Hlavní obsah

Co musíte vědět o cuketách? Zajímavé tipy a triky pro ještě bohatší a zdravější úrodu

Foto: Anuta23, Shutterstock.com

Foto: Anuta23, Shutterstock.com

Zelenina, která vypadá nenápadně, a přitom skrývá řadu překvapení. Cuketa je oblíbená v kuchyni i na zahradě, ale možná nevíte, jaký zajímavý poklad skutečně máte. Vyzkoušíte triky pro ještě úspěšnější pěstování?

Článek

Cuketa neboli cukína se na českých zahrádkách usadila teprve v posledních desetiletích, ale rychle si získala oblibu. Díky nenáročnosti, rychlému růstu a širokému využití v kuchyni se stala oblíbenou součástí letních sklizní. Většina zahrádkářů už má nějaké zkušenosti s jejím pěstováním, ale přesto existuje řada méně známých faktů a tipů, které pomohou vypěstovat ještě zdravější a chutnější plody. Možná už víte, že cuketa je příbuzná dýně nebo že je dietní, ale skrývá toho mnohem víc!

Co možná nevíte o cuketách

1. Cuketa se řadí mezi plodovou zeleninu, ovšem čistě z botanického hlediska se jedná o ovoce, jelikož její plody rostou z opyleného květu a obsahují semena. Podobně jsou na tom například rajčata nebo okurky. >>>Ovoce, nebo zelenina: co o tom rozhoduje?

2. Zajímavé jsou cuketové květy. Rostlina vytváří samčí i samičí květy, pro tvorbu plodů jsou nezbytné samičí, jež lze poznat podle malého zárodku plodu. Samčí květy jsou sice „neplodné“, ale zato kulinářsky velmi cenné: mohou se plnit sýrem, těstem a smažit jako opravdová lahůdka.

3. Méně známým faktem je existence cuket, které nepotřebují opylení. Tyto varianty, jako například Iskander a Kavili, nevyžadují přítomnost opylovačů, což je ideální pro pěstování ve skleníku nebo na balkoně.

4. Ačkoliv cuketa může dorůst do značných rozměrů – klidně přes půl metru, pro konzumaci jsou nejlepší spíše menší a mladší plody o délce 15–25 cm. Velké cukety bývají vodnaté a vláknité, a navíc zbytečně vyčerpávají rostlinu, čímž snižují další úrodu.

5. Obdivuhodné jsou obranné schopnosti cukety. Rostlina vylučuje látky, které mohou odpuzovat některé škůdce. Například rozmístění listů cukety mezi řádky brambor může napomoci v boji proti mandelince bramborové.

Proč cuketa nerodí

Proč cuketa nerodí? Stává se, že rostlina bujně roste, ale plody se neobjevují. Nejčastěji je na vině nedostatečné opylení. Pokud si všimnete, že se samičí květy nevyvíjejí v plody, můžete pomoci ručně: pomocí štětečku přenesete pyl ze samčího květu do samičího. Jestliže to nezabere, zvažte změnu odrůdy nebo přemístění rostliny na slunnější místo. Cuketa totiž miluje světlo, teplo a dobře propustnou půdu bohatou na živiny.

Foto: NICKY1841, Shutterstock.com

Vertikální pěstování cuket má mnoho výhodFoto: NICKY1841, Shutterstock.com

Zajímavé tipy, jak pěstovat cuketu

Vertikální pěstování: Cuketa je známá tím, že roste do šířky, ale s trochou kreativity ji lze pěstovat i vertikálně - na opoře či pletivu. Ušetříte tím místo, usnadníte sklizeň a zlepšíte cirkulaci vzduchu, čímž snížíte riziko napadení plísněmi. Pro vertikální růst jsou nejvhodnější odrůdy s delším stonkem, například Ola Escaladora nebo žlutá Shooting Star.

Pozor při zalévání: Při zalévání cukety je důležité dodržet jedno pravidlo – nikdy nezalévejte přes listy! Voda na listech vytváří ideální prostředí pro vznik plísní. Nejlepší je zalévat přímo ke kořenům, ideálně méně často, ale vydatně. Pokud navíc použijete mulč – například slámu, posekanou trávu nebo listí, pomůžete udržet půdu vlhkou a zároveň potlačíte růst plevele.

Přirozeně proti škůdcům a pro větší úrodu: Zajímavou možnost představuje kombinované pěstování s bylinkami. Bazalka, měsíček lékařský nebo máta nejen odpuzují škůdce, ale zároveň přitahují opylovače. Tato symbióza může výrazně podpořit úrodu cuket, aniž byste museli sahat po chemických postřicích.

Přírodní hnojení: Cukety jsou náročné na živiny, a proto jim prospívá pravidelné hnojení. Nemusíte však používat průmyslová hnojiva – skvělé výsledky přináší kompost, vermikompost nebo domácí kopřivová jícha. Tyto přírodní zdroje živin podpoří růst plodů, aniž by zatěžovaly půdu nebo životní prostředí.

Otrava cuketou

Cuketa je běžně bezpečná, ale vzácně se může stát, že obsahuje příliš vysoké množství kukurbitacinů – hořkých látek, které jsou přirozené pro tykvovité rostliny, ale v jedlých odrůdách by se prakticky vyskytovat neměly. Největší riziko hrozí u cuket vypěstovaných z necertifikovaných nebo vlastních semen, především pokud došlo ke křížení s okrasnými tykvemi.

Jak otravu poznat

Prvním varováním je hořká chuť: výrazná, nelibá a neobvyklá. Tepelná úprava tyto látky nezničí, proto jakmile cuketa chutná hořce, je nutné ji okamžitě vyhodit. Konzumace takového plodu může vést k nevolnosti, průjmu, bolestem břicha, zvracení nebo dehydrataci.

Jak riziku předejít

  • Nepoužívejte semena ze starých nebo neznámých plodů
  • Vždy cuketu ochutnejte syrovou, alespoň kousek
  • Vyhýbejte se cuketám z podezřelého nebo neověřeného zdroje
  • U domácí sklizně dejte pozor, pokud máte poblíž i okrasné tykve, může dojít k nechtěnému opylení

Co dělat, když se to stane

Pokud jste snědli hořkou cuketu a pocítili zažívací potíže, nečekejte a ihned vyhledejte lékařskou pomoc. V lehčích případech pomůže klid, dostatek tekutin a dieta, ale u dětí, seniorů nebo osob s oslabeným zdravím může být reakce vážnější. Raději cuketu dvakrát ochutnejte, než byste museli řešit následky.

Načítám