Hlavní obsah

Afrikán, slunečnice nebo maceška. Jak chrání vaši zahradu?

Foto: Sjale, Shutterstock.com

Foto: Sjale, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hitem poslední doby se stalo společné pěstování zeleniny a květin. Pestré květy v zeleninové zahradě vypadají dobře, ale zároveň jsou i užitečné. Podívejte se, jak květiny chrání vaši zahradu.

Článek

Komplementární neboli společné pěstování více plodin pohromadě není nic nového. Už američtí indiáni si před mnoha tisíci lety všimli, že kukuřici to jde dobře dohromady s fazolemi. Ztracenou tradici znovu objevili v sedmdesátých letech hippies, a dnes se stává tak trochu hipsterským trendem.

Společně je rostlinám dobře

Princip je jednoduchý. Některé rostliny si výjimečně prospívají. Jedna druhou chrání před nemocemi nebo plísněmi. Zahradu tak udržují zdravou, a to i bez chemie.

Třeba afrikán pomáhá rajčatům bojovat s plísněmi, aromatické bylinky, například levandule, odpuzují škůdce, jako třeba mšice či slimáky. Heřmánek naopak mšice láká, takže ideálně nechají na pokoji vaši úrodu.

Nechte proto svoji zahradu rozkvést chytře. Vybrali jsme 5 květin, jež by měly růst na každé zahradě. Jak vám na záhonech pomůžou? (Květiny, které je ideální pěstovat na balkoně.)

Afrikán je strážce zahrady

Zkuste dát afrikánu druhou šanci a zapomeňte na jeho pověst hřbitovní květiny a zažeňtte vzpomínky na minulou dobu, kdy vykvétal ve středu měst v ohyzdných betonových nádobách.

Afrikán neboli aksamitník je strážce každé zahrady. Krom toho, že ochraňuje rajčata před plísní, hubí i půdní háďátka, odrazuje hlístice nebo slimáky, proto se hodí i k listové zelenině. Na malé si troufnou, na větší už však ne. Afrikán se také postará o to, aby vaše zahrada byla zdravá.

Afrikány můžete vysazovat kolem zeleninových záhonů nebo je píchnout sem tam mezi zeleninu.

Foto: Yuriy Chertok, Shutterstock.com

Afrikán působí jako strážce zahradyFoto: Yuriy Chertok, Shutterstock.com

Měsíček lékařský místo plevele

Na zahradě jsou vždy vítáni čmeláci, včely a motýli, kteří opylují rozkvétající zeleninu. Přilákají je například žluté či oranžové květy měsíčku lékařského. Měsíček navíc zaplní místa, která by jinak zarostla plevelem, a ulehčí vám práci. Společně se zelenou zeleninou, třeba se saláty, vytvoří zajímavou barevnou mozaiku.

Květy, zvlášť ty oranžové, jež jsou považované za léčivější, můžete sbírat a sušit na čaj, jenž pročišťuje krev. V lidovém léčitelství jsou také dobře známé hojivé účinky měsíčku. Některé květy nechte odkvést, semínka pak seberte, abyste je měli na další sezonu.

Foto: Lui12, Shutterstock.com

Měsíček lékařský by se skoro dal nazvat půdopokryvnou rostlinou, neboť se skvěle vysemeňuje a množí v ploše záhonuFoto: Lui12, Shutterstock.com

Lichořeřišnice s dobrými listy

Zvlášť okraje záhonů jsou náchylné na zarůstání neužitečným plevelem. Místo něho tam zasaďte lichořeřišnici, která je užitečná hned v několika ohledech. Její květy i mladé listy jsou jedlé, svou lehce štiplavou chutí osvěží saláty.

Lichořeřišnice je stejně jako měsíček nebo afrikán letnička, musíte ji každý rok vysévat znovu. U všech těchto květin si ale můžete snadno uchovat semínka na příští rok.

A jak lichořeřišnice pomáhá vaší zahradě? Láká mšice a slimáky, kteří by měli nechat na pokoji zeleninu. Užitečná je i na ovocné zahradě, vysaďte ji pod jabloň, kterou ochrání před vlnatkou krvavou. Vítaná je i na bramborovém políčku, protože zabraňuje šíření plísně.

Foto: alybaba, Shutterstock.com

Listy lichořeřišnice jsou velmi chutné v zeleninových salátechFoto: alybaba, Shutterstock.com

Stín od slunečnice

Další užitečnou květinou na zahradě je slunečnice. Tu využívali už zmínění indiáni, když potřebovali pro rostliny stín. A právě to je její hlavní výhoda. Pěstujte ji u záhonů, kam přes léto nemá tolik pražit slunce. Třeba u záhonů s listovým salátem, které pod náporem prázdninových paprsků rychle vybíhají do květu, a pak už nejsou dobré, zhořknou. Slunečnice zároveň odlákají mšice, které by si neměly vaší zeleniny všimnout.

Foto: Susan Rydberg, Shutterstock.com

Slunečnice je vhodná třeba poblíž salátů, bude jim stínit, a tak je zachrání před předčasným výkvětemFoto: Susan Rydberg, Shutterstock.com

Macešku milují mravenci

Nádherné pestrobarevné květy macešek prozáří každý kout zahrady. Vysazujte je také k zelenině a k záhonům, kde řádí mravenci. (Jak s mravenci zatočit v bytě?) Macešky je totiž přitahují, a tak je odlákají od zeleniny. Pěstovat je můžete blízko česneku, pórku nebo cibule – s těmito druhy zeleniny si rozumí a prospívají si.

Foto: Volcko Mar, Shutterstock.com

Maceška je překrásná kytička, která dnes existuje v nepřeberném množství různobarevných kultivarůFoto: Volcko Mar, Shutterstock.com

Další užitečné květiny a byliny

Květin, které mohou růst blízko zeleniny, je mnoho. I ušlechtilé růže mohou být užitečné, protože odlákají mušky a mšice. Chryzantémy zase dokážou zahubit háďátka. Kopretiny lákají opylovatele.

Vítané jsou i byliny. Třeba řebříček pomáhá ostatním bylinkám zvyšovat produkci esenciálních olejů, takže jsou voňavější. Kostival půdě dodává vápník i draslík, aktivuje rozklad na kompostu. A konečně hluchavka odpuzuje mandelinku, takže se vyplatí mít ji blízko bramborového políčka.

Reklama

Související témata:

Načítám