Hlavní obsah
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Chuti a vůni domácího bazalkového pesta se nic nevyrovná – v sezoně mám vždy malou skleničku v lednici. Používám ho nejenom k těstovinám, ale i k sýrům, zeleninovým polévkám a na dochucení salátů. Salát z raných brambor a zeleného chřestu poslouží jako neotřelá příloha ke grilovanému masu, a když přidáte uvařené vajíčko, vydá i za lehkou večeři. Do originálního receptu na pesto patří piniové oříšky – často se ale nedají sehnat a kvalita pokulhává za cenou. Občas proto používám lehce opražené mandlové lupínky – k bazalce se výborně hodí.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na bazalkové pesto s mandlemi
  • 1 svazek čerstvé bazalky
  • 2 hrsti mandlových lupínků
    8
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g parmazánu
    7
  • 1 špetka soli
  • 150 ml extra panenského olivového oleje
Na salát
  • 750 g brambor
  • 400 g zeleného chřestu
  • 10 g parmazánu
    7
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička cukru
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Na suché pánvi krátce nasucho opražte mandlové lupínky. Jakmile začnou zlátnout, přesypte je na talíř, jinak se spálí zbytkovým teplem z pánve. Nastrouhejte najemno sýr parmazánového typu. Do mixéru natrhejte omyté a osušené lístky bazalky, přidejte oloupaný česnek, mandlové lupínky (část si nechte na zdobení), špetku soli a olivový olej a krátce promixujte. Mám ráda hrubší strukturu pesta, vy si ji upravte podle sebe. Směs přeložte do vhodné nádoby a vmíchejte sýr. Ochutnejte, případně dosolte nebo nařeďte ještě trochou oleje tak, aby na povrchu vytvořil nízkou hladinu. V uzavřené skleničce v lednici vám pesto vydrží i tři týdny.

02.

Rané brambory pořádně omyjte, uvařte je doměkka a oloupejte. Chřest také opláchněte, odkrojte tvrdší konce (použijte je třeba na polévku) a stonky nakrájejte na kousky asi 2 cm dlouhé. Hlavičky chřestu nechte v celku.

03.

V menším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu se špetkou cukru. Chřestové stonky povařte dvě minuty, poté přihoďte i hlavičky a vařte další dvě minuty. Sceďte a ochlaďte ve vodě s ledem. (Vím, že se to často říká a ve skutečnosti to nikdo nedělá – tenhle trik ale opravdu funguje. Chřest zůstane krásně zelený a v salátu mu to bude slušet.)

04.

Vlažné brambory nakrájejte do velké mísy na sousta, přidejte okapaný chřest a dvě polévkové lžíce pesta a dobře promíchejte. Povrch posypte zbytkem mandlových lupínků, přidejte pár hoblinek parmazánu a podávejte při pokojové teplotě.

Jak děláte salát z nových brambor vy?

Načítám