Hlavní obsah
3,7
(40)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Burgery už dávno ztratily punc laciného jídla z fast foodu a dnes už nemůžou chybět na žádné party spojené s grilováním. Na přípravu skvělých burgerů ale nepotřebujete nutně gril: dokonalé trhané maso totiž připravíte i v troubě a bude se rozpadat na jazyku. Doplňte ho koriandrem a chilli a už nebudete chtít jiné!

30 min.
Příprava
3 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Maso
  • 1 kg vepřové plece
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 ks cibule
  • 70 ml jablečného octa
  • 100 g medu
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 4 lžíce worcesterské omáčky
  • 2,5 lžičky soli
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička mletého chilli
  • 2 stroužky česneku
K podávání
  • 4 ks bulek
  • 4 lžíce majonézy
  • 2 hrsti čerstvého koriandru
  • 1 ks zelených chilli papriček
Na zelný salát
  • 1/4 hlávky červeného zelí
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 160 °C. Maso podle potřeby odblaňte a pokud ho máte v kuse, rozdělte ho na poloviny. Do vysokého litinového pekáče dejte všechny uvedené ingredience (na maso), do nich maso ponořte a přiklopte. Na plotně přiveďte k varu, pak ihned přendejte do vyhřáté trouby a přiklopené pozvolna pečte asi 3 hodiny.

02.

Během pečení maso několikrát otočte a podle potřeby omáčku trochu dolijte vodou. Maso je hotové, když je tak křehké, že jej vidličkami snadno rozdělíte na vlákna. Podle velikosti a tuhosti masa trvá pečení asi 3–4 hodiny.

03.

Mezitím si připravte všechno ostatní. Červené zelí nakrájejte na tenké proužky a promíchejte s olejem, hořčicí, solí, pepřem a citronovou šťávou. Podle chuti můžete přidat i kousek nahrubo nastrouhané mrkve.

04.

Z pekáče odeberte asi 1 větší naběračku omáčky. Maso natrhejte vidličkami na kousky a promíchejte se vší zbylou omáčkou. Housky rozkrojte a opečte na grilu nebo na pánvi, řez nejdřív potřete rozpuštěným máslem, i kupované burgerové housce dodá pořádný šmrnc! Anebo si můžete burgerové bulky upéct sami.

05.

Spodní část opečené housky potřete majonézou, na ni dejte pořádnou vrstvu trhaného masa, zelného salátu, podle chuti pár koleček nakrájené zelené chilli papričky a v každém případě pořádnou hrst koriandru. Horní část housky potřete odloženou BBQ omáčkou z pekáče a přiklopte. Podávejte ihned, burgery zmizí velmi rychle!

Doporučujeme zkusit také žebra pečená na medu se zelným salátem a výborný je taky kedlubnový salát s koriandrem

Související témata:

Načítám