Hlavní obsah

Kedlubnový salát s čerstvým koriandrem

Hodnocení:
(65)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
neuvedeno
Náročnost
nízká

Máloco je tak voňavé a šťavnaté jako čerstvá kedlubna. Její specifická plná chuť dodá šmrnc každému salátu i každému vývaru. Oblíbená je i v asijské kuchyni a co víc: perfektně se doplňuje s aromatickým koriandrem.

Ingredience pro:
4 porce
Na salát
  • 4 kedlubny
  • 1 mrkev
  • 1/2 červené cibule
  • 1/4 salátové okurky
  • 1 pomeranč
  • 1 limetka
  • 2 hrsti čerstvého koriandru
Na zálivku
  • 60 ml extra panenského olivového oleje
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • šťáva z limetky
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžíce rýžového octa
Článek

Postup

Krok 1: Kedlubnu oloupejte, zbavte ji dřevnaté části kolem stonku a nakrájejte na jemné nudličky. Přidejte stejně nadrobno nakrájený kousek salátové okurky, a pokud máte po ruce, tak i jemně pokrájené zelené jablko či fenykl. Jak oživit změklou kedlubnu a mrkev?

Krok 2: Menší mrkev nastrouhejte nahrubo, červenou cibuli nakrájejte nahrubo a promíchejte s nakrájenou kedlubnou. Z pomeranče a limetky ostrouhejte barevnou část kůry a odložte ji stranou.

Krok 3: Do menší zavařovací skleničky vymačkejte šťávu z ostrouhaného pomeranče a limetky - poslouží jako základ zálivky. Přidejte olivový olej, med, trochu soli a rýžový ocet. Místo rýžového můžete v případě nouze použít jablečný nebo červený vinný. Zavíčkujte a pořádně protřepejte.

Krok 4: Zálivku promíchejte se zeleninou a nechte vychladit v lednici. Před podáváním rozdělte do misek a posypejte citrusovou kůrou a nasekaným čerstvým koriandrem. Podávejte jako přílohový salát – hodí se k čemukoliv, kde byste si dali klasický zelný coleslaw.

Milujete kedlubnu? Inspirujte se a podívejte se na 13 nejlepších receptů s kedlubnou. Najdete tu polévky a kedlubnu pečenou, smaženou, zadělávanou i nakládanou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek