze. Sedavý způsob života ji zpomaluje, proto je při práci potřeba zařazovat přestávky s protažením nebo procházkou,“ dodává Jiří Pantůček.

Pohyb je důležitý, ale mějte na paměti, že přílišné sportování také není dobře: „Když jdeme do extrémů, vyplaví se velké množství kyseliny mléčné, jež pak lymfatický systém ucpává,“ vysvětluje pohybová specialistka Zuzana Rybářová.

Pohyb podpořte také každodenními masážemi v kombinaci s přípravky na prokrvení a zpevnění pokožky – často obsahují skořici, kofein nebo koenzym Q10 - udělejte si z toho takový rituál po sprše, kterou zakončete studenou vodou.

Foto: Velista production, Shutterstock.com

Lymfu podpořte i suchým kartáčovánímFoto: Velista production, Shutterstock.com

Nohy nahoru!

A zařaďte ještě jednu věc pro dobře fungující lymfu: „Každý večer si lehněte na záda a nohy položte výš, než je vaše srdce, třeba na židli nebo je opřete o stěnu. Zůstaňte tak 5 až 10 minut a jen vnímejte, jak se odlehčují,“ doporučuje Zuzana Rybářová. „Přidejte k tomu uklidňující dechové cvičení. Uvolněte hrudník a dýchejte pouze do břicha.

Snažte se prodýchat všechny jeho části, zepředu, zboku i zezadu. Po pár minutách budete mít nohy lehčí,“ dodává odbornice. „Také zkuste dodržet pravidlo nejíst 3,5 hodiny před spaním, aby se celé tělo včetně lymfatického systému mohlo připravit na regeneraci.“ Ráno pak začněte den suchým kartáčováním celého těla, čímž si lymfatický systém nastartujete na celý den.

  • Samozřejmě můžete vyzkoušet i salonní procedury, například manuální lymfodrenáže, celkově zkrášlující maderoterapii nebo anticelulitidní masáže, které najdete v nespočtu salonech.

Načítám