Hlavní obsah

Bydlení: Co zaručeně zkazí dojem návštěvě?

Foto: thinkstock

Pro to, aby se u vás líbilo návštěvě, není třeba udělat příliš mnohoFoto: thinkstock

Reklama

Než k vám přijde návštěva, zamyslete se, jestli je váš byt skutečně pohostinné a pohodlné místo. Jak se chcete předvést? Víte, co radí odborníci a čemu se vyhnout?

Článek

Do kterých místností vodíte návštěvu? Tak by měla vypadat základní otázka, kterou si položíte, pokud chcete na návštěvu udělat dobrý dojem. Takže pozornost byste měli věnovat v prvé řadě předsíni a obývacímu pokoji. A pamatujte, že dobrý dojem přetrvává a ve vaší moci je, abyste se ukázali jako dobří hostitelé. Vždyť jde i o to, aby vám byt dokázal samotným zvednout náladu!

Předsíň jako uvítací místnost

To první, co vaše návštěva uvidí a kde si váš byt takzvaně vyzkouší, je předsíň. Není nic horšího, než když se všichni v předsíni mačkáte se a zakopáváte o hromadu bot. Předsíň je uvítací místnost a zanechává první a současně trvalý dojem.

Foto: Kika (Sconto nábytek)

Pro malé předsíně jsou ideální botníky, ve kterých se ukládá obuv zavěšením za podpatky či prostě jen špičkou dolů. Takový „výklopný“ botník zabírá minimální plochu podlahy, je vysoký a štíhlýFoto: Kika (Sconto nábytek)

Co s tím?„Pořiďte si pořádný botník a mějte tolik věšáků či ramínek, kolik odpovídá minimálně dvojnásobnému počtu obyvatel vašeho bytu. Nemáte li dost místa, pořiďte si botník vysoký a štíhlý, který nezabírá tolik prostoru a přitom pojme velké množství bot. Říká se mu botník výklopný. A nepotřebnou sezónní obuv ukliďte třeba do sklepa, předsíň není skladiště,“ říká Ing. arch. Tomáš Holý. Od věci není ani tochu ji opticky „přifouknout" zrcadly.

Foto: Sconto nábytek

U vchodu nemá být skladiště obuvi, vše má být uklizeno v úložném prostoruFoto: Sconto nábytek

Foto: Garderobe

Předsíň je uvítací místnost a zanechává v návštěvě první a dlouho přetrvávající dojemFoto: Garderobe

Obývák je společenská místnost

Návštěvu většinou odvádíte z předsíně do obývacího pokoje. Ten je společenskou místností. Měl by tuto roli splňovat a vyvolávat dojem pohodlné a komfortní domácnosti.

Foto: Dailyoo

Pokud v takto řešeném obýváku posadíte návštěvu na gauč, budete všichni sedět a hledět jedním směrem a těžko spolu budete komunikovatFoto: Dailyoo

Co s tím? „Uspořádejte sedací soupravu tak, aby jste při jejím používání seděli tváří v tvář proti sobě a mohli spolu i s vaší návštěvou hovořit. Pokud jsou všechna křesla i gauč směřované například jen k televizi, budete se muset při rozhovoru nepříjemně natáčet na bok a váš obývací pokoj nebude společenskou místností, ale místností televizní. Budete sedět jako na bidýlku a všichni hledět jedním směrem bez možnosti vzájemného očního kontaktu,“ varuje Ing. arch. Pavel Zemský.

Foto: Homeincast

I v moderním interiéru byste měli mít sezení udělaní tak, abyste při jeho používání mohli sedět tváří v tvář a hovořit spolu. To vaše návštěva oceníFoto: Homeincast

Kam návštěvu ještě pustíte?

Vedle předsíně a obývacího pokoje jistě nabídnete návštěvě také možnost použít vaše sociální vybavení, tedy koupelnu a toaletu.

Foto: Home designing

Koupelna nemusí být luxusní, aby poskytla vysoký hygienický standard, který si návštěva dobře zapamatujeFoto: Home designing

Co s tím? Zbavit se nepříjemného odéru na toaletě je samozřejmost. Ovšem hostitelé často zapomínají, že například vlhký pomačkaný ručník v koupelně, jenž mimoděk nabídnete návštěvě, až si půjde umýt ruce, není také nic příjemného. „Takzvaný hygienický standard je tím, co podvědomě vaše návštěva vnímá a podle čeho vás hodnotí. Nevzhledný mýdelník s rozteklým mýdlem a vlhký ručník není dobrou vizitkou,“ připomíná interiérová specialistka doc. Ing. arch. Jaroslava Novohradská. Mimochodem, víte, jak rozeznat u ručníků kvalitu od hadru?

Foto: On architecture site

Pokud nemáte velkou kuchyň s jídelním stolem či barem, je lépe návštěvu do kuchyně nevodit a veškeré občerstvení servírovat v obývákuFoto: On architecture site

Foto: Thinkstock

Abyste se ukázali jako hostitelé na úrovni, stačí se zamyslet nad tím, co dělá dobrý dojemFoto: Thinkstock

A kam vodíte svou návštěvu vy?

Reklama

Načítám