Hlavní obsah

Proč jíst cuketu? Hydratuje, detoxikuje a zlepšuje pleť!

Foto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Foto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě teď jsou jí plné zahrady i obchody. Dá se koupit za pár korun a je to jeden z nejzdravějších druhů zeleniny vůbec. Nemá skoro žádné kalorie, minimum cukrů, ale zato spoustu vlákniny. O čem je řeč? O cuketě! Tahle superzdravá zelenina je plná vitaminů. Víme, proč byste ji měli jíst.

Článek

Blahodárně působí na zdraví i vzhled. Hydratuje tělo a zlepšuje pleť. Skvěle chutná, a to naslano i na sladko. Nepodceňujte ji. Cuketa se díky svému složení dá snadno zařadit mezi české superpotraviny!

Cuketa detoxikuje a hydratuje

Máte problém dodržovat pitný režim? Pak by pro vás tahle zelenina měla být přímo nutností. Obsahuje totiž velké množství vody – až 91 procent, a proto je skvělá nejen pro zavodnění organismu, ale také se s její pomocí organismus snáz zbaví toxinů. Díky cuketové šťávě budete chodit pravidelně na malou, čímž z těla vyplavíte spoustu škodlivin. Dopřávejte si zeleninu za syrova: výtečný je cuketový salát s balkánským sýrem.

Je výživná a přitom dietní

Cuketa by rozhodně neměla chybět ve vašem jídelníčku, pokud si hlídáte štíhlou linii nebo se snažíte zhubnout. Má nízký podíl tuků a sodíku a naopak obsahuje hodně bílkovin. Díky velkému množství vlákniny vás dostatečně zasytí – rozhodně nepatří mezi „hladová“ jídla. Zároveň ale nemá téměř žádné kalorie (100 gramů cukety obsahuje jen asi 20 kcal), proto vyzkoušejte dietní cuketové chipsy s jogurtovým dipem.

Cuketa v kuchyni: 100× jinak a vždy chutná

Dá se přidat syrová do salátů a do polévek. Když ji jen podusíte na pánvi, nebo hodíte na gril, získáte snadno chutné a superzdravé jídlo, po kterém nepřiberete ani deko! Také se hodí jako základ do rozmanitých nákypů, moučníků a dezertů. Určitě ochutnejte cuketový chléb s kefírem.

Foto: Viktor Kochetkov, Shutterstock.com

Cuketové špagety jsou sázka na jistotu, když se snažíte zhubnoutFoto: Viktor Kochetkov, Shutterstock.com

Pro silnější imunitu i oči

Nenápadná zelenina nabízí i mnoho vitaminů a minerálů. Například provitamin A, který proniká až k jádrům buněk, čímž pozitivně ovlivňuje imunitu a podporuje zdraví. Tento důležitý antioxidant zlepšuje stav očí a brání jejich poškození a nemocem, například šerosleposti. Cuketa obsahuje i vitaminy B, které udržují normální stav sliznic a pokožky, a také dostatek vitaminu C, hořčíku, vápníku, draslíku, železa a fosforu. Díky těmto důležitým látkám cuketa snižuje vyčerpání a únavu, podporuje nervový systém a mentální činnost. Žijete zdravě, ale dobré jídlo si neodepřete? Kuskusový salát s rajčaty a cuketou je pro vás to pravé.

Lepší zažívání

Když do jídelníčku zařadíte oblíbenou tykev pravidelně, pozitivně ovlivníte trávicí trakt – je blahodárná i pro lidi s Crohnovou nemocí či ulcerózní kolitidou, protože regeneruje výstelku střev. Prospěšná je také již zmíněná vláknina, proto je cuketa skvělou volbou v případě, že máte jakékoli potíže s trávicím traktem, jako je třeba gastritida, dráždivý tračník nebo zánět tlustého střeva. Nakládané pečené cukety s česnekem jsou na zažívání balzám i v zimě.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Chcete zdravější zažívání a jasnější pleť? Jezte cukety syrové i tepelně upravenéFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Zářivější pleť bez vrásek

V neposlední řadě je třeba zmínit, jak cuketa blahodárně působí na vizáž. Díky velkému obsahu vody hydratuje pokožku a vyhlazuje vrásky. Antioxidanty chrání buňky a kůži před volnými radikály, které kromě řady nemocí mohou způsobovat i předčasné stárnutí. Díky karotenoidům, jako například lutein, který má hojivé účinky, bude pokožka zářivější, zdravější a bez zánětů. Z nastrouhané syrové tykve lze vyrobit i pleťovou masku anebo použijte cuketové plátky jako obklad – stejně jako okurkové.

Určitě víte, že je tahle superzelenina výborná i do moučníků. Vyzkoušejte rychlý cuketový koláč s tvarohem a ovocem.

Související témata:

Načítám