Hlavní obsah

Buřtguláš bez buřtů

Hodnocení:
(51)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Slyším ty výhrady až sem: „Když se něco jmenuje buřtguláš, tak to má být z buřtů!“ A zkusili jste někdy nahradit uzeninu jemným krůtím masem? Postup, doba přípravy a ani cena se od klasického buřtuláše téměř neliší, ušetříte ale spoustu kalorií a pochutnáte si minimálně stejně dobře.

Ingredience pro:
6 porcí
Budete potřebovat
  • 500 g krůtích prsou
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 ks cibule
  • 1 kg brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
Článek

Postup

Krok 1: Krůtí maso omyjte, osušte, nakrájejte ho na menší kostky, osolte a opepřete. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Brambory oloupejte, omyjte, nakrájejte na kostičky a na chvíli odložte do mísy s vodou.

Krok 2: Ve větším hrnci rozpalte sádlo  na vyšší teplotu. Na talíř nasypejte mouku a krůtí kostky v ní lehce obalte, přebytečnou mouku oklepejte. Maso dejte na rozpálený tuk a ze všech stran opečte. Opečené maso vyjměte děrovanou naběračkou a dejte na chvíli bokem. 

Krok 3: Do hrnce vsypejte cibuli, osolte, opepřete a za stálého míchání ji opečte – vařečkou přitom uvolňujte přípečky ze dna hrnce. Až začne cibule lehce zlátnout, přidejte prolisovaný česnek a také jej krátce opečte. Vraťte do hrnce maso a přidejte koření kromě majoránky, ta přijde až později. Rozmíchejte ho v horkém tuku, podlijte vodou (nebo lépe vývarem) a přiveďte k varu. 

Krok 4: Do hrnce přidejte scezené kostičky brambor a dolijte tekutinu tak, aby byly těsně pod hladinou. Pod pokličkou za občasného míchání zvolna vařte asi 20 minut, až budou brambory opravdu měkké. Těsně před dovařením přidejte majoránku. 

Krok 5: Nechte chvíli zchladnout a podávejte s dobrým chlebem. Povrch posypejte zelenými natěmi. Skvělý recept na domácí chléb najdete zde.

Můj tip: Mletá paprika se lehce spálí a zhořkne. Připravte si proto všechno koření kromě majoránky do malé mističky a vsypejte do rozpáleného tuku naráz. Množství pálivé papriky vylaďte podle svých chutí.

K buřtguláši si dejte misku kysaného zelí nebo domácí pickles. A pokud jste dostali chuť na opravdový buřtguláš, poradíme vám, jak vybrat ty nejlepší špekáčky.

ynezorPumanzeSaNyknalC
4. 10. 2021

Reklama

Sdílejte článek