Hlavní obsah

Nehubnete? Možná za to může líný lymfatický systém. Rozpohybujte ho přírodní cestou i správným jídlem

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Díky lymfatickému systému se tělo zbavuje odpadních a toxických látek. Je tedy víc než nutné, aby byl dostatečně výkonný. Zvláště pokud byste rádi shodili nějaké to kilo navíc. Jak ho v jeho práci podpořit?

Článek

Proč je tak zásadní, abyste udržovali svůj lymfatický systém v chodu a snažili se ho rozproudit? Protože bez něj nemůžete zdravě žít, a pokud správně nefunguje, nemáte ani šanci zhubnout, byť byste pro to dělali sebevíc.

Jak funguje lymfatický systém

Stejně jako je v těle systém žil a cév, je tu i ten lymfatický. Není ale tak uzavřený a je jen jednosměrný – sbírá z tkání mok a vrací ho do krevního oběhu. Jeho součástí jsou i mízní uzliny, slezina, mandle a brzlík. Prostřednictvím lymfatického systému se tělo zbavuje toxinů, odpadních látek, ale i mrtvých buněk, bakterií a podobně. Hraje také velkou roli při zotavování se z rakoviny a souvisí s tzv. sloní rukou. Lymfatický systém nepohání srdce, jako tomu je u krevního oběhu, ale rozhýbá ho dýchání a pohyb svalů v okolí lymfatických cév.

Jak se projeví pomalá lymfa

„Pokud lymfatický systém nefunguje správně, škodlivé látky se hromadí – voda, soli, tuky a další odpadní látky zůstávají v podkoží,“ říká výživová poradkyně Ivana Bednářová Častvajová. Mohou se dostat i do lymfatických uzlin. Důsledkem obojího hrozí nejen zvětšené uzliny, ale i otoky nohou, únava, bolesti hlavy, celulitida a někdy i náhlé dechové obtíže, zácpa nebo alergie či kožní reakce.

Protože je lymfatická soustava nedílnou součástí imunitního systému, může její ochromení znamenat i oslabení schopnosti organismu bránit se infekčním i nádorovým onemocněním.

Foto: Kittima05, Shutterstock.com

To, že lymfatický systém nefunguje dobře, se může projevit i otoky, nejčastěji nohouFoto: Kittima05, Shutterstock.com

Jak podpořit proudění lymfy

Jak můžete podpořit činnost lymfatického systému? Základem, který vám řeknou lékaři, je pravidelný pohyb, správný pitný režim, dieta v případě nadváhy, případně speciální masáže – tzv. lymfodrenáže.

Doporučený jídelníček

Pokud je váš lymfatický systém zpomalený, vyhněte se průmyslově zpracovaným potravinám plným éček, jako jsou třeba některé uzeniny, trvanlivé potraviny, slazené vody, sladkosti a podobně. Rozhodně je vhodné přidat na množství zeleniny a ovoce. Vhodnými jsou citrusy, okurky, petržel nebo meloun, česnek, avokádo – pomohou vám zbavit se otoků.

Otoky zhoršuje a lymfatickému systému neprospívá ani káva, slazené nápoje a alkohol. Naopak mu dělá dobře dostatečný příjem tekutin – kolem dvou litrů denně. Nejlepší je čistá voda nebo jiné, ničím neslazené, nedobarvované a nekofeinové nápoje.

Foto: NazarBazar, Shutterstock.com

Avokádo je jednou z potravin, které pomáhají lymfatickému systému lépe pracovatFoto: NazarBazar, Shutterstock.com

Lymfě svědčí pohyb

Motorem lymfatického systému je pohyb a hluboké dýchání, kdy se zapojí bránice a pořádně roztáhnou plíce, které pak svým pohybem masírují lymfatické cévy. Jako pohyb se hodí lehčí aerobní aktivity, chůze a jóga. Někdo doporučuje i skákání, třeba přes švihadlo nebo na trampolíně (ne ale těm, kdo mají problémy s klouby).

Lymfatické masáže

Proudění lymfy můžete pomoci i zvenčí, masáží. Lymfodrenáž je jemnější než masáž svalů, tady jde především o podporu kůže a podkoží, a je prováděná krouživými pohyby. Provádí se buď rukama, nebo za pomoci přístrojů.

V domácích podmínkách můžete lehkou masáž provádět kartáčováním na sucho před koupelí nebo během sprchování. Vhodný je kartáč s přírodními štětinami, kterým děláte krouživé pohyby z pravé strany těla na levou. Lze použít i kontrastní sprchu, tedy střídání teplé a studené vody, doporučit lze i saunu. Tyto metody se ale nehodí pro lidi s onemocněním žil nebo srdce, ani pro těhotné.

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Lymfodrenáž se provádí buď s pomocí přístrojů, nebo ručněFoto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Pomoc z přírody

V případě, že trpíte na lymfatické otoky, vám mohou ulevit některé esenciální oleje, které usnadní rozpouštění nahromaděných toxinů. Můžete je přidat do rostlinného oleje nebo krému a aplikovat buď na plosky nohou, do míst mízních uzlin nebo na celé tělo. Lze je přidat i do peelingu, kterým pokožku promasírujete. Pro tento účel se hodí esenciální oleje z cedru, citronové trávy, grapefruitu, citronu, limetky, cypřiše a podobně. V prodejnách bylinek lze koupit i lymfodrenážní čaje, které podporují i hubnutí. 

(článek byl aktualizován o nové informace)

Reklama

Načítám