Hlavní obsah

Bramborové rösti

Hodnocení:
(315)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Receptů na tuto švýcarskou specialitu, vlastně druh bramboráku, je nespočet. Ani Švýcaři se nedokáží shodnout, který je ten pravý a původní. Rösti se dělají z vařených, ale i ze syrových brambor, s vejcem, ale i bez... Každý kanton pak má svou další typickou ingredienci, kterou rösti doplní. Dnes vám představíme základní postup.

Ingredience pro:
3 porce
  • 700 g brambor
  • 1 vejce
  • 30 g tuku na smažení
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

Krok 1: Brambory, ideálně moučné, typ C, předvařte den předem. Ne úplně do měkka, musí zůstat trochu syrové. 

Krok 2: Druhý den je oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Jemně do nich zamíchejte jedno vejce a trochu soli.

Krok 3: Na menší pánvi rozpusťte tuk na pečení (ghí, máslo či sádlo). Část směsi nandejte do pánve v asi centimetrové vrstvě. Jakmile se brambory začnou smažit, ztlumte hořák sporáku a pánev přikryjte poklicí. Smažte zvolna asi 7 minut.

Krok 4: Pak placku otočte. Nejlíp to jde pomocí talíře, který dáte na pánev místo pokličky a placku na něj překlopíte. Opečte z obou stran pěkně do zlatova. 

Krok 5: Do rösti se nejčastěji přidává gruyerský sýr, šunka, slanina či bylinky, ale možnosti jsou neomezené, záleží jen na vašich chutích a fantazii.

Foto: Svatava Vašková

Rösti skvěle poslouží jako příloha k masu, ale pochutnáte si na nich i jen tak samostatně

ynezorPumanzeSaNyknalC
10. 11. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.