Hlavní obsah

Pizza na grilu ze čtyř ingrediencí

Hodnocení:
(133)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
8 minut
Náročnost
nízká

Nejlepší pizza široko daleko? U vás doma! No dobře, tedy minimálně v případě, že máte v sousedství průměrnou českou pizzerii, je velká šance, že s naším receptem vyladíte svou domácí pizzu k takové dokonalosti, že už jinou nebudete chtít.

Ingredience pro:
2 pizzy
Na těsto
  • 180 ml teplé vody
  • 1/2 lžičky instantního droždí
  • 300 g hladké mouky 00
  • 3/4 lžičky soli
  • olivový olej
Na omáčku (nebo kupte hotovou)
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička bazalky
  • 1/2 lžičky soli
Příklad obložení
  • 2 mozzarelly
  • salám
  • olivy
  • červená cibule
  • cherry rajčátka
  • čerstvá bazalka
Článek

Postup

Krok 1: Droždí rozmíchejte ve vlažné vodě a přilijte k mouce se solí. Propracujte, přidejte lžíci oleje a asi 10 minut rukama nebo v robotu zpracovávejte díky tomu bude těsto během chvíle krásně hladké a pružné a nebude se vám při tvarování pizzy trhat. Vytvořte 2 až 3 bochánky, které naolejujte a přikryjte igelitem.

Krok 2: Těsto nechte kynout buď 1 až 2 hodiny při pokojové teplotě, nebo 12 až 48 hodin v lednici (to je dobré tehdy, když si těsta chcete připravit více předem).

Krok 3: Na studený gril položte grilovací kámen na pizzu, gril zavřete a pozvolna zahřívejte alespoň na 200 °C, lépe i více. Stejně tak můžete kámen použít v troubě.

Krok 4: Z pečicího papíru si vystřihněte kolečka velká jako váš kámen, položte na tenký plech, rovný talíř či pizza lopatku a rukama z těsta (pokud by se lepilo, pracujte na stole posypaném moukou) vytvořte tenké placky o velikosti papíru. Přímo na něm pak zdobte.

Foto: Eva Malúšová

Nejlepší pizza široko daleko? U vás na zahradě!

Krok 5: Potřete hotovou omáčkou nebo protlakem ochuceným prolisovaným česnekem, bylinkami a solí, obložte sýrem, salámem, olivami, cibulí, cherry rajčátky nebo čím jste zvyklí, otevřete gril a pizzu rychle i s papírem přetáhněte na kámen. Pečte 5 až 10 minut dokřupava. Ozdobte bazalkou a podávejte.

K čemu je dobrý pizza kámen? Přiznám se, že sama jsem jeho koupi dlouho odolávala, ale domácí pizza je z něj opravdu neporovnatelně lepší (a to i při pečení v troubě). Kámen totiž absorbuje vlhkost z těsta a díky tomu je pizza křupavá jako z pizzerie – takové konzistence na obyčejném plechu nikdy nedosáhnete. Já mám jeden z nejlevnějších (Orion, cena kolem 300 Kč), velmi dostupné prodává i Lidl, ale pořídit si můžete také mnohem nákladnější kousky (Weber, Campingaz).

Udělejte si italský víkend a připravte si i snadné tiramisu! A co podle vás na pizzu patří a co už ne? Přiznejte se, dáváte si občas pizzu Havaj s ananasem

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek