Hlavní obsah
3,1
(386)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Receptů na tuto švýcarskou specialitu, vlastně druh bramboráku, je nespočet. Ani Švýcaři se nedokáží shodnout, který je ten pravý a původní. Rösti se dělají z vařených, ale i ze syrových brambor, s vejcem, ale i bez... Každý kanton pak má svou další typickou ingredienci, kterou rösti doplní. Dnes vám představíme základní postup.

5 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 700 g brambor
  • 1 ks vejce
  • 30 g tuku
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Brambory, ideálně moučné, typ C, předvařte den předem. Ne úplně do měkka, musí zůstat trochu syrové. 

02.

Druhý den je oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Jemně do nich zamíchejte jedno vejce a trochu soli.

03.

Na menší pánvi rozpusťte tuk na pečení (ghí, máslo či sádlo). Část směsi nandejte do pánve v asi centimetrové vrstvě. Jakmile se brambory začnou smažit, ztlumte hořák sporáku a pánev přikryjte poklicí. Smažte zvolna asi 7 minut.

04.

Pak placku otočte. Nejlíp to jde pomocí talíře, který dáte na pánev místo pokličky a placku na něj překlopíte. Opečte z obou stran pěkně do zlatova. 

05.

Do rösti se nejčastěji přidává gruyerský sýr, šunka, slanina či bylinky, ale možnosti jsou neomezené, záleží jen na vašich chutích a fantazii.

Foto: Svatava Vašková

Rösti skvěle poslouží jako příloha k masu, ale pochutnáte si na nich i jen tak samostatněFoto: Svatava Vašková

Reklama

Související témata:

Načítám