Hlavní obsah

Okrasné trávy se hodí do každé zahrady a ozdobí ji i v zimě

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okrasné trávy jsou stále častěji využívány v zahradní architektuře a hodí se do každé zahrady. Snadno ji ozdobí na podzim i v zimě a většina druhů je velmi nenáročná na pěstování.

Článek

Okrasné trávy se v poslední době těší stále větší oblibě. Skvěle zapadnou do každé zahrady, ať už je moderní, nebo přírodní, a jejich suché stvoly ji v kombinaci s jinovatkou nebo sněhem ozdobí i přes zimu.

Základní druhy i kultivary

„Například rákosník japonský, který je oblíbený pro svoji podobnost s bambusem, se uplatní jak v moderní výsadbě, tak v zahradách asijského typu,“ říká Kateřina Sedláčková ze zahradnického studia Jami Gardens. „Základní druh je svěže zelený, ale existují i barevné kultivary, které rozsvítí tmavší kouty zahrady. Pro rákosník je ideální polostinné stanoviště s vlhkou, ale propustnou půdou, s dostatečnou zálivkou však bude fungovat i na slunci,“ dodává. Většina druhů okrasných travin nepotřebuje žádnou speciální péči, stačí jim pouze dopřát vhodné stanoviště a jarní střih.

Foto: Shutterstock.com

Ve smíšených záhonech můžete snadno použít i více druhů trav najednouFoto: Shutterstock.com

Okrasná tráva jako živý plot

Vyšší druhy lze snadno využít i jako přírodní živý plot nebo k jinému vizuálnímu oddělení zahrady – například užitkové plochy od okrasné. Naopak nízké druhy lze použít jako obrubu záhonů a cestiček nebo jako zajímavý doplněk skalek, trvalkových výsadeb či truhlíků. Pořídíte je snadno v zahradnictví již předpěstované a spoustu druhů můžete vypěstovat také na jaře ze semínek. Sází se na jaře nebo na podzim, to záleží na každém konkrétním druhu a kultivaru (tyhle vám ozdobí zahradu na podzim a v zimě). Je ale nutné počítat s tím, že u kvetoucích druhů se květů nedočkáte několik let. Množit se dají také dělením trsů buď na jaře, nebo na podzim.

Ozdobnice čínská (Miscanthus sinensis)

Jedna z nejoblíbenějších a nejméně náročných trav je ozdobnice čínská. Má velkou spoustu kultivarů, které se od sebe liší barvami, tvarem listů i výškou, jež se pohybuje od 50 cm až do 2,5 m. Kvetou od léta do podzimu a jejich květní péřité laty jsou umístěny nad úrovní listů. Květenství bývá velmi bohaté, především pokud ozdobnici dopřejete dostatek světla.

Sázet ji můžete do jakékoli půdy, jen je třeba, aby nebyla dlouhodobě zamokřená – pak by hrozilo uhnití kořenů. Především vyšší kultivary můžete na zimu svazovat, aby je neponičil sníh, a mohly tak zahradu zdobit až do jara, kdy je ostříháte. Mezi nejpopulárnější patří odrůda Gracillimus kvetoucí vínovými květy, které se postupně přebarvují do šedobéžova. Velmi zajímavý je také kultivar Zebrinus, jenž sice kvete velmi málo, ale je ozdobný svým pruhovaným listem.

Foto: Shutterstock.com

Ozdobnice ozvláštní každou zahraduFoto: Shutterstock.com

Kortaderie (Cortaderia selloana)

Kortaderie, známá také jako pampová tráva, má jedny z nejdekorativnějších květů ze všech travin. Její nádherné chocholy, které jsou většinou bílé, ale mohou mít i různé odstíny růžové, se tyčí vysoko nad převislými listy. Krásné jsou především samičí květy. Pokud tedy toužíte po ukázkových květech, zajděte do specializovaných zahradních center, kde trávy množí vegetativně.

Nejlepší je pro ni stanoviště chráněné před větrem, s propustnou půdou, která nezadržuje vodu. Jelikož je velmi citlivá právě na přemokření, můžete jí při výsadbě vytvořit drenáž a na zimu ji svázat a okolí kořenů zakrýt propustnými materiály, jako je netkaná textilie, chvojí nebo listí.

Foto: Shutterstock.com

Kortaderie působí jemným, romantický dojmemFoto: Shutterstock.com

Ostřice (Carex)

Pokud máte vlhčí stanoviště s kyselou půdou a polostínem, kde prospívají rododendrony nebo vřesy, bude na něj ideální také ostřice. Jedná se o většinou středně vysoké druhy, dekorativní zejména listem. Tvoří velmi husté trsy a je velmi oblíbená především v moderních zahradách. Existují stovky kultivarů; mezi nejoblíbenější patří například ostřice Buchananova, která je vhodná i na slunná stanoviště, má rezavě hnědé listy a není ji třeba stříhat, nebo ostřice japonská, jež se řadí mezi stálezelené druhy.

Kostřava (Festuca)

Mezi kostřavy patří přibližně 300 druhů, které mají bohatý kořenový systém, a proto snadno odolávají i sušším podmínkám. Mají střídavé tuhé listy a kromě pravidelného sečení, které zajistí, že bude kostřava hustá, nevyžadují žádnou speciální péči. U nás se tyto trávy běžně vyskytují také v přírodě, kde nejčastěji narazíte na kostřavu luční, rákosovou nebo červenou. Zajímavou barvu má například kostřava sivá, jejíž jemné dlouhé listy vypadají téměř stříbrně. Oblíbené jsou také nízké druhy kostřava medvědí a kostřava ovčí, které svým růstem tvoří dekorativní polštáře.

Foto: Shutterstock.com

Nízké trsy kostřavy se skvěle hodí na ozvláštnění smíšených záhonůFoto: Shutterstock.com

Načítám