Hlavní obsah
3,3
(184)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Nejlepší pizza široko daleko? U vás doma! No dobře, tedy minimálně v případě, že máte v sousedství průměrnou českou pizzerii, je velká šance, že s naším receptem vyladíte svou domácí pizzu k takové dokonalosti, že už jinou nebudete chtít.

20 min.
Příprava
8 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 pizzy
Těsto
  • 180 ml horké vody
  • 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 300 g hladké mouky
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 lžíce olivového oleje
Omáčka (nebo kupte hotovou)
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička čerstvého oregana
  • 1 lžička čerstvé bazalky
  • 1/2 lžičky soli
Příklad obložení
  • 2 ks mozzarelly
  • 50 g salámu
  • 8 ks oliv černých
  • 1/2 ks červené cibule
  • 1 hrst cherry rajčat
  • 1 hrst čerstvé bazalky
Článek

Postup

01.

Droždí rozmíchejte ve vlažné vodě a přilijte k mouce se solí. Propracujte, přidejte lžíci oleje a asi 10 minut rukama nebo v robotu zpracovávejte – díky tomu bude těsto během chvíle krásně hladké a pružné a nebude se vám při tvarování pizzy trhat. Vytvořte 2 až 3 bochánky, které naolejujte a přikryjte igelitem.

02.

Těsto nechte kynout buď 1 až 2 hodiny při pokojové teplotě, nebo 12 až 48 hodin v lednici (to je dobré tehdy, když si těsta chcete připravit více předem).

03.

Na studený gril položte grilovací kámen na pizzu, gril zavřete a pozvolna zahřívejte alespoň na 200 °C, lépe i více. Stejně tak můžete kámen použít v troubě.

04.

Z pečicího papíru si vystřihněte kolečka velká jako váš kámen, položte na tenký plech, rovný talíř či pizza lopatku a rukama z těsta (pokud by se lepilo, pracujte na stole posypaném moukou) vytvořte tenké placky o velikosti papíru. Přímo na něm pak zdobte.

Foto: Eva Malúšová

Nejlepší pizza široko daleko? U vás na zahradě!Foto: Eva Malúšová

05.

Potřete hotovou omáčkou nebo protlakem ochuceným prolisovaným česnekem, bylinkami a solí, obložte sýrem, salámem, olivami, cibulí, cherry rajčátky nebo čím jste zvyklí, otevřete gril a pizzu rychle i s papírem přetáhněte na kámen. Pečte 5 až 10 minut dokřupava. Ozdobte bazalkou a podávejte.

Udělejte si italský víkend a připravte si i snadné tiramisu! A co podle vás na pizzu patří a co už ne? Přiznejte se, dáváte si občas pizzu Havaj s ananasem

Reklama

Související témata:

Načítám