Hlavní obsah

Braňte se vedru v bytě: Izolujte okna a vyčistěte lednici

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Léto se kvapem blíží a s ním i vysoké teploty. Venku u vody je milujeme, doma ale mohou být hodně nepříjemné a způsobovat problémy. Co zkontrolovat, než vedra udeří, kam uložit potraviny a jaké jsou základní triky na přežití, když už horko dorazí?

Článek

Blíží se mnohými očekávaná letní sezona grilování, vodních radovánek a vychlazených piv. V domácnostech, převážně pak v městských bytech, ale může být žádoucí ochlazení poměrně velký problém. Máme pro vás pár tipů, jak horké teplotní vlny přežít a co můžete udělat, ještě než dorazí.

Jak zastínit okna

Nejvíce s teplotami bojují lidé, jejichž obydlí není vybavené kvalitní tepelnou izolací, která v zimě brání úniku tepla a v létě snižuje množství horkého vzduchu pronikajícího dovnitř. Zateplení je však bohužel otázka několika měsíců.

Co můžete stihnout ještě teď? Zaměřte pozornost na okna. Jestliže je máte na jih a západ, zauvažujte nad speciálními skly se selektivní vrstvou, která sníží procházející teplotu až o 80 %, přičemž nijak nezhoršuje průnik světla. Levnější jsou solární fólie, teplotu snižují v průměru o 20 %.

Nechcete investovat do nových oken? Zakryjte je. Přednost dejte venkovním roletám – na rozdíl od žaluzií nebo vnitřního clonění zabrání dopadání slunečních paprsků na sklo a zastaví teplo pronikající do místnosti.

Foto: Vitaliy Hrabar, Shutterstock.com

Nejlepší zbraň v boji proti vedru jsou dobře izolovaná okna a skla se speciální vrstvouFoto: Vitaliy Hrabar, Shutterstock.com

Jak pečovat o klimatizaci

Jste majiteli klimatizace? Nechte si zkontrolovat její funkčnost a stav chladicích jednotek a potrubí. Využíváte ji každý den? Nezapomeňte jednou za měsíc vyměnit filtry. Klimatizace patří k nejoblíbenějším způsobům, jak bojovat proti vedru, pozor si ale dejte při nastavování. Berte na zřetel venkovní teplotu – rozdíl by nikdy neměl být více než pět stupňů, jinak hrozí, že tělo dostane teplotní šok.

I přes pozitiva může mít klimatizace negativní účinky na zdraví, protože nadměrně vysušuje vzduch a vede k tloustnutí. Proto je vhodné přidat nějaký zdroj vlhkosti. Na trhu je dostupná široká nabídka zvlhčovačů, bohatě ale postačí pravidelně zalévané rostliny v květináčích či několik váz s řezanými květinami.

Alternativou klimatizace jsou ochlazovače vzduchu, případně stolní nebo stropní větráky. Ty ale nejsou příliš účinné – podaří se jim sice rozproudit vzduch, teplotu ale nijak nesníží. K ochlazení tedy dochází spíše pocitově.

Co s potravinami ve vedrech

Ještě než udeří vedra, pečlivě vyčistěte a vydezinfikujte lednici. Více než kdy jindy si dávejte pozor na trvanlivost potravin – se stoupajícími teplotami se výrazně zkracuje. Potraviny do chladničky ukládejte co nejlépe zabalené – využít lze plastové misky, lepší volbou jsou vakuové nádoby, z nichž lze pumpičkou odstranit vzduch.

Největší pozor si dejte na skladování čerstvého masa. Ukládejte ho do spodní části lednice pouze na nezbytně nutnou dobu. Nebalené uzeniny a salámy spotřebujte do dvou dnů, přednost dávejte masným výrobkům, které mají díky uzení vyšší trvanlivost. Umístěte je dozadu, kde je teplota nižší.

Než dáte do chladničky ovoce a zeleninu, vybalte je ze sáčku. Zásadně je neomývejte! Do lednice nepatří banány, ananas ani mango, ze zeleniny okurky, rajčata a brambory. Neskladujte tu ani pečivo, to ukládejte do mrazáku. Pokud ho zmrazovat nechcete, nenechávejte ho v plastových sáčcích nebo jen tak položené v chlebníku – hrozí poměrně snadné napadení plísní. Raději ho zabalte do bavlněné utěrky – udrží pečivo čerstvé a absorbuje přebytečnou vlhkost.

Foto: Anna Hoychuk, Shutterstock.com

Zeleninu a ovoce skladujte v lednici neomyté a vybalené ze sáčkůFoto: Anna Hoychuk, Shutterstock.com

Vedra jsou tady... Co teď?

Co dělat, když jste se vedru nezvládli včas ubránit a nyní je v obýváku jako ve skleníku? Namočte záclony a závěsy, případně zavěste mokré ručníky do oken. V průběhu dne je můžete pravidelně zvlhčovat pomocí rozprašovače se studenou vodou. Místnost se příliš neochladí, ale bude se vám alespoň lépe dýchat. Zapomeňte na okna dokořán, průvan funguje, jen pokud jsou okna přímo proti sobě. Namísto toho pořádně vyvětrejte v brzkých ranních teplotách, večer a těsně před spaním.

Reklama

Načítám