Hlavní obsah

Jak zpracovat úrodu jablek? Připravte si ocet pro zdraví či křížaly, jistota je zavařování

Foto: KarinaKlachuk, Shutterstock.com

Foto: KarinaKlachuk, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte na zahradě stromy obsypané šťavnatými jablky, ale místo ve sklepě už vám dochází? Zkuste je zpracovat tak, abyste se nepřipravili o hodnotné živiny.

Článek

Z tuzemských plodin je jablko doslova poklad bohatý na vitamin C, antioxidanty i minerály, a proto ho oceníte právě nyní při budování a posilování imunity. Ale nejen kvůli ní.

Denně si ho dopřejte při dietě i špatném zažívání – díky vláknině podporuje činnost střev, zasytí, rychle zažene hlad a pomáhá také lépe spalovat tuky. Dejte si jablko, i pokud máte pocit, že na vás něco leze, má totiž protizánětlivé účinky a pomůže tělu v boji s infekcí. Po nemoci zase díky obsahu prebiotik vrátí střevní mikroflóru do formy. Svědčí i kráse – látky obsažené v jablcích zvláčňují a zpevňují pokožku a vitamin C zpomaluje její stárnutí.

1. Sušené křížaly

Máte-li vlastní jablka ze zahrady, vyplatí se vám investovat do sušičky ovoce. Stojí pár stovek a sušením si ovoce zachovává většinu hodnotných látek. Sušená jablka jsou ideální jako malá svačinka. Na rozdíl od cukrovinek dodají tělu cukr jen v přirozené formě. Mlsáte-li rádi sušené banány, kokos nebo jiné exotické ovoce, vyměňte ho na podzim za křížaly. Exotické ovoce totiž tělo ochlazuje, což je v chladnějším počasí kontraproduktivní.

Foto: gowithstock, Shutterstock.com

Na podzim a v zimě jsou křížaly zdravější než exotické ovoceFoto: gowithstock, Shutterstock.com

2. Jablečný ocet

Jablka můžete využít i pro přípravu octa. Ten dochutí omáčky a dresinky a má také pozitivní vliv na hubnutí. Můžete ho přidat do sklenky smoothie nebo vypít sklenici vody se dvěma lžícemi octa ráno nalačno pro povzbuzení metabolismu. Jablečný ocet tlumí hlad a potřebu mlsat, protože zpomaluje trávení škrobu. Dejte si sklenku vody se lžičkou octa před obědem a po jídle nebudete cítit potřebu dopřát si ještě sladkou tečku.

Ocet si připravíte snadno, a dokonce skoro zadarmo. Můžete použít nastrouhaná jablka, ale klidně i jen jablečné slupky. Napěchujte je do vhodné nádoby. V převařené vodě rozpusťte cukr (100 g na 1 l vody) a zalijte tak, aby byly všechny slupky ponořené. Zakryjte utěrkou a nechte tři týdny v teple, ale ne na přímém slunci. Promíchávejte denně dřevěnou vařečkou. Poté slijte a několikrát přeceďte a zbavte kalu. Výsledná barva octa odpovídá zvoleným slupkám, ze žlutých a zelených je světlý, z červených narůžovělý.

Foto: mythja, Shutterstock.com

Jablečný ocet vám pomůže zhubnoutFoto: mythja, Shutterstock.com

3. Domácí přesnídávka 

Připravte si domácí přesnídávku. Recept je jednoduchý. Jablka oloupejte a zbavte jádřinců, nakrájejte na kostičky, vložte do hrnce, podlijte vodou a duste doměkka. Poté rozmixujte dohladka a ochuťte skořicí, dle chuti můžete přidat cukr. Potom ve skleničce rozmíchejte vanilkový pudink, přidejte ho k jablkům, dobře promíchejte a nechte provařit do zhoustnutí. Přesnídávku přelijte do vyvařených skleniček a dvacet minut zavařujte.

4. Základ do těsta

Jablka můžete rovněž nastrouhat nebo rozmixovat a vzniklou hmotu nadávkovat a zmrazit. Oceníte je při přípravě omáček na maso, do tvarohových dezertů, ale hlavně jako základ do sladkého těsta. Muffinům nebo koláči na plech dodají krásnou vůni, sladkou chuť a lehkost.

5. Jablková pleťová maska

Pokud vám trocha jablečného pyré zbude, použijte ho klidně jako pleťovou masku. Jablka totiž obsahují rutin, který posiluje cévy a pomáhá proti rudým skvrnám a praskajícím žilkám v obličeji, na které pleť trpí hlavně v chladné měsíce.

Načítám