Hlavní obsah
2,9
(307)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Poprvé jsem tuto krémovou polévku uvařila, abych spotřebovala zbylé brambory, ale výsledek mě tak nadchl, že už ji dělám bez ohledu na to, jestli zrovna nějaké zbyly, a jednoduše použiju brambory čerstvé. Základ provoněný slaninou, krémová konzistence a jemná chuť vás doufám také přesvědčí.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 cibule
  • 90 g slaniny
  • 2 mrkve
  • 1 špetka chilli vloček
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 hrnky vývaru
  • 2 hrnky plnotučného mléka
  • 3 hrnky zbylých brambor nebo kaše
  • sůl
  • pepř
  • 1 hrst strouhaného sýru
  • jarní cibulka
Článek

Postup

01.

Slaninu (plátky nebo kostičky) nechte při nízké teplotě vyškvařit v hrnci. Děrovanou naběračkou ji vyndejte a nechte zatím stranou.

02.

Na vypečeném tuku (pokud je ho málo, přidejte trošku sádla nebo oleje) dozlatova opečte na jemno pokrájené dvě velké cibule a dvě mrkve.

03.

Přidejte nasekaný česnek a chilli dle chuti, zasypejte moukou a asi minutu opékejte, až se vše rozvoní. Za stálého míchání přilijte vývar nebo vodu a mléko. Osolte.

04.

Polévku 10 minut povařte, vmíchejte pokrájené zbylé brambory nebo i kaši a vařte dalších 10 minut. Když je zelenina měkká, vše rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém.

05.

Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a podávejte s odloženou slaninou, strouhaným sýrem a čerstvou pažitkou, jarní cibulkou nebo petrželkou.

Tip: Do polévky můžete zužitkovat i zbytky pečeného masa nebo šunky, různé sýry nebo kysanou smetanu. A jestli používáte brambory syrové, jednoduše je do polévky přihoďte (pokrájené na kostičky) ve chvíli, kdy základ zaléváte vývarem. Povařte do změknutí a postupujte stejně jako s vařenými.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Máte raději krémové polévky, nebo v jídle potřebujete „něco na skus“? A pokud rádi vaříte úsporně, další tipy na recepty ze zbytků brambor (viz foto) najdete zde.

Reklama

Související témata: