Hlavní obsah

Netradiční barvy kuchyní: Chutnalo by vám v černé nebo zelené?

Foto: Kuchyně Hanák

Foto: Kuchyně Hanák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybíráte si kuchyňskou linku a máte chuť nezůstat v tradiční barevnosti a toužíte po větší originalitě? Máme pro vás pár příkladů kuchyní, kterým sluší černá, zelená nebo oranžová.

Článek

Asi nejčastější barvou kuchyňské linky je bílá, dekor dřeva nebo jejich kombinace. V poslední době se ale barevná škála rozšiřuje a není výjimkou, když si lidé libují v šedé, černé, ale i mnohem pestřejších barvách. Jak byste se v takové kuchyni cítili vy? Ukážeme vám pár příkladů a můžete si to představit.

Jaké barvy volit?

Foto: Gebas atelier architects s.r.o.

Klasickou a nejoblíbenější kombinací je bílá se dřevem, ale barvy se prosazují stále častěji.Foto: Gebas atelier architects s.r.o.

V poslední době jsou v popředí zájmu dřevěné dekory jako ořech nebo jasan. Odvážnější pak volí ze široké škály barevných variant. „Klienti volí i tmavé monochromatické pojetí kuchyně. Temné povrchy kuchyňských skříněk společně s tmavými stěnami, doplněné jen jedním silným barevným akcentem, vytvářejí dramatický dojem. Oblíbené jsou přírodní dřevěné povrchy a také přírodní kámen. Roste obliba mramorových kuchyňských desek,“ říká Markéta Polcarová, vedoucí interiérová designérka Ikea Česká republika.

Při výběru barvy kuchyně je zapotřebí zohlednit její velikost. „Čím menší, tím světlejší odstíny volte. Měla by také ladit se zbytkem místnosti, a to především, pokud se jedná o kuchyň propojenou s obývacím pokojem. Barevnost kuchyně je vhodné také vybírat s ohledem na její životnost a úplně nepodléhat momentálním designovým trendům, přece jenom kuchyň nepředěláváme každých pět let,“ upozorňuje Tereza Víchová, bytová designérka Gebas atelier architects s.r.o. Pokud zvolíte výraznější barvy, kombinujte je s přírodními tóny.

Dalším důležitým faktorem je praktičnost. Například na matné lince nejsou vidět tolik nečistoty jako na lesklém povrchu. To samé platí pro výběr pracovní desky. Pokud zvolíte např. žíhané, zrnité dekory, povrch nebude tak náročný na úklid a viditelnost nečistot.

Černá kuchyně

Foto: Siko

Tuto černou kuchyňskou linku najdete v prodejnách Siko. Jde o kuchyň Tamara černá supermatt 340 a můžete ji mít samozřejmě v mnoha variantách nejen barev a dekorů, ale i sestavy skříněk.Foto: Siko

Černá sestava kuchyňské linky, byť třeba v kombinaci se dřevem, se hodí spíš do větších a prostorných kuchyní, kde je dostatek světla. K černé se velmi hodí zmíněná kombinace se dřevem, ale i kamenem, třeba luxusním mramorem. Mezi černé skříňky můžete nechat udělat i betonovou stěrku nebo falešnou cihlovou zeď. Rozhodně pak pamatujte na nějaký barevný akcent, kterým strohost černé rozbijete. Ale stačí zvolit správnou barvu utěrek, nádobí, spotřebičů a podobně – k černé se skvěle hodí bílá, ale i pastelové barvy, tam je to čistě na vás.

Černá, šedá, beton nebo kámen – to jsou znaky industriálního strohého stylu. „Industriálního stylu ale jen těžko dosáhnete v klasických panelákových bytech. Tam má tendenci působit spíš stísněně a křiklavě,“ varuje bytová designérka Anke Glut. Černá a šedá barva se moc nehodí jako podpora k jídlu, takže minimálně nádobí byste si k ní měli pořídit veselé.

Fialová kuchyně

Foto: Eu-nábytek

Kuchyňská linka Diamond 260 fialové barvy má pracovní desku v neutrální šedivé barvě grafit, stejně šedé jsou i úchyty. Korpusy skříněk jsou pak bílé a jednotlivé skříňky lze sestavit podle vašich potřeb.Foto: Eu-nábytek

Pro někoho může být fialová kuchyňská linka splněným snem, pro jiného zas vrcholem nevkusu a kýče. Každopádně je nepřehlédnutelná a jistě je obtížnější vymyslet vhodnou kombinaci. Pokud tuhle barvu milujete, možná bude lepší nechat ji spíš jako barvu doplňkovou, hodí se k bílé, všem přírodním odstínům hnědé, ale i ke strohé šedé. Levandulová barva a motiv levandulí je ostatně častý na utěrkách a ubrusech.

Fialová se do kuchyně a jídelního koutu hodí hlavně tam, kde budete déle sedět při společném jídle – navozuje pocit klidu, pohody a podpoří vás ve snaze jíst pomalu a nepřejídat se, spíš si vše vychutnávat.

Žlutá a oranžová kuchyně

Foto: Oresi

Inspirativní ukázka kuchyně sestavené z kombinace několika povrchů a barev. Na ostrůvku je použitý materiál Jedle kontrast z linie Wood Point, zatímco skříňky představují povrch Hvězdný třpyt z linie Glam Face v jemných a elegantních odstínech karneol a jaspis s antibakteriální úpravou.Foto: Oresi

I když jsou žlutá a oranžová poměrně světlé a jásavé barvy, v kuchyni s nimi šetřete. Ve větší ploše by mohly být až moc. Do malých kuchyní se tedy doporučují spíš jako doplňkové, pak i tmavšímu prostoru dodají potřebné světlo. Hodí se i k moderním tmavším barvám dřeva nebo černé.

Žlutá a oranžová barva navozují přátelský pocit, oranžová navíc podporuje schopnost si jídlo pořádně vychutnat a kombinace žluté a bílé je také velmi pozitivní, proto se například kostkovaná látka v této kombinaci používala na ubrusy.

Zelená kuchyně

Foto: Kuchyně Karásek

Mátově zelená barva kuchyňské linky z dílny firmy Kuchyně Karásek působí svěžím dojmem a je i nadčasovým a elegantním řešením.Foto: Kuchyně Karásek

Zelená barva má nepřeberně odstínů, takže si mohou vybrat ti, kteří se cítí na křiklavou barvu, i příznivci spíše těch elegantních. Záleží na tom, zda jí dáte lesk, nebo mat – i to ji zcela změní.

Do kuchyně se hodí proto, že uklidňuje a připomíná barvu salátů a zeleniny čili je inspirací jíst zdravě.

Červená kuchyně

Foto: Bmark Nábytek

Kuchyňská linka Rose ve vysokém lesku a v kombinaci s šedou se jistě stane dominantou celé kuchyně, zvlášť v kombinaci s barevným sklem nebo tapetou na zdi za ní.Foto: Bmark Nábytek

Červená kuchyňská linka je pro odvážné. Je barvou vášně, ohně a lásky, ale pokud je jí moc, může u někoho podporovat i agresivitu.

Pokud ji chcete použít v kuchyni, měli byste zvážit, kolik prostoru jí věnujete, a kombinovat ji s nějakou neutrální barvou. Skvěle vypadá vedle černé, béžové i šedé, sluší jí i kombinace se dřevem.

Načítám