Hlavní obsah

Posezení na zahradě? Vybírejte podle podlahy i zimy!

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už se nemůžete dočkat krásných vlahých večerů, které jde prosedět na zahrádce, a přitom jen tiše rozjímat? Než nastanou, můžete si pořídit křeslo, židli nebo jiný nábytek, který vám to zpříjemní. Jak ho vybrat?

Článek

Pohoda na zahradě, na balkoně či terase nebo v altánu? Na to kromě vhodného počasí a volného času musíte mít i něco pohodlného, na co si sednete. Podle čeho nábytek vybrat, aby v něm bylo radost posedět, líbil se vám a také dlouho vydržel? Poradíme, na co při rozhodování určitě nezapomenout.

Jaký materiál: bude nábytek na dešti?

K vybavení zahradního domku, kryté pergoly a podobně chráněných míst lze vybírat vlastně jakýkoli materiál, který se vám líbí. Ovšem čím větší je pravděpodobnost, že bude na nábytek, třeba jen občas, pršet, tím odolnější by měl být. Zohledněte i to, kde a jak ho hodláte skladovat v zimě a jestli zůstane na mrazu. Nejběžnějšími materiály jsou umělý ratan, plast, kov, dřevo a jejich kombinace.

Foto: Dallas Events Inc, Shutterstock.com

Jaké posezení se hodí do vaší zahrady? Rozhoduje, na čem bude nábytek stát, ale i to, jestli na něj bude pršetFoto: Dallas Events Inc, Shutterstock.com

Jaká konstrukce: pozor na nožky

Stejně pečlivě jako materiál rozmýšlejte i konstrukci. Sezení by mělo být dostatečně bytelné, prostorné a pohodlné pro každou postavu v rodině a výška sedáku by měla umožnit pohodlně vstát. Uvažte také, zda si vystačíte s klasikou, nebo oceníte polohování opěradla u židle nebo podnožky u křesla.

Nezapomeňte se nábytku podívat na nohy – čím jsou tenčí, tím víc se budou bořit do měkké trávy nebo zapadat do větších spár v podlaze. Těžké kovové nohy se zas nemusejí líbit dřevěné podlaze a nejsou moc praktické ani do měkčího terénu.

Myslete i na uskladnění: když půjdou křesla a židle stohovat nebo rozložit, zaberou méně místa, až dojde na zazimování zahradního nábytku.

Zařiďte si zahradu podle feng-šuej: Kam patří posezení, bazén a záhonky?

1. Nábytek z umělého ratanu

Umělý ratan je odolný, trvanlivý i krásný a nevadí mu prudké slunce, déšť ani mráz. Výjimkou tvoří jen nábytek, který má kostru ze dřeva, tam by mohl být problém s vlhkostí. Lepší je tedy kostra z kovu, ale raději hliníku, ocel může rezivět.

I u tohoto materiálu platí, že šetřit se nevyplácí! Je nutné vybírat kvalitu, tedy polyetylen z původních surovin. Poznáte ho podle tvaru vláken (jsou elipsovitá, kruhová atp.), pevnosti a povrchu, který imituje nerovnosti přírodního ratanu. Výplet je dělán ručně a je elastický. Méně kvalitní umělý ratan bývá vyroben z recyklátu, jeho vlákna jsou rovná a lesklá. Strojově vyráběný výplet bývá dost utažený a vlákna pak snadněji praskají. Nebo může být naopak pleten příliš řídce a méně unese.

Foto: archiv firem

Zleva: Sada stohovatelného zahradního nábytku Capri, umělý ratan a hliník, nosnost 100 kg, prodává Beliani za 16 499 Kč. Ručně vyplétané křeslo Rustiq, ratan a hliník, nosnost 110 kg, prodává Mountfield za 5250 Kč. Stohovací židle Oslo, práškově lakovaná ocel a umělý ratan, prodává Jysk za 900 KčFoto: archiv firem

2. Kovový nábytek

Výhodou kovu je stabilita, trvanlivost a odolnost. Nejméně péče vyžaduje hliník, který nerezaví. Ostatní kovy bývají lakované a časem je zapotřebí tuto ochrannou vrstvu obnovit nebo opravit. Kovový nábytek bývá velmi těžký a jeho společnou nevýhodou je, že v chladnu studí, a když je dlouho na slunci, tak pálí, takže se neobejdete bez polstrování či podsedáků.

Foto: archiv firem

Zleva: Hliníková židle Manhattan, hmotnost 8 kg, prodává Mobler za 5699 Kč. Zahradní židle Navassa z tahokovu s komaxitovou úpravou, nosnost 120 kg, prodává Hecht za 990 Kč. Pozinkované křeslo s polyesterovým čalouněním LaForma Mareluz, prodává DesignovýNábytek za 6483 KčFoto: archiv firem

3. Plastový nábytek

Plastový nábytek je lehký, snadno se udržuje, nebývá příliš drahý a lze si vybrat z nejrůznějších tvarů, dekorů a barev. Aby něco vydržel, musíte zvolit ten masivnější, zesílený – sice stojí víc, ale zase hodně snese. Je to dobrá volba pro umístění na zpevněné plochy. Při nákupu zjistěte, jak ho výrobce doporučuje ukládat na zimu. Nábytek z plastu je potřeba před větší bouřkou nebo větrem zabezpečit, aby neuletěl.

Foto: archiv firem

Zleva: Stabilní plastová souprava Active Derby, prodává Doppler za 2990 Kč. Plastové polohovací křeslo Aruba Allibert, nosnost 100 kg, prodává Rojaplast za 785 Kč. Designové polyetylenové křeslo Vondom Wing, prodává Viadurini za 13 268 KčFoto: archiv firem

4. Dřevěný nábytek

Dřevo je krásný klasický materiál a hodí na každou zahradu nebo terasu. Pokud chcete, aby vydrželo i déšť a UV záření, vybírejte buď nejtvrdší evropské, nebo exotické dřevo, jako je mahagon, akácie, eukalyptus nebo teak. Odolná exotická dřeva vydrží klidně i desítky let. Jen pro srovnání – smrk má životnost pět až osm let. Dřevo musíte udržovat proti vlhkosti, proti hmyzu a plísním nátěrem nebo namořením a při údržbě i skladování se vždy řiďte doporučením výrobce!

Foto: archiv firem

Zleva: Robustní jedlové houpací křeslo Blumfeldt Rushmore, odolné proti počasí, nosnost 150 kg, prodává ElectronicStar za 3799 Kč. Masivní křeslo Nashville z durianu, nosnost 120 kg, prodává Hornbach za 2610 Kč. Masivní olšová židle Drewmax, ošetřená proti povětrnostním vlivům, prodává Drewmax za 2 849 Kč Foto: archiv firem

5. Netradiční relaxační koutky

Líbilo by se vám mít na zahradě něco výjimečného, co se jen tak nevidí? Co si uspořádat vlastní koutek, kde budete moct relaxovat a užijete si tu správnou pohodu!

Foto: archiv firem

Zleva: Syntetický sedací vak Retroit Cobana, odolný proti vodě, plísni i UV, hmotnost 7 kg, prodává Estilofina-nabytek za 11 549 Kč. Hliníkové zahradní křeslo Zoe s odolným potahem, nosnost 240 kg, prodává Moebelix za 15 999 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Zleva: Ocelové práškované houpací lehátko se stříškou Antracie Patio, pro 2 osoby, nosnost 240 kg, prodává Domoshop za 10 139 Kč. Houpací síť z polyesteru a bavlny se střapci Show me Heaven, max. zatížení 120 kg, prodává Butlers za 1490 KčFoto: archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám