Hlavní obsah

Které rostliny vysadit k rajčatům? Lepší úrodu zajistí bylinky i salát

Foto: Anuta23, Shutterstock.com

Foto: Anuta23, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastává dlouho očekávaná doba, kdy by mělo být bezpečné vysadit do venkovních záhonů rajčata. Pokud je chcete ochránit před škůdci nebo chorobami a také zvýšit jejich úrodu, nasaďte mezi ně třeba mátu nebo petržel. Proč?

Článek

Rajčata jsou na našich zahrádkách asi nejčastěji vysazovaný druh zeleniny. Je dobré vědět, že existuje poměrně bezpracná metoda, jak si usnadnit péči o ně i jejich okopávání, a ještě přitom zvýšit úrodu. Do záhonku s nimi vysázejte i bylinky nebo zeleninu. Umí se totiž navzájem podporovat.

Vhodní sousedé pro rajčata

Zhruba od poloviny května, kdy už nehrozí mrazíky, nastává ideální doba pro vysazování rajčat. Pokud je vyrazíte kupovat někam do zahradnictví, rozhodně se vyplatí dokoupit jim i pár „sousedů“, díky kterým se můžete těšit na vyšší úrodu. Jde o rostliny, jež obohacují zeminu o látky, které rajčatům svědčí nebo pomáhají odhánět škůdce. Kromě toho také brání přílišnému růstu plevele, takže vám usnadní práci, protože se nemusíte tak často zabývat pletím. A jaké rostliny jsou k rajčatům nejvhodnější?

Salát a rajčata

Je dobrá doba i na vysazování salátu, tak proč ho nepřidat k rajčatům. Hodí se vlastně všechny druhy listové zeleniny, kromě špenátu, který by rajčatům sebral moc živin z půdy. Saláty ale rajčatům svědčí, zabraňují vysychání půdy a líbí se jim i to, že je zelené hlávky trochu zastiňují a ochlazují.

Foto: africa_pink, Shutterstock.com

Spolu s rajčaty klidně vysaďte i saláty - budou spolu skvěle fungovat. Saláty rajčatům podrží vláhu a zastíní kořeny.Foto: africa_pink, Shutterstock.com

Ředkvičky a rajčata

Dobrou volbou je také vysazování ředkviček k rajčatům. Rostou rychle a líbí se jim stín, který jim rajčata poskytnou. Klidně je tedy přidejte k salátu a udělejte si pod rajčaty jarní zahrádku.

Bylinky a rajčata

K rajčatům se skvěle hodí i šalvěj, tymián, koriandr, pažitka, oregano, máta, petržel a majoránka. Zabrání růstu plevele, a protože jsou nenáročné na živiny, neseberou jim nic podstatného z půdy. Jsou také skromné, co se zálivky týče, a většinou mají nižší růst, takže jim ani nestíní.

Výjimkou může být máta, vyberte raději nižší a méně expanzivní odrůdu – zcela ji vynechat by byla škoda, protože odpuzuje slimáky. Většina vonných bylinek odrazuje i myši a hryzce. Skvělou volbou je i vysazování bazalky k rajčatům – jednak je můžete sklízet společně, až si budete chystat rajčata s mozzarellou, ale také odpuzuje hmyz a umí chuť rajčat ještě vylepšit. Majoránka a šalvěj jsou velmi dobře půdokryvné a postarají se, aby mezi rajčaty nerostl plevel. Jediné, na co z bylinek pozor, je kopr. Velmi rychle roste a mohl by stínit rajčatům natolik, že by tím trpěla.

Cibule, česnek a rajčata

Pod rajčaty se daří i cibuli a česneku. Nemají listy, které by rajčatům stínily, nejsou náročné na stejné živiny a naopak obohacují půdu. Navíc česnek chrání rajčata do jisté míry před plísní a odpuzuje i jejich časté škůdce svilušky.

Foto: Stock Holm, Shutterstock.com

Mezi rajčaty se skvěle daří i cibuli a česneku, které obohacují zeminu o potřebné živiny.Foto: Stock Holm, Shutterstock.com

Mrkev a rajčata

Už ve starých knihách o zahrádkaření se můžete dočíst o blahodárném sousedství rajčat s mrkví. Mrkev s nimi nesoupeří o živiny a u rajčat jí to svědčí, protože potřebují půdu s menším množství dusíku. Rajčata ho naopak potřebují hodně, takže si navzájem vyhoví.

Fazole a rajčata

Pokud zvolíte keříčkovou odrůdu fazolí, klidně je dejte vedle rajčat, protože obohacují zeminu o dusík, což mají rajčata velmi ráda a budou lépe růst.

Květiny mezi rajčaty

Jestliže chcete prostor mezi nimi využít jako květinovou zahrádku, můžete dát mezi rajčata afrikány, měsíček lékařský, macešky i levanduli. Výhodou tohoto společenství je, že přilákají opylovače a v důsledku zvýší úrodu rajčat.

Hlavně afrikány jsou vítaným společníkem do zeleninové zahrady obecně, protože se o nich říká, že umí léčit půdu a odpuzují háďátka, mšice a molice. Můžete je tedy na záhonech nechat natrvalo. Občas lze vidět i kombinaci rajčat a růží. Volí se proto, že rajčata růže ochrání před černou skvrnitostí.

Reklama

Načítám