Hlavní obsah

Co všechno se dá dělat s kávovou sedlinou

Foto: frantic00, Shutterstock.com

Foto: frantic00, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhazujete zbytek mleté kávy, který zůstane na dně šálku, konvice či v kávovaru? Připravujete se tak o cenný materiál, který lze ještě využít na mnoha frontách. Víte, k čemu všemu vám poslouží lógr?

Článek

Možná jste se ho omylem napili, když jste byli malí a toužili jste dopít kávu po rodičích, a potom jste tureckou kávu nebo french press na dlouhá léta úplně zavrhli. Kávová sedlina totiž není vůbec chutná a končí v koši. To je ale velká škoda, protože se s ní dá dělat spousta užitečných věcí. Jak můžete využít lógr?

1. Vyčistěte krb

Když se v krbu nahromadí popel, je třeba ho uklidit. A do toho se většinou nikomu moc nechce. Není divu. Práší se při tom, okolí krbu bývá zaneřáděné, což přidá další práci, a navíc se kvůli prachu, který se dostane do vzduchu, v místnosti špatně dýchá. Takových těžkostí vás zbaví ještě vlhký kávový lógr – posypte jím popel a až potom ho ukliďte. Půjde snáze odstranit a prach z něj neznečistí ovzduší v místnosti.

2. Provoňte lednici

Čas od času se stane, že si nevšimnete zkaženého jídla v lednici a nepříjemný pach, který po něm zůstane, vás ovane pokaždé, když chladničku otevřete. A nechce odejít ani potom, co ji poctivě vymyjete. I zde situaci vyřeší lógr: naplňte jím několik mističek a na noc je vložte do ledničky. Pohltí  zápach a ráno se při otevření konečně nadechnete chladného čerstvého vzduchu. Pro navození libého aromatu přidejte do lógru pár kapek vanilkového extraktu.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Kávová sedlina provoní lednici a zbaví ji nepříjemných pachůFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

3. Zbavte hrnce usazenin

Nechcete si hrnce ani pánve poškodit drátěnkou? S odstraňováním odolných usazenin a připálenin, které se nedaří vyčistit, vám pomůže jemná kávová sedlina. Stačí ji nasypat na houbičku a začít drhnout.

4. Oživte zašlý nábytek

Máte tmavý lakovaný nábytek a na jeho vzhledu se začíná podepisovat zub času? Lógr skvěle barví, takže snadno zamaskuje škrábance. Vatovou tyčinkou ho jemně dostaňte do spár a rýh, nechte zaschnout a poté přeleštěte. Škrábance jako zázrakem zmizí!

5. Pohnojte rostliny

Lógr je plný živin jako kyseliny a dusík – ten rostliny milují. Proto je to skvělé hnojivo pro různé keře, azalky, rododendrony, stálezelené rostliny a kamélie. A také výživné krmení pro žížaly ve vermikompostéru. „Spolu s ostatními rostlinnými zbytky žížaly vytvoří super hnojivo, které prospěje oblíbeným bylinkám na parapetu nebo zelenině a drobnému ovoci, které můžete pěstovat na balkoně,“ vysvětluje Tomáš Svoboda, realizátor přírodních zahrad.

Foto: Caterina Trimarchi, Shutterstock.com

Rostliny lógr milují – dodá jim množství živinFoto: Caterina Trimarchi, Shutterstock.com

6. Zbavte se celulitidy

Trápí vás pomerančová kůže a nechce se vám utrácet peníze za drahé preparáty? Vyrobte si vlastní. Smíchejte čtvrt šálku ještě teplé sedliny s lžící olivového oleje a směs naneste na místa, která chcete vyhladit. Zabalte je do igelitu a nechte alespoň pět minut působit. Následně fólii odstraňte, lógr setřete, osprchujte a masírujte se přitom exfoliačním kartáčem, žínkou či lufou.

„Kofein spolu s masáží pokožku lépe prokrví, tím se zlepší i proudění lymfy, která je klíčem k řešení celulitidy. Po takovéto proceduře je vhodné pokožku promazat tělovým mlékem s obsahem vyživujících látek – lépe se vstřebávají,“ vysvětluje Marie Finsterlová, dermatoložka z Čáslavi. Lógrovou kúru opakujte dvakrát týdně.

Reklama

Načítám