Hlavní obsah

Bolí vás klouby? Může to být artritida i artróza

Foto: Thinkstock

Bolí vás klouby? Dojděte si na vyšetření!Foto: Thinkstock

Reklama

Pobolívají vás delší dobu klouby? Pak možná řešíte, co vás trápí: artróza, nebo artritida? Nepátrejte v učebnicích, jaký je mezi nimi rozdíl – zjistitli jsme to za vás!

Článek

V tomto článku budeme revmatoidní artritidu zjednodušeně nazývat artritida a osteoartrózu jako artróza. Říkáte si, jaký je rozdíl? Věřte, že je, a že je velmi zásadní. Artritidu způsobuje porucha imunitního systému, kvůli čemuž vzniká zánět kloubů. Jde o autoimunitní onemocnění, kdy váš organismus vlastně napadá sám sebe. A artróza? To už se bavíme o degenerativním onemocnění – není tu přítomen zánět, dochází však k opotřebování kloubů. U obou nemocí platí, že pokud je nosný kloub (kyčle, kolena) nenávratně poškozený, řeší se umělou náhradou.

Artritida: zánětlivé onemocnění

Jedním z rizikových faktorů artritidy je kouření, příčinou vzniku nemoci je genetika, další potenciální důvody dosud nebyly stoprocentně prokázány. „Pro artritické záněty je typická klidová bolest, kdy vás může bolet jakýkoli kloub. A co ještě? Ranní ztuhlost kloubů, trvající až hodinu, oteklé klouby a další doprovodné jevy, včetně únavy, redukce hmotnosti, častých teplot, očních i kožních zánětů a jiných projevů,“ vysvětluje Prof. MUDr. Karel Pavelka, DrSc., ředitel Revmatologického ústavu v Praze. Choroba si věk nevybírá, může postihnout malé děti stejně jako dospělé (nejvíce nemocných je však kolem 30. a 50. roku věku).

Foto: Thinkstock

Včasný lékařský zákrok může projevy nemoci značně snížitFoto: Thinkstock

Diagnostika, léčba a prevence artritidy

  • Máte ji? Lze ji určit z krevního rozboru (pro autoimunitní onemocnění jsou typické určité látky patrné v krvi), změny jsou viditelné také na rentgenovém vyšetření – nikoli však zkraje choroby.
  • Léčba a co pomáhá:Nasazuje se celá škála léků (modifikující, hormonální, biologické), případně na tlumení bolestí.
  • Prevence:Předejít artritidě bohužel nejde, příčina vzniku je totiž neznámá. Epidemiologická fakta ale potvrzují, že kouření (ve spojení s genetickou dispozicí) výrazně napomáhá projevům této choroby.

Artróza: degenerativní onemocnění

Opotřebení kloubů je otázka věku, na závadu jsou také silové sporty (artróza je běžná například u vrcholových fotbalistů nebo hokejistů), opět se můžeme bavit o dědičných dispozicích, také třeba o úrazech a navíc i o hmotnosti – čím více vážíte, tím spíše si o nemoc „koledujete“. „Charakterizuje ji bolest po námaze nebo i po dlouhodobém sezení, typická je i startovací bolest po ránu, po prvních pár krocích však přejde. Toto ovšem platí pro artrózu velkých kloubů (kyčle, kolena). U malých kloubů nemoc postihuje zejména koncové klouby prstů, kdy pacienti udávají někdy bolest, jindy mravenčení a na kloubech se tvoří uzlovité nárůstky,“ upřesňuje profesor Pavelka. Artróza je před 45. rokem věku vzácná, naopak po 60. roce se týká každého druhého člověka.

Foto: Thinkstock

Po 60 letech věku u nás trpí artrózou téměř každý druhý člověkFoto: Thinkstock

Diagnostika, léčba a prevence artrózy

  • Máte ji? Opět se používá rentgenové vyšetření, ovšem nejsou-li změny na kloubech zřejmé (což na počátku onemocnění nejsou), je třeba se mnohdy řídit tím, co pacient sdělí lékaři.
  • Léčba a co pomáhá: Zde je medikamentózní léčba chudá – doporučují se jen léky tlumící bolest, nikoli ovlivňující vývoj choroby. Co tedy dělat? „Zásadní je redukce váhy, dále dlouhodobá rehabilitace a vhodné sportovní aktivity, které doporučuji minimálně 3 až 4krát týdně. Doplňkově pak existuje řada opěrných pomůcek včetně ortéz nebo i těch, které zjednoduší život (například nástavec na toaletu pro snazší vstávání). A velice důležitá je správná obuv se silnou podrážkou pro tlumení nárazů,“ nabádá profesor.
  • Prevence: I kdyby vás rodinné dispozice k chorobě předurčovaly, se štíhlou postavou a dobrým svalovým aparátem se s ní lépe poperete. „Vhodnými sporty jsou ty, které nepřetěžují páteř či nosné klouby, například plavání, rychlá chůze, nordic walking, běh na měkkém podkladu – třeba v lese, silniční cyklistika, běh na lyžích a podobně,“ upřesňuje Doc. MUDr. Zdeněk Vilikus, CSc., z Centra individuální péče VFN v Praze.

Tip redakce: Tyhle choroby vás zatím míjejí? Buďte rádi. Jak to ale máte s přibývající léty, viz 3 nové způsoby, jak zpomalit stárnutí a třeba s bolestí u vyšetření? Nahlédněte do článku Nové přístroje odhalí nemoc bez odběru krve a bezbolestně!.

Trápí vás klouby? Nečekejte, až se bolesti stanou nesnesitelnými, a vyhledejte lékařskou pomoc co nejdříve.

Reklama

Související témata:

Načítám