Hlavní obsah

Břicho jako balon a trapné chvilky? Víme, co vás zbaví plynatosti

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadýmání a plynatost někdy potrápily asi každého. Nafouklé břicho je většinou poměrně neškodný problém. I přesto ale dokáže každodenní život dost znepříjemnit. Příčiny přitom můžou být banálnější, než si myslíte. Víme, co na nafouklé břicho zabírá. Vyzkoušejte některý z našich tipů!

Článek

Nadýmání obvykle není nebezpečné. To ale neznamená, že byste se s ním měli smířit. Je to velmi obtěžující stav, který může být kvůli bolesti zaměňován se žaludeční kolikou nebo zánětem slepého střeva. Nadbytek plynů se tvoří z celé řady důvodů od nevhodné stravy, intolerance nebo potravinové alergie, přes „zlenivělá“ střeva, až po zadržování vody v těle nebo PMS.

Pohyb léčí

Dalším častým důvodem nadýmání je možný nedostatek pohybu. Obzvlášť pokud máte sedavé zaměstnání, hrozí vám „zlenivělá střeva“. Ta při dlouhém nicnedělání nefungují tak, jak mají, což způsobuje kromě nadýmání také zácpu. Bojovat proti tomu můžete snadno: stačí třikrát týdně alespoň půl hodiny cyklistiky, badmintonu, běhu nebo skákání přes švihadlo. Pokud zrovna nejste sportovní typ, nevadí. Postačí i denní dvacetiminutová svižná procházka. Sport, u kterého se zpotíte, navíc pomáhá odbourávat nadměrné množství tekutin v těle. Dostatek pohybu zlepší fungování celého trávicího traktu a tím pádem i problémy s plynatostí.

Dobrou funkci střev podporují také některé bylinky a léky. „Proti plynatosti a křečím v břiše dobře působí mátový nebo fenyklový čaj. Dále k úpravě zažívání pomáhá zázvor, skořice, kmín, koriandr, semínka fenyklu a drcené lněné semínko. Mimo použití bylinek je skvělou prevencí i pomocí proti plynatosti konzumace probiotik – ať už v kysaných výrobcích nebo ve formě doplňků stravy, které urychlují pohyb ve střevech,“ doporučuje MUDr. Ondřej Nývlt, předseda Lékařsko-vědecké rady Světa zdraví.

Udělejte si na jídlo klid

Mít dostatek času na jídlo se někomu může zdát jako nebývalý luxus. Přesto, že jste během dne hodně pracovně vytížení, najděte si alespoň půlhodinu, abyste si mohli sednout a sníst své jídlo pomalu a bez mluvení. Obzvlášť pokud vás trápí časté nadýmání. Nadbytek vzduchu, který spolu s jídlem spolknete, může být totiž tím hlavním důvodem. Spolykání vzduchu při mluvení nebo jídle je běžné, nesmí ho ale být příliš.

Předejdete tomu třeba tak, že nebudete hltat a mluvit u jídla. „Vypněte televizi, odložte mobil a tablet, v klidu a vsedě žvýkejte 10 až 15x, než sousto spolknete, abyste dobře připravili své zažívání a trávicí ústrojí nebylo zbytečně přetěžováno. I tento naprostý detail může přispět k plochému bříšku,“ radí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Těch situací je ale samozřejmě víc. Rizikové je kouření, žvýkání žvýkaček, okusování nehtů nebo tužky, cucání tvrdých bonbonů i nesprávně upevněná rovnátka či protéza. Nadýmání můžou vyvolat i teplé nebo hodně sycené nápoje, protože zvyšují množství oxidu uhličitého v žaludku.

Foto: Ann Haritonenko, Shutterstock.com

Pokud trpíte častým nadýmáním, zkuste změnit jídelníček. Lehká jídla navečer by vám mohla pomoctFoto: Ann Haritonenko, Shutterstock.com

Pozor na cukr

Jedním z důvodů nadýmání je také problém se zadržováním vody v těle. Zavodněná můžete být jen kvůli nevhodnému jídelníčku. Jestli se stravujete převážně potravinami bohatými na sacharidy, jako je pečivo, uzeniny nebo těstoviny, pak se není čemu divit. Tato jídla totiž střeva nedokážou pořádně rozložit a vstřebat, takže se dostávají až do tlustého střeva, kde je rozkládají bakterie, čímž dochází ke vzniku nadměrného plynu.

Pomůže vláknina, bílkovina a navečer spíš lehčí jídla. Sacharidy k večeři nejsou vhodné z několika důvodů. Kromě toho, že po nich budete přibírat, tak se v noci dobře nevyspíte, a ještě se ráno vzbudíte s nafouklým břichem. Někomu může pomoct také omezení hodně sycených a slazených nápojů. Nejlepší pro vaše zdraví, pleť i postavu je obyčejná voda. „Pít byste měli během dne pravidelně a postupně. Nevhodnější je neperlivá voda, kterou si můžete pro zpestření chuti obohatit o plátky sezonního ovoce a bylinek. Vypít byste měli minimálně 1,5 litru každý den,“ doporučuje Věra Burešová.

Hrozba jménem PMS

Premenstruační syndrom dokáže s vaším zažíváním také pěkně zatočit. PMS je soubor příznaků před menstruačním cyklem. Mezi ně patří otoky, trávicí obtíže, nevolnosti, bolest hlavy a také nadýmání. Pokud jimi trpíte ve větší míře, dbejte na dostatek vápníku a hořčíku. Tyto minerály pomáhají ulevit od všech těchto příznaků včetně nadýmání.

Když je na vině nemoc

Plynatost způsobují i různé intolerance nebo nezjištěné potravinové alergie. Celiakie neboli nesnášenlivost lepku, je pro křeče v břiše a nadýmání typická. Tito lidé nesmí jíst nic, co obsahuje gluten, tedy směs bílkovin, která je obsažená v některých obilovinách. Jde především o výrobky z mouky, jako pečivo, knedlíky, nebo těstoviny, ale také uzeniny, různé polotovary, dochucovadla, pivo, konzervy nebo některé druhy tvrdého alkoholu.

Podobně jsou na tom lidé s laktózovou intolerancí. Ta je způsobena tím, že trávicí systém není schopný dostatečně odbourat laktózu do krve. Ta se následně dostává do tlustého střeva, což způsobuje velké nadýmání a plynatost. „Nadýmání a plynatost ve vyšší míře mohou ukazovat na onemocnění žaludku, intoleranci laktózy nebo lepku nebo syndrom dráždivého tračníku, proto je při dlouhodobějších potížích vhodné navštívit lékaře,“ doplňuje MUDr. Ondřej Nývlt.

Trpíte nadýmáním? Co pomáhá vám?

Reklama

Načítám