Hlavní obsah

Burgery s trhaným vepřovým, zelím a koriandrem

Hodnocení:
(37)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
3 hodiny 20 minut
Náročnost
nízká

Burgery už dávno ztratily punc laciného jídla z fast foodu a dnes už nemůžou chybět na žádné party spojené s grilováním. Na přípravu skvělých burgerů ale nepotřebujete nutně gril: dokonalé trhané maso totiž připravíte i v troubě a bude se rozpadat na jazyku. Doplňte ho koriandrem a chilli a už nebudete chtít jiné!

Ingredience pro:
4 porce
Na maso
  • 1 kg vepřové plece
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 cibule
  • 70 ml jablečného octa
  • 100 g medu
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 4 lžíce worcesterské omáčky
  • 2.5 lžičky soli
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička mletého chilli
  • 2 stroužky česneku
K podávání
  • 4 hamburgerové housky
  • domácí majonéza
  • 2 hrsti čerstvého koriandru
  • 1 zelená chilli paprička
Na zelný salát
  • 1/4 hlávky červeného zelí
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl a pepř
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 160 °C. Maso podle potřeby odblaňte a pokud ho máte v kuse, rozdělte ho na poloviny. Do vysokého litinového pekáče dejte všechny uvedené ingredience (na maso), do nich maso ponořte a přiklopte. Na plotně přiveďte k varu, pak ihned přendejte do vyhřáté trouby a přiklopené pozvolna pečte asi 3 hodiny.

Krok 2: Během pečení maso několikrát otočte a podle potřeby omáčku trochu dolijte vodou. Maso je hotové, když je tak křehké, že jej vidličkami snadno rozdělíte na vlákna. Podle velikosti a tuhosti masa trvá pečení asi 3–4 hodiny.

Krok 3: Mezitím si připravte všechno ostatní. Červené zelí nakrájejte na tenké proužky a promíchejte s olejem, hořčicí, solí, pepřem a citronovou šťávou. Podle chuti můžete přidat i kousek nahrubo nastrouhané mrkve.

Krok 4: Z pekáče odeberte asi 1 větší naběračku omáčky. Maso natrhejte vidličkami na kousky a promíchejte se vší zbylou omáčkou. Housky rozkrojte a opečte na grilu nebo na pánvi, řez nejdřív potřete rozpuštěným máslem, i kupované burgerové housce dodá pořádný šmrnc! Anebo si můžete burgerové bulky upéct sami.

Krok 5: Spodní část opečené housky potřete majonézou, na ni dejte pořádnou vrstvu trhaného masa, zelného salátu, podle chuti pár koleček nakrájené zelené chilli papričky a v každém případě pořádnou hrst koriandru. Horní část housky potřete odloženou BBQ omáčkou z pekáče a přiklopte. Podávejte ihned, burgery zmizí velmi rychle!

Doporučujeme zkusit také žebra pečená na medu se zelným salátem a výborný je taky kedlubnový salát s koriandrem

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek