Hlavní obsah

Nebojte se svahu na zahradě! Dodá jí kouzlo a originalitu. Zkuste kámen a dřevo, ale pozor na stromy

Foto: Zahradnické studio JAMI GARDENS

Foto: Zahradnické studio JAMI GARDENS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá zahrada může být kouzelná, bez ohledu na její orientaci, druh půdy nebo terén. S trochou práce a kreativity můžete i na svahu pěstovat zeleninu nebo zde vytvořit odpočinkovou zónu. Ať už je vaše zahrada celá ve svahu, nebo svah tvoří pouze její část, je mnoho způsobů, jak tento terén využít. Jak na to?

Článek

Svažitý terén na zahradě mnohdy odrazuje od využití, a pokud není celá zahrada ve svahu, často končí pouze zatravněný a bez jakýchkoli úprav. To je ovšem velká škoda, protože když svah na zahradě správně využijete, dokáže být velmi estetický a dotvářet přirozený vzhled krajiny, nebo naopak oddělovat jednotlivé části.

„Například ohniště nebo jiná pobytová plocha zaříznutá do svahu může být ideálním prvkem pro svažitý pozemek, protože jedna nebo víc stěn prostoru může sloužit zároveň jako opěrná zídka. Vznikne tak částečně uzavřený útulný prostor vybízející k posezení. Ideální je, když kamenná nebo dřevěná opěrka slouží zároveň jako lavice,“ říká zahradní architektka Kateřina Sedláčková ze zahradnického studia Jami Gardens. Pokud je pozemek svažitý celý, je nevyhnutelné jeho zpevnění a rozdělení do rovinatých teras.

Přírodní svah v zahradě. Co s ním?

Pokud svah tvoří pouze část vaší zahrady, můžete ho využít tak, aby byl téměř bezúdržbový.

  • Do sklonu 30 stupňů můžete využít klasický trávník, osadit svah půdopokryvnými rostlinami, případně skupinovou výsadbu s keři nebo trvalkami. Za pomoci kůry a geotextilie a případně i zavlažovacího systému omezíte údržbu na minimum a zabráníte zbytečné ztrátě vody.
  • Od 30 stupňů je již třeba svah zpevnit, velmi efektní jsou například skalky, které při správném provedení nejenže přirozeně zpevní svah, ale také se můžou snadno stát hlavní ozdobou zahrady.

Jak zpevnit svah na zahradě

Při vyšším úhlu je nezbytné svah zpevnit a vytvořit terasy. Zamezíte tím odplavování půdy, usnadníte si přístup a celkovou údržbu, a navíc opticky oddělíte jednotlivé části. Přes zpevnění můžete snadno nechat přerůstat popínavé a půdopokryvné rostliny. Čím můžete zahradu zpevnit?

1. Tvárnice

Svahové tvárnice jsou velmi oblíbené pro svou snadnou instalaci a rozmanitost. Naleznete je v mnoha barvách a tvarech, a jelikož jsou duté, po osázení snadno zapadnou do okolní výsadby. Lze z nich také jednoduše vytvořit vyvýšené záhony, které tak mohou svah vizuálně propojit například s užitkovou částí zahrady.

2. Zídky

Zídky jsou sice finančně i stavebně náročnější, zato je to velmi trvanlivý a univerzální prvek, který se hodí do každé zahrady. Suché zídky, které se stavějí z kamene a bez dalšího zpevnění, jsou sice velmi pracné, ale přírodní zahradě dodají romantický ráz. Maltou zpevněné kameny a cihly lze zas snadno zasadit do moderních exteriérů.

3. Dřevo

Dřevo je v zahradě celkově velmi oblíbené, přestože je jeho trvanlivost nižší než u většiny ostatních materiálů. Využít nemusíte jen hranoly, ale i kulatiny, ze kterých můžete vytvořit palisády.

4. Gabiony

Gabion tvoří drátěná konstrukce ve tvaru kvádru či krychle, která je naplněná přírodním kamenem. Je trvanlivý, snadno udrží i velmi příkrý svah a není náročný na stavbu: dělá se tzv. nasucho, takže ho můžete stavět v kterémkoli ročním období. Když ho navíc necháte porůst popínavkami, jako je břečťan a psí víno, vytvoříte zajímavou přírodní kulisu.

Čím osázet terasy na zahradě

Fantazii se meze nekladou, a tak můžete vzniklé terasy osázet téměř libovolně.

  • Pozor dejte na stromy: Především ty vzrostlé by mohly časem svým kořenovým systémem narušit zpevnění a tím ohrozit jeho stálost.
  • Myslete i na následnou údržbu: Rostliny a výsadby, které potřebují více pozornosti (například častou zálivku), stejně jako užitkové záhony umisťujte na snadněji přístupná místa. Na hůře přístupná a odlehlejší volte bezúdržbovější druhy.
Související témata:
Terén

Načítám