Hlavní obsah

Hmyzí hotely prospějí přírodě i vaší zahradě

Foto: Duqie, Shutterstock.com

Foto: Duqie, Shutterstock.com

Počet včel a hmyzu obecně každoročně klesá závratnou rychlostí. Vědci dokonce varují, že by některé užitečné druhy mohly během příštích sto let vyhynout. Jak jim můžete pomoci?

Článek

Za vymíráním hmyzu stojí několik důvodů. Největším z nich jsme my, lidé. Přírodu si přizpůsobujeme k obrazu svému a naše města, silnice i dálnice ji značně zmenšují. Nepomáhá ani časté sečení zahrad, zemědělství a všudypřítomné pesticidy.

Včely a další hmyz jsou nezbytnou součástí ekosystému, který bez nich nemůže správně fungovat. Hmyz se stará nejen o opylování a tedy i zdraví přírody, pomůže vám v boji se škůdci a přiláká na vaši zahradu další užitečnou faunu, například ptáky nebo ještěrky.

Pomoct jim můžete i vy, stačí jim na zahradě postavit hotel, kam se ohrožený hmyz může ukrýt. A nebojte se – přiláká jen neagresivní hmyz.

Proč postavit hmyzí hotel

Proč si ho pořídit? V první řadě výrazně zlepšíte životní podmínky pro divoce žijící hmyz. Ohrožené druhy si v hotelu najdou bezpečné místečko, kde mohou naklást vajíčka a později přečkat zimu.

Během jara a léta si ubytovaný hmyz poradí s nechtěnými škůdci. Slunéčka sedmitečná, škvoři a zlatoočka se postarají o mšice, vlnatky a svilušky. Motýli a včely zase zabezpečí opylování květin, keřů a ovocných stromů (5 rad proti suchu na zahradě).

Radost uděláte i svým dětem – při výrobě hotelu se zabaví a vy jim při tom máte šanci vysvětlit, proč je hmyz důležitý. Společně pak můžete pozorovat, jaké druhy ve vašem okolí žijí.

Foto: JurateBuiviene, Shutterstock.com

Hmyzí hotely zlepšují životní podmínky ohrožených druhů užitečného hmyzu a poskytují jim bezpečné útočištěFoto: JurateBuiviene, Shutterstock.com

Jak vyrobit hmyzí hotel

Na výrobu hmyzího hotelu použijte ryze přírodní materiály. Hodit se vám budou dřevěná prkna, desky, staré krabice nebo skříňky. Z těch můžete udělat větší hotel s několika místnostmi uzpůsobenými pro různé druhy hmyzu.

Vystačíte si ale i s pouhým dřevěným špalkem. Vyvrtejte do něj dva nebo tři větší otvory o asi 10 cm průměru. Přidejte několik menších dírek (2 mm a více). Otvory by měly být dostatečně hluboké, dejte si ale pozor na to, abyste špalek neprovrtali skrz naskrz. Ujistěte se, že jsou stěny otvorů hladké, aby se hmyz neporanil. Docílíte toho vrtáním otvorů po směru vláken dřeva, případné nerovnosti obruste nebo vyhlaďte brusným papírem.

Do větších děr umístěte výplň tvořenou například z větviček, slámy, žaludů, bukvic, suché trávy, kůry či bambusových tyček. Menší otvory si pak obyvatelé zařídí podle sebe.

Výplň by neměla přesahovat ven, během nepříznivého počasí by to totiž mohlo hmyzí útočiště zničit. Raději přes něj připevněte na přední stranu pletivo, tím zabráníte i útokům ptactva. Pokud si ve zručnosti moc nevěříte nebo nemáte času nazbyt, můžete si hmyzí hotel koupit v hobbymarketech už hotový.

A pro jaké hosty hmyzí hotel vlastně stavíte?

Foto: SanderMeertinsPhotography, Shutterstock.com

Vystačíte si i s dřevěným polenem. Vyvrtejte do něj otvory různých velikostí a ujistěte se, že jsou jeho stěny hladkéFoto: SanderMeertinsPhotography, Shutterstock.com

Divoké včely vám poděkují opylováním

Častými návštěvníky budou například divoce žijící včely samotářky. Ty, na rozdíl od včel medonosných, nežijí v rojích ani nedávají med. Nasbíraným pylem krmí svá mláďata, která ukrývají do nejrůznějších škvír a děr ve dřevě. Divoké včely jsou nesmírně pilné, vypořádají se i s nepříznivým počasím a během květenství celou vaši zahradu pečlivě opylují, což prospěje kvalitě i kvantitě plodů (co všechno dokáží včelí produkty).

Pro vajíčka připravte otvory o velikosti 3–10 mm. Můžete je navrtat do pařezů nebo polínek, případně k sobě svázat několik bambusových tyčí. Včelky je po nakladení uzavřou hlínou.

Foto: thatmacroguy, Shutterstock.com

Včely samotářky do malých otvorů nakladou vajíčka a ukryjí je za stěnou z hlíny. Skvěle k tomu poslouží díry v polenech nebo duté bambusové tyčeFoto: thatmacroguy, Shutterstock.com

Motýli jsou pilní opylovači

Nejkrásnějším návštěvníkem budou motýli, kteří jsou navíc pilní opylovači. Mají rádi teplo a sluníčko, na noc ale potřebují bezpečný úkryt. Ve společném hotelu jim připravte prázdný pokojík, případně jim můžete z dřevěné krabice připravit samostatný domek. Do pokoje vyvrtejte vertikální vchod vysoký přibližně 10 cm a široký 1 cm. Ujistěte se, že stěny jsou hladké. Motýli by si jinak mohli poškodit svá jemná a křehká křídla.

Zlatoočka a berušky se postarají o mšice

Zlatoočka jsou velkým nepřítelem mšic, které deformují listy rostlin, čímž zpomalují a později úplně zastavují jejich růst. Zlatoočka kladou svá vajíčka přímo mezi mšice, a jakmile se larva vylíhne, okamžitě se pustí do hodování. Než dospěje, dokáže spořádat až několik set mšic. V hotelu se vám ubytují dospělé zlatoočky, které hledají úkryt před deštěm a zimou.

Před zimou se do hotelu schovávají i slunéčka sedmitečná, další milovníci mšic. Za den si pochutnají na 90 z nich, larvy jich během růstu sní až 400. Zalíbí se jim v dřevěné krabici se spoustou větviček a malými vchody. Ty navrtejte z jedné strany krabice.

Škvorů není třeba se bát

Škvoři se velké oblibě netěší, pro vaši zahradu jsou ale užiteční svou zálibou v pojídání mšic. Libují si na vlhčích stinných místech, domek jim proto udělejte třeba ze starého hliněného květináče naplněného listím nebo slámou.

Máte raději divočinu než perfektně střižený trávník? Podívejte se na našich 5 rad pro kouzelnou přírodní zahradu.

Reklama

Související témata: