Hlavní obsah

Jak vyhnat krtka ze zahrady? Voda nepomůže. Dělejte rámus a vysaďte květiny, které mu nevoní

Foto: tchara, Shutterstock.com

Foto: tchara, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krteček je sice oblíbená dětská postavička, ale když se na zahrádce objeví jeho živá předloha, zahrádkáři z toho velkou radost nemají. Jak to udělat, aby se neusídlil právě u vás?

Článek

Přítomnost krtka prozradí klasické hromádky čerstvé hlíny, které neustále přibývají. Pokud byste o tom chtěli přemýšlet optimisticky, můžete to brát jako důkaz, že hospodaříte na kvalitní a úrodné půdě, protože do jiné se krtek nežene. Navíc ho můžete brát jako kamaráda, který vás zbaví spousty hmyzu a larev, ty by si jinak smlsly na vámi pěstovaných rostlinách. Ovšem jestli vám záleží na trávníku, jediný krtek dokáže udělat denně až dvacet krtinců, poradíme vám pár triků, jak mu pobyt na vaší zahradě znepříjemnit.

Krtka nezabíjejte

O krtkovi se říká, že je zákonem chráněný, proto ho nesmíte zabít. Je to trochu jinak - krtek není vyloženě chráněný živočich, ale jen obecně chráněný - pokud byste neohrožovali druh, ale jen například jednoho jedince nebo pár krtků na vaší zahradě, tak by vám pokuta nehrozila. Na druhou stranu se nesmíte dopouštět týrání zvířete, což by ale laické zabíjení být mohlo. Museli byste ho nechat uspat u veterináře, aby bylo zákonu učiněno zadost. Pokud by vám bylo prokázáno týrání zvířete, tedy třeba trýznivá smrt krtka, pak byste mohli dostat poměrně vysokou pokutu od veterinární správy - jde o desítky tisíc.

Trochu rozporuplné chápání toho, zda krtka usmrtit, či nikoli, lze uzavřít výzvou, abyste tato užitečná zvířátka vždy raději odpuzovali, než zabíjeli - to by měla být první volba.

Foto: kubais, Shutterstock.com

Jestli chcete vyhnat krtka z pozemku, začnete s tím hned, když najdete první hromádku.Foto: kubais, Shutterstock.com

Jak krtka odpudit?

Postačí, když se odstěhuje z vašeho pozemku a bude si v poklidu žít třeba na vedlejším poli nebo louce. K tomu musíte trochu znát jeho zvyky, ale také to, co se mu líbí a co ne.

Krtek je věrný - jestliže už se u vás krtek zabydlel, jen tak neodejde. Chcete-li ho vyhnat, měli byste se o to pokusit ihned, jakmile uvidíte první hromádku.

Krtek miluje klid - pusťte na zahradu děti a zvířata. Hluk ho naštve natolik, že sám odejde. Můžete vyrobit i různé větrníky, které se budou hýbat, vrzat, chrastit nebo dělat jinou neplechu. Připevněte je na kovový zápich, aby vibrace přenášel i pod zem. Do otvorů v krtincích můžete zapíchat šikmo prázdné skleněné lahve, na které bude hrát vítr. Na trhu jsou i různé plašiče, jež vydávají krtkovi nepříjemné zvuky.

Krtek je opravář - jestliže mu poškodíte jeho chodbičky a zadupete hromádky, vyrazí je opravit. V této chvíli si na něj můžete počkat a opatrně ho odchytit - nabrat na lopatu a odnést jinam.

Krtek má citlivý nos a leccos mu nevoní - zahrádkáři radí osadit zahradu rostlinami, které zrovna nevoní. Patří mezi ně například afrikány nebo řebříček. Okamžitý zápach můžete vyrobit tím, že do děr vložíte rozmačkaný česnek, ale někteří do nich lijí například syrovátku nebo kyselé mléko. Možná jste slyšeli, že ho odpudí i zvířecí srst či lidské vlasy umístěné do chodbiček, že nemá rád pach benzinu, nafty nebo ředidla… Vždy dbejte ale na to, abyste sobě neuškodili víc než krtkovi - například odér z těchto chemikálií nebude nic příjemného ani pro vás, navíc to není dvakrát ekologické ani bezpečné z hlediska požáru.

Krtek nemá rád průvan - můžete tedy použít fukar na listí a párkrát mu s jeho pomocí udělat v chodbičkách vítr. Je velká pravděpodobnost, že se odstěhuje.

Krtek umí plavat - pokud vás napadlo vyhnat ho pomocí vody, pak máte smůlu. Umí velmi dobře plavat a s vodou si dovede poradit, vždyť mu přitéká po každém dešti.

Načítám