Hlavní obsah

Závěsné květináče na balkon i terasu: Kovové, dřevěné i z odolného textilu!

Foto: Etoilestars, Shutterstock.com

Foto: Etoilestars, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Balkon nebo terasa mohou poskytnout příhodné místo k relaxaci a zároveň také k vytvoření příjemné zelené oázy. Chcete přitom pro své rostlinky získat víc prostoru? Zavěste je do výšky! Jaké květináče budou slušet vašemu zábradlí a stěnám?

Článek

Zeleně k relaxaci není ve městech příliš mnoho, a tak si můžete vytvořit svůj malý rozkvetlý koutek doma na balkoně. Využijte k tomu celý prostor a rostliny zavěste na zábradlí, stěny a také ke stropu. Vhodným místem pro vytvoření zelené stěny jsou také drátěné předěly, které někdy oddělují městské balkony větších panelákových domů mezi sebou. Zelený ráj na balkoně: Jak pěstovat podle světových stran?

Jaké truhlíky? Plastové, dřevěné i z textilu

Nejlevnější variantu představují plastové květináče a truhlíky z polypropylenu: jsou lehké a velmi odolné vůči nepřízni počasí a korozi. Dají se koupit v nejrůznějších velikostech, barvách i dekorech – oblíbená je například imitace dřeva nebo splétaného ratanu. Jediná nevýhoda je, že jsou křehčí a časem mohou popraskat.

Snadnou údržbou se vyznačují také kovové truhlíky a květináče – často mívají i speciální odolný nátěr proti oděru a korozi. Jsou sice těžší, ale zase dobře sedí na určeném místě.

Rustikálně a přírodně působí dřevěné květináče nebo měkké jutové a bambusové závěsné obaly. Většinou je nutné pořídit do nich vnitřní květník, ideálně samozavlažovací, protože tyto materiály nejsou vhodné pro přímý styk s vodou. Ratanové, proutěné i provazové košíčky se hodí k boho a přímořskému stylu – a oba vládnou současným terasám.

  • Některé truhlíky a květináče určené na zábradlí mají speciální průřez uprostřed a nasazují se seshora: dávejte pozor, aby vám nepřekážely například v hezkém výhledu nebo u dveří.

Na zábradlí i stěnu

Kromě okrasných rostlin můžete na balkoně pěstovat také bylinky nebo zeleninu. Rostlinky mohou růst klidně v truhlících na zábradlí, ale třeba i ve speciálních závěsných kapsách z odolné tkaniny – stačí do nich jen nasypat substrát. Některé mají v horní části malé otvory na vodu, která tudy odtéká do nižších pater. Jaké bylinky pěstovat na balkoně a jak začít?

V některých domech bývají jednotlivé balkony patřící k různým bytům oddělené jen pletivem, a tak mohou závěsné květináče posloužit jako šikovná a zároveň ozdobná clona před sousedy. Můžete je naaranžovat blízko vedle sebe a nebojte se přitom využít obaly různých designů a barev – balkon bude pestrý a veselý. Jakou zeleninu a bylinky lze pěstovat na stinném balkoně?

Reklama

Načítám