Hlavní obsah

Jak sklidit a uskladnit jablka, aby vydržela až do jara? Sbírejte je na etapy a pravidelně kontrolujte

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud máte na zahradě jabloň, která je obsypaná jablky a čeká na očesání, právě teď může být vhodný čas na jejich sběr. Sklizeň jablek má však svá pravidla, stejně jako jejich uskladnění. Poradíme vám, jak postupovat krok za krokem, abyste se z úrody radovali co nejdéle!

Článek

Dny se krátí, teplota klesá a podzim pomalu přebírá vládu nad zahradou. Právě teď je nejvyšší čas na sklizeň jablek. Správně sklizená a uskladněná jablka vám mohou vydržet krásná a svěží až do jara. Stačí dodržet pár jednoduchých pravidel.

Vhodná doba sklizně

Pokud je v září něco na zahradě rozhodně potřeba, pak je to sklízení plodů naší sezonní práce, tedy i jablek. Na určení přesné doby, kdy jsou jablka už zralá, je nutné znát, jakou odrůdu vlastně pěstujete. Například oblíbená odrůda Golden Delicious má sklizeň od poloviny září, zatímco Idared až v druhé půlce října. Pomocníkem vám bude také stopka, která by se měla při otočení jablkem o 90° lehce oddělit. Také semínka jablek mohou poskytnout vodítko k tomu, zda jsou již plody zralé - měla by být tmavě hnědá.

Pokud sklidíte jablka příliš brzy, nebudou příliš chutná a mohou se časem scvrkávat. Naopak pokud s obráním plodů čekáte příliš dlouho, budou moučné a mnohem náchylnější k hnilobě. Je třeba myslet na to, že ne všechny plody dozrají naráz, a pokud chceme všechna jablka plně zralá, je lepší sklízet je postupně ve více termínech.

Jak jablka sklízet?

Nejlepší čas pro sklizeň jablek je ráno nebo večer a vždy za sucha. Jablko vezměte do ruky, nakloňte a prstem zatlačte na konec stopky. Pokud je správně zralé, stopka se snadno oddělí od větve. Stopka je při sklizni velmi důležitá, pokud totiž jablko odtrhnete bez ní, brzy se začne kazit. Proto tyto kusy, stejně jako ty otlučené nebo s dalšími nedostatky, dávejte hned stranou a co nejdříve spotřebujte. „Pokud potřebujete rychle spotřebovat větší množství jablek, kromě klasických křížal, povidel, moštu a zavařování je velmi vděčný také jablečný ocet. Pokud ho navíc nalijete do pěkných lahviček a opatříte vlastní visačkou nebo etiketou, máte krásný vánoční dárek,“ radí zahrádkářka Lenka Matoušková.

Pokud používáte česáček, sbírejte do něj jablka vždy po jednom, aby se navzájem neotloukla. Plody, které jsou popadané kolem stromu, nikdy nenechávejte ležet na místě. Velmi pravděpodobně obsahují červy, jejichž larvy se přes zimu zakuklí právě v blízkosti stromu, nebo i další nemoci, které se mohou rozšířit.

Foto: VH-studio, Shutterstock.com

Jablka jsou vhodná k uskladnění, jen pokud mají stopkuFoto: VH-studio, Shutterstock.com

Jak jablka skladovat?

Nejlepší pro uskladnění jablek je tmavý sklep, jehož teplota je od 2 do 10 °C a vlhkost vzduchu 80-90 %. Pokud je teplejší počasí, můžete sklep občas vyvětrat.

Velmi důležité je, aby všechny nádoby, ve kterých budou jablka skladována, byly vydezinfikovány. U sklepa je například vhodné i vybílení stěn vápnem s přídavkem modré skalice a u nádob můžete použít roztok z modré skalice nebo savo. Uskladňujte každou odrůdu zvlášť a vždy jen nepotlučená, zdravá a zralá jablka se stopkou.

Pravidla správného skladování jablek

  • Důležité je, aby kolem jablek proudil vzduch, proto jsou nejlepší dřevěné nebo umělohmotné bedýnky či košíky, které můžeme ještě navíc vyložit voskovaným papírem.
  • Nikdy je neukládejte přímo na zem! Ideální jsou regály, ale postačí i laťky položené na podlaze.
  • Jablka do bedýnky pokládejte maximálně dvě patra na sebe.
  • Stopku směřujte vždy dolu.
  • Pravidelně je kontrolujte, zda některé není napadeno plísní, hnilobou nebo není příliš měkké. Taková jablka ihned vyhoďte.

Pokud nemáte k dispozici sklep, můžete využít i garáž, halu, chodbu nebo balkon, vždy se ale snažte co nejvíce dodržet vhodnou teplotu a vzdušnou vlhkost. Zajímavý je trik, který používali naši předci, a to uskladnění zavěšeného koše s jablky hluboko ve studni, kde jsou k jejich skladování ideální podmínky.

Tip:

Již naše babičky dobře věděly, že není vhodné skladovat ovoce a zeleninu pohromadě, protože se vzájemně ovlivňují. Jablka i další ovoce například vylučují ethylen, který nesvědčí spoustě druhů zeleniny. Pokud vedle jablek budete skladovat například zelí, nasají jeho vůni a chuť. Sklepy proto bývaly rozdělené na dvě a více místností. Pokud tedy máte ve sklepě místnost pouze jednu, snažte se jí alespoň předělit příčkou, aby bylo ovoce od zeleniny trochu oddělené.

Anketa

Máte raději jablka ze zahrádky nebo z obchodu?
Raději zajdu do obchodu.
3 %
Ze zahrádky rozhodně lepší.
90,9 %
Nejraději mám ta od farmářů.
6,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 263 čtenářů.

Načítám