Hlavní obsah

Grilujeme vege burgery, zeleninu a masa bez masa

Foto: Garden Gourmet

Foto: Garden Gourmet

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen masem živ je člověk! Pojďte s námi na malou exkurzi do světa vegetariánských dobrot, které se vám budou hodit jak při grilování s nemasožravci, tak pro ozvláštnění vlastního jídelníčku. Aneb tempeh není sprosté slovo!

Článek

Chystáte se grilovat bez masa, ale chybí vám potřebná inspirace? Přinášíme vám ji. Podívejte se, co všechno se hodí na gril a můžete to bez obav servírovat každému vegetariánovi. Ale i masojedi si opravdu pochutnají!

Grilovačka s vegetariány? Tohle bude chutnat i vám.

Jak grilovat tofu, tempeh a seitan

Tofu a tempeh seženete skoro v každém supermarketu. Na rozdíl od tofu je tempeh vyrobený z fermentové sóji, a proto je lépe stravitelný. Seitan je čistě rostlinná bílkovina (pozor, obsahuje lepek). Jak je připravit na gril? Tofu a seitan pokrájejte na plátky a den předem naložte podobně jako maso do směsi oleje, koření, sójové omáčky či bylinek. Tempeh kupte už marinovaný či uzený (chutná zvláště masožravcům), stačí ho jen nakrájet na půlcentimetrové plátky a rovnou grilovat.

Uzený tempeh užijete i na vietnamské bagety bánh mì.

Foto: Karl Allgaeuer, Shutterstock.com

Grilování bez masa může být stejně pestré jako to masovéFoto: Karl Allgaeuer, Shutterstock.com

Staré dobré sójové maso

Nic nezkazíte ani klasickým sójovým „masem“‎. I u něj je zásadní dobré dochucení. Den předem plátky uvařte v zeleninovém vývaru, nechte okapat a naložte do oblíbené marinády nebo oleje, koření, citronu a soli nebo sójové omáčky.

Chcete ohromit? Udělejte bezkonkurenční výpečky ze sójových kostek.

Domácí vege burgery bez masa

Sójové maso ani exotické bezmasé hmoty vás neokouzlují? Snadná pomoc! Připravte si poctivé burgery ze známých a osvědčených českých surovin – vycházejte z oblíbených kapustových či cuketových karbanátků. Základem pro takové vydatné burgery jsou třeba fazole či cizrna z konzervy, zelenina nebo houby. Neumíte si to představit? Mrkněte, jak burger bez masa dělá pan Cuketka.

Vyzkoušíte lahodný burger s žampiony portobello?

Vegetariánské uzeniny

Nejste stoupenci vytváření vlastních burgerů či dlouhého marinování? Nevadí! V každé zdravé výživě najdete slušnou nabídku vegetariánských uzenin, párečků a klobás na gril, zajímavé dobroty seženete i v prodejnách Marks & Spencer a Iceland. Na oheň vyzkoušejte veganské Táboráčky Supervego (neobsahují sóju) nebo Opékáčky od Sojaproduktu. Nad ohněm se sice nerozevřou jako klasické špekáčky, ale k přírodě, zdraví i linii budou šetrnější.

Nad ohněm připravíte i kotlíkový buřtguláš z vege uzenin.

Sýry na gril jsou klasika

Sýry, které se roztékají, připravujte v alobalu, ty pevné přímo na grilu. Hermelín, tvarůžky, blaťácké zlato a podobné kousky je nejlepší zabalit do alobalu spolu s plátky cibule, troškou olivového oleje a bylinkami nebo domácím grilovacím kořením. Nic nevyteče a chutě se hezky propojí. Na gril je bezvadný i kyperský sýr halloumi – stačí pokrájet na plátky a rovnou péct. Vytečení nehrozí ani u slovenského oštěpku. V létě seženete i speciální grilovací sýry, jen si pořádně pročtěte složení, některé nemají se sýrem zhola nic společného.

Foto: vanillaechoes, Shutterstock.com

Sýr halloumi je na gril skvělý, protože i po tepelné úpravě drží tvarFoto: vanillaechoes, Shutterstock.com

Nezapomeňte na zeleninu

Chudák salát zůstává vedle grilovaných dobrot často v zapomnění. Raději než zvadlé listy si tedy dejte i zeleninu v opečené formě! Cuketu stačí nakrájet na kolečka, pokapat olivovým olejem, osolit a okořenit oblíbeným kořením (skvěle funguje sušený česnek, tymián a chilli). Anebo radši připravíte grilovaný lilek s majonézou?

Klasika je grilovaná kukuřice nebo paprika: rozpulte ji, opečte z vnitřní strany, otočte a naplňte balkánským sýrem, brynzou nebo fetou a počkejte, až se sýr rozpustí a zelenina změkne. Brambory je lepší předpéct nebo připravovat v alobalu.

Co grilovat v alobalu? Česnek, rajčata i broskve.

Od masa k nerozeznání

Stále vám to nestačí? Dnes už seženete i mnohem sofistikovanější alternativy masa, které se tomu pravému blíží vzhledem, chutí i strukturou. Beyond Burger, burger Garden Gourmet či ryze český Mana Burger na bázi hrachového proteinu koupíte nejsnadněji přes internet a jsou vhodné i pro vegany.

Skvělým doplňkem je domácí kečup nebo hořčice. A možná uvítáte i recept na domácí sojanézu: rozmixujte bílé tofu s trochou citronové šťávy, hořčice, soli a pepře a pomalu přilévejte slunečnicový olej až do požadované struktury. S restovanou cibulkou je zcela bezkonkurenční!

Mnoho dalších tradičních i exotických receptů najdete v rubrice Grilování.

Reklama

Načítám