Hlavní obsah

Český zázrak za pár korun: Jablko zachrání polévku, zlepšuje pleť a pomůže při zdravotních potížích

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablka se dají v kuchyni využít i jinak než jen do štrúdlu. Mohou zachránit přesolenou polévku, ale pomůžou i mimo kuchyň.

Článek

Ne nadarmo se říká, že jablko je naší nejdostupnější, nejlevnější, a přitom široce působící superpotravinou. Je zdravou svačinkou, oblíbeným dezertem a chutná i k masu. Inspirujte se lety prověřenými radami našich babiček, které jablko dokázaly využít i jinak než jen k jídlu.

1. Masu dodá šťavnatost 

Jablka kralují spíše sladkým receptům, ale využijete je i při pečení masa. Kuře, krůtu nebo husu naplňte několika šťavnatými plody a pečte jako obvykle. Ovoce nepřebije chuť masa, ale zajistí, že zůstane krásně křehké a šťavnaté. Jablko pak navíc nemusíte vyhazovat, stačí ho rozmačkat, dochutit kořením a máte k masu chutné domácí čatní.

2. Zachrání přesolenou polévku

Podařilo se vám přesolit polévku nebo omáčku? Vhoďte do ní pár kousků pokrájeného jablíčka, deset minut povařte a pak vytáhněte, slanost to zmírní. Podobně funguje i brambora.

Foto: Ahanov Michael, Shutterstock.com

Jablíčko oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Pomůže vám od přesolené polévkyFoto: Ahanov Michael, Shutterstock.com

3. Pomůže dozrát rajčatům i hruškám

Přinesli jste si z obchodu tvrdá kiwi, nazelenalé banány nebo rajčata bez chuti? Vložte k nim do misky pár jablek (jedno zhruba na čtyři podobně velké kousky nezralých plodů), pomohou jim dozrát. Je to díky unikajícímu ethylenu, který podporuje zrání. Pro lepší účinek můžete ovoce přikrýt plastovým deklem nebo zabalit do sáčku.

4. Vrátí sušenkám vláčnost

Keksy, které máte doma v zásobě, ztratily svou vláčnost? Vložte je do skleněné dózy a k nim přidejte překrojené jablko. Půlku jablka můžete přidat i k čerstvě upečenému koláči, zpomalí jeho vysychání.

Foto: Ryazantsev Dmitriy, Shutterstock.com

Překrojené jablko dělá hotové divy. Ztvrdlému koláči, vyschlému cukroví nebo sušenkám dokáže vrátit vlhkostFoto: Ryazantsev Dmitriy, Shutterstock.com

5. Zahání akné a projasňuje

Díky množství antioxidantů pomáhají jablka pokožce celého těla, ale především pleti obličeje. Chrání ji před stopami stárnutí, akné i přecitlivělostí. Zkuste jednoduchou masku. Jablko nastrouhejte najemno a aplikujte na vyčištěnou pleť. Nechte působit 20 minut, pak opláchněte vlažnou vodou. Pleť by měla být zklidněná a projasněná. Do masky můžete přidat lžíci tvarohu nebo lžíci medu, které mají na pleť podobný účinek.

6. Vlasům vrací lesk

V péči o vlasy zase využijete jablečný ocet - snadno ho vyrobíte i doma. Smíchaný s vodou v poměru 1:3 funguje jako skvělý kondicionér. Mírní mastný a unavený vzhled, dodává jim lesk. Pomáhá proti lupům, ulevuje od svědění. A nemusíte ho už oplachovat.

7. Zklidní štípance i mykózu

Zředěný jablečný ocet uleví i pokožce při popálení sluníčkem, poštípání hmyzem, ale i při vaginální mykóze. Myslete však na to, že tlumí vnější projevy, ale neléčí samotný původ infekce.

8. Zužitkujte slupky

Často využíváte jablka do receptů oloupaná? Slupky nevyhazujte! Místo toho je usušte a uchovávejte v dóze, poslouží jako skvělý základ čaje. Stačí jich pak hrst zalít horkou vodou, dochutit medem, skořicí, citronem či hřebíčkem. Nápoj blahodárně působí proti bolestem hlavy a migréně (zejména kyselé zelené), zahání stres, zlepšuje krevní oběh, pomáhá při nedokrvených končetinách, posiluje imunitu. Pomáhá tělu také detoxikovat, snižovat zlý cholesterol, ulevuje při trávicích potížích – při průjmu i při zácpě.

Zkuste jablka usušit a využít jejich potenciál na zimu! A tyhle české superpotraviny znáte?

Reklama

Načítám