Hlavní obsah

Koberec do kuchyně či koupelny nepatří? Žádný problém, pokud ho vyberete správně

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připadá vám myšlenka na koberec v kuchyni či koupelně nepředstavitelná a preferujete praktičtější dlaždice a lino? I v těhle místnostech může být textil užitečný pomocník, jen je důležité ho správně vybrat. Jak na to?

Článek

Koberce mají spoustu výhod. Postarají se o to, že nebudete stát na studené podlaze, což ocení hlavně lidé, co rádi chodí bosky, a rodiče malých dětí. Kromě toho místnosti dodají osobnost, domáckou atmosféru a příjemně ji zútulní.

Zatímco do jiných místnosti si můžete koberec vybírat takřka bez limitů, kuchyně a koupelny mají jistá specifika. Jaká?

Přednost dejte kusovým

Do kuchyně i koupelny jsou vhodné spíše kusové koberce, které se dají snadno přesunout, vyměnit i vyprat, a v případě, že vám nevyhovují, i nadobro odnést. Poohlédněte se hlavně po kouscích, které lze prát v pračce.

Dobré je zvolit kusový koberec s protiskluzovou úpravou. V obou místnostech by měla být bezpečnost na prvním místě a koberečky, které by se na podlaze volně pohybovaly, by mohly stát za celou řadou úrazů. Protiskluzová úprava má i další výhodu – při vysávání a čištění koberce udrží textil na místě, což vám značně ulehčí úklid.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Kusové koberce se snáze vymění a vyperou, což v kuchyni určitě oceníteFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Raději umělý vlas

Jestli si pokládáte otázku, zda zvolit přírodní, nebo umělý vlas, je odpověď vcelku jednoduchá. Přírodní materiály, například hedvábí, sisal nebo třeba len, si většinou zachovávají svou přirozenou nasákavost a do vlhkého prostředí se tedy moc nehodí. Mnohem lepší volbou jsou umělé materiály, jako je akryl, polyester, polypropylen a polyamidová vlákna. Méně chytají nečistoty i pachy, jsou odolnější vůči plísním a bakteriím a při jejich koupi ušetříte.

Nezapomeňte se přitom podívat na informační piktogramy. Ty vám mohou poradit, jak si konkrétní koberec poradí s vlhkem a skvrnami, nakolik je odolný vůči opotřebení a zda se hodí na podlahové topení.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Umělý vlas více odolá vlhkosti, plísním i bakteriímFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Sledujte hustotu

U vlasu je mimo jejich původu důležitá i hustota. Platí přitom jednoduché pravidlo – čím hustší je, tím déle vydrží a snáze se udržuje. Hustota vlasové části koberce se udává v gramech na m2 a nejčastěji se pohybuje mezi 200–2 200 g/m2. Nízkým hodnotám se vyhněte obloukem a vybírejte si výrobky s hodnotami poblíž horní hranice.

Dejte si při tom pozor na to, že někteří výrobci udávají jen celkovou hmotnost, do níž se započítává i rubová část. Pokud se hmotnosti pouhého vlasu nedopátráte, poohlédněte se po jiném kousku.

Nic nezkazíte ani s buklé koberci, jinak označovanými jako bukláky. Nejčastěji se vyrábí z polypropylenu a díky tomu, že se dělají bez vlasu, jsou hladké a pevné. Bývají odolné vůči vlhkosti, snadno se udržují a zvládnou i vysoce zatěžovaná a frekventovaná místa.

Foto: Ursula Page, Shutterstock.com

Vybírejte koberce s co největší hustotou vlasové částiFoto: Ursula Page, Shutterstock.com

Kratší vlas ve smyčkách

Nepodceňujte ani délku vlasu. Ty kratší se mnohem lépe čistí, do koupelny a kuchyně jsou tedy ideální.

Při výběru nejspíš zjistíte, že k dostání jsou vlasy střižené, ve smyčkách i jejich kombinacích. Střižený typ je nejméně odolný a do více namáhaných místností se vůbec nehodí. Kombinace je na tom o něco lépe a dají se z ní vytvořit vytvořit různé plastické vzory, šikne se ale hlavně na dekorační účely. Z toho vyplývá, že ideální volbou jsou odolné smyčky, které se navíc poměrně dobře udržují.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Kratší vlasy ve smyčkách se lépe čistí a jsou odolnějšíFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Barvy a vzory podle stylu

Také u koberců platí, že by se měly hodit k celkovému stylu místnosti a nijak její atmosféru nenarušovat. Nic nezkazíte s neutrálními barvami nebo s těmi, co ladí s dominantní barvou pokoje.

Zejména v kuchyni jsou praktické nejrůznější vzory, na nichž se snadno ztratí případné skvrnky a drobné nečistoty vzniklé z přípravy jídla. Oblíbené jsou zejména geometrické motivy a žíhání, vedle nešlápnete ani s kresbami jídla.

V koupelně, kam si často chodíte odpočinout a vyčistit hlavu, buďte umírněnější, přednost dejte jednobarevným kouskům ve světlých chladných odstínech.

Reklama

Související témata:
Koberce do kuchyně
Koberce do koupelny

Načítám