Hlavní obsah

Neobejdete se bez klimatizace? Pak na tohle pozor!

Foto: Roman-Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman-Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klimatizace je ve dnech, kdy teploty rostou nad třicet stupňů, doslova požehnáním. Spoléháte na ni nejen v autě, ale i v kanceláři a doma? Pak pozor, abyste to nepřehnali a nepřivodili si zdravotní obtíže!

Článek

Je tak snadné zmáčknout tlačítko a místo vedra k padnutí si v místnosti či autě vyrobit příjemné jaro s teplotou kolem dvaceti stupňů. Ale daň za takové pohodlí může být nepříjemná: pálení očí, škrábání v krku, nachlazení, ale i zablokovaná záda… Co si můžete příliš chladnou klimatizací přivodit?

Letní angína a nachlazení

Ačkoli angína a nachlazení patří mezi nemoci, které jsou spojovány se zimním obdobím, spousta lidí jimi onemocní i v létě. Častým důvodem je právě nepřiměřené používání klimatizace – ať příliš nízká teplota, nebo intenzita proudění chladného vzduchu. „Suchý vzduch z klimatizace způsobuje překrvení, otok a vysychání sliznic, zhoršení imunitní bariéry a v následku toho častější onemocnění horních a dolních cest dýchacích,“ vysvětluje praktický lékař MUDr. Michal Hondl.

Možnost infekcí podporuje i to, že se v centrální klimatizaci mohou pomnožovat bakterie, viry a plísně, které se pak šíří po celé místnosti či budově. Nedostatečně udržovaná klimatizace, hlavně ve velkých administrativních budovách, dokáže nakazit najednou velký počet lidí. Nečistoty mohou zhoršit stav alergiků a astmatiků, hlavně těch, kteří jsou citliví na spory plísní, a může se projevit i chladová alergie.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Nevhodné používání klimatizace může způsobit nepříjemné nachlazeníFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

Teplotní šok

Organismus nemá rád teplotní šoky. Pokud to tedy jde, vyvarujte se rychlých přechodů z hodně vychlazeného prostoru do rozpálené ulice. V interiéru vzduch postupně ohřívejte tak, aby se dostal jen o doporučovaných pět stupňů pod venkovní teplotu. Dvojnásob to platí u osob, které mají potíže s tlakem. „V tropickém počasí by pacienti léčení s vysokým krevním tlakem měli dbát na správné nastavení klimatizace, ale také se vyvarovat zvýšené psychické nebo fyzické námahy a samozřejmě, jako celá populace, dodržovat pitný režim,“ říká internista doc. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D.

Rychlé střídání teplot oslabuje imunitu, což také vede k možnému onemocnění – infekcím, nachlazení a podobně.

Bolesti zad a kloubů

Studený vzduch, nasměrovaný přímo na vás, může způsobit zablokování a bolesti svalstva. „Nejnáchylnějšími partiemi je krční páteř, oblast ramen, ale i bederní páteř a křížová oblast. Chladný vzduch by rozhodně neměl foukat přímo na tělo, jinak hrozí zatuhnutí nejen šíjových, ale i obličejových svalů,“ vysvětluje primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí MUDr. Michaela Tomanová. Někdy tento stav ztuhlosti přeroste až v chronické obtíže či dojde například k obrně lícního nervu a ochrnutí části obličeje.

Syndrom suchého oka

Pracujete v klimatizované místnosti, kde proudí studený vzduch, a ještě se celý den díváte do monitoru a papírů? Pak vás můžou začít nepříjemně pálit oči. „Při zvýšeném soustředění během čtení a práce na počítači daleko méně pohybujete očními víčky a mrkáte. Oko zůstává déle otevřené a kvůli suchému vzduchu se odpařuje slzný film z jeho povrchu, což může vést až k nepříjemným pocitům," vysvětluje MUDr. Lucie Valešová z oční kliniky DuoVize. Takovým obtížím se říká syndrom suchého oka, a jestli je pociťujete, měli byste oči pravidelně zvlhčovat speciálními kapkami.

Tloustnutí

Jak souvisí klimatizace s tloustnutím? Funguje to prý hlavně na ženy – chlad vyvolává pocit hladu. Naopak vedro chuť na jídlo snižuje. Místo jídla byste ale měli v klimatizované místnosti častěji pít – po menších dávkách, ale pravidelně, abyste podpořili ochlazování organismu.

Jak správně klimatizovat

Bez klimatizace se neobejdete? Pak dodržujte několik zásad:

  • Nastavte teplotu rozumně – ideálně jen o pět stupňů níž, než je venku. Neměla by klesnout pod 24 °C.
  • Proud studeného vzduchu z klimatizace by neměl jít na vás, ale nahoru či rozptýleně do místnosti. Jestli to nejde jinak, dejte před klimatizaci větrák, aby se o to postaral.
  • Nezůstávejte dlouho v proudu studeného vzduchu – a když musíte, pak byste mu neměli nastavovat holé části těla, zvlášť krk, záda, ramena, ale třeba ani nohy. Jak v autě, tak i v kanceláři mějte po ruce šálu, která vás může alespoň trochu zahalit.
  • I klimatizované místnosti byste měli větrat, stejně tak v nich zvlhčovat vzduch, který klimatizace vysušuje.
  • Klimatizaci pravidelně čistěte nebo se zajímejte o to, zda byla vyčištěna.

Používáte klimatizaci rozumně, nebo si ničíte zdraví příliš nízkými teplotami? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám