Hlavní obsah

Buchta se sušeným ovocem, ořechy a křížalami

Hodnocení:
(6)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Rádi v kuchyni používáte sezonní potraviny? I leden má svoje favority: sušené a kandované ovoce, rozinky, ořechy či jablečné křížaly. Upečte si tuhle báječnou buchtu a budete nadšeni!

Ingredience pro:
1 biskupský chlebíček
Na těsto
  • 1 hrnek rozinek
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 1.5 lžičky jedlé sody
  • 1.5 hrnku horké vody
  • 2.25 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 120 g měkkého másla
  • 1.5 hrnku cukru krupice
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • šťáva z půlky citronu
  • 2 hrsti jablečných křížal
  • 1/2 hrnku kandovaného ovoce
Na polevu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce horké vody
  • 2 lžíce citronové šťávy
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 175 °C. Formu na biskupský chlebíček vyložte pečicím papírem. Ideální je dát jeden pruh na šířku a jeden na délku – v rozích se tak papír nebude muchlat. Rozinky a ořechy nasekejte nahrubo. Přimíchejte sodu, zalijte vroucí vodou a nechte asi 30 minut chladnout.

Krok 2: Mezitím mouku prosejte s kořením (kromě vyjmenovaných druhů můžete použít i mleté nové koření nebo kardamom). Máslo utřete s cukrem do světlé pěny. Jedno po druhém zašlehejte vejce a žloutky – musejí mít pokojovou teplotu, aby se máslo chladem nesrazilo. Další vejce zašlehávejte vždy až ve chvíli, kdy je předešlé zcela propojené s máslovou směsí. Nakonec zašlehejte citronovou šťávu, podle chuti můžete přidat i trochu vanilkového extraktu.

Krok 3: Po čtvrtinách do máslové hmoty vařečkou postupně vmíchejte moučnou směs, namočené rozinky a ořechy (v podstatě všechna tekutina by v téhle chvíli měla být vsáklá) a křížaly a kandované ovoce. Těsto nalijte do formy a pečte asi 30 minut dozlatova.

Krok 4: Moučkový cukr prosejte přes sítko a metličkou vmíchejte horkou vodu a citronovou šťávu. Vznikne řidší poleva. Upečený chlebíček nechte chvíli zchladnout, vyklopte a pocákejte citronovou polevou. Krájejte vychladlý na pokojovou teplotu.

Máte rádi sladké chlebíčky plné voňavých ingrediencí?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek