Hlavní obsah

Muškáty: Na co pozor při nákupu a jak o ně pečovat?

Foto: Iniciativa Pelargonium for Europe

Foto: Iniciativa Pelargonium for Europe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když chladné počasí stále trvá, už by neměla být taková zima, abyste nemohli vysadit do truhlíků muškáty. Právě ty jsou na oknech asi nejčastěji – a jistě právem, protože dovedou udělat opravdu velkou parádu.

Článek

Jsou odolné, nenáročné, daří se jim na přímém slunci i v polostínu – to je stručná charakteristika muškátů čili pelargonií. Těchto asi nejoblíbenějších letniček je tolik druhů a barevných variant, že si vybere opravdu každý. Jak ale poznat ty zdravé a kvalitní, a když už si takové domů přinesete, jak o ně pečovat, aby byly opravdu krásné?

Hledejte silné stonky, hodně listů a poupata

Jestliže si chcete z obchodu donést opravdu silné sazenice, pak byste měli vybírat ty rostliny, které už mají silné stonky a hojně listů. Jen tak si můžete být jisti, že dostaly dost času na růst a stačily si vyrobit i kvalitní kořenový bal. Nedochůdčata, která jsou rychle „vyhnaná“, sice mohou také překvapit, ale déle to trvá a hlavně jich musíte vysadit podstatně víc, takže ani neušetříte.

Protože se jistě také těšíte na rozkvetlé truhlíky, kupte muškáty, které už mají květy, nebo alespoň poupata. Pokud totiž bude nějakou dobu pod mrakem, rostlina na další nezaloží – na to potřebuje poměrně intenzivní sluneční svit. Jestli tedy mají muškáty kvést co nejdřív, pak musíte spoléhat právě na ty květy a poupata, které měly v době nákupu.

Foto: Iniciativa Pelargonium for Europe

Muškáty udělají radost v truhlících i ve větších květináčích Foto: Iniciativa Pelargonium for Europe

Kolik muškátů potřebujete do truhlíku?

Velké diskuze se vedou o tom, kolik muškátů byste měli vysadit do jednoho truhlíku. Samozřejmě záleží na tom, jak vzrostlé sazenice si koupíte, ale obecně potřebují muškáty docela dost prostoru, aby se správně vyvíjely. Odborníci tedy radí nechávat jim asi 20 centimetrů místa – do truhlíku délky 40 centimetrů tedy dejte dva, do metrového čtyři až pět, podle toho, jak vzrostlé jsou. Pokud je budete dávat do květináče, pak se do klasického o průměru 20–25 cm vejde pouze jeden muškát. Důležitá je i hloubka nádoby – aby měly kořeny dost místa, potřebují mít na hloubku alespoň 18 centimetrů.

Jak velké koupit?

Odborníci z iniciativy Pelargonium for Europe radí, abyste kupovali spíš ty muškáty, které jsou prodávány samostatně v jednotlivých květináčích o průměru kolem 12 centimetrů – ty jsou ideální na výsadbu do truhlíků. Ty větší, které se prodávají v květináčích s průměrem nad 13 centimetrů, se hodí do větších nádob.

Jestliže kupujete maličké sazenice v paketech po šesti až 10, počítejte s tím, že budou potřebovat několik týdnů, aby dohonily v růstu ty větší, a budete se jim muset také víc věnovat.

Kdy je nakoupit?

I když se s muškáty v obchodech potkáváte už od začátku dubna, je lepší je koupit až těsně před tím, než je budete vysazovat, což je v našich zeměpisných šířkách právě teď, po ledových mužích (12.-14. 5.), anebo ve chvíli, kdy už v noci nehrozí mráz a přes den se teploty udržují v dvouciferných hodnotách.

Foto: Iniciativa Pelargonium for Europe

Muškáty potřebují pro svůj růst i bohatství květů hodně živin, takže je nezapomínejte dostatečně hnojit. Ideální je tekuté hnojivo přidávané do zálivkyFoto: Iniciativa Pelargonium for Europe

Co nakoupit muškátům do výbavy?

Muškáty potřebují kvalitní substrát a hnojivo. Do truhlíku o délce 80 centimetrů se vejde asi 30 litrů zeminy. Můžete koupit speciální substrát pro muškáty, ale i ten univerzální a nejlépe s obsahem hnojiva. I tak ale počítejte s tím, že muškáty rostou velmi rychle, takže mají i velkou spotřebu živin, takže jim je zapotřebí dodávat po pár týdnech hnojivo. Čím kvalitnější živiny dodáte, tím budou mít muškáty nejen bohatší listy i květy, ale i déle vydrží na podzim.

Kam muškáty umístit a jak se o ně starat?

Ke svému ideálnímu růstu potřebují muškáty slunné stanoviště, dostatek vody a živin. Zálivku potřebují pravidelnou, jestliže jsou opravdu horké dny, pak ideálně ráno i večer. Daří se jim v samozavlažovacích truhlících, z nichž si pak berou podle potřeby. Do vody je dobré přidávat tekuté hnojivo, tak je pro muškáty nejlépe dostupné.

Muškáty potřebují i péči v podobě obírání odkvetlých květů a suchých listů, stejně jako zastřihování příliš přerostlých a slabých stonků. Jestliže je to pro vás moc práce, lze sáhnout i po samočisticí odrůdě, která zvadlé a uschlé květy sama shodí.

Načítám