Hlavní obsah

Založte si motýlí zahradu! Proč je užitečná a jak na ni?

Foto: artjazz, Shutterstock.com

Foto: artjazz, Shutterstock.com

Reklama

Motýli patří mezi jedny z nejkrásnějších návštěvníků vaší zahrady. Navíc jsou to velmi pilní opylovači, kteří se starají o zdraví přírody. Jak je na svůj pozemek přilákat?

Článek

Motýli se u nás objevují stále méně, a to nejen na zahradách, ale i v přírodě. Dříve se v České republice evidovalo přes 150 druhů původních denních motýlů, někteří ovšem vymřeli a polovina zbylých je zapsaná v seznamu ohrožených druhů. Hlavním důvodem tohoto stavu je úbytek přirozeného prostředí i potravy, za které může především zásah lidské ruky: zemědělství, pesticidy a časté sečení zahrad či parků a také rozšiřování měst a výstavba silnic.

Jak a proč si založit motýlí zahrádku

Úbytek motýlů je problém pro celou přírodu, hlavně pro rostliny, které nemůže opylovat jiný hmyz. Motýli totiž díky svému sosáčku dosáhnou i na nektar, k němuž ostatní nemají přístup. Naštěstí existuje způsob, jak jim můžete pomoct. Když na zahradě vysadíte rostlinky, na kterých si opravdu pochutnají, zajistíte jim dostatek potravy a sobě kvalitní opylení i živou ozdobu. Můžete pořídit nebo i jednoduše vyrobit motýlí hotel: hmyz se do něj může ukrýt na noc a zabydlet se u vás.

Foto: Kharkhan Oleg, Shutterstock.com

Šeřík během května provoní zahradu a přivábí spoustu motýlkůFoto: Kharkhan Oleg, Shutterstock.com

Vysaďte pestré místní druhy

Motýlci milují keře i menší rostlinky a je jen na vás, zda si pořídíte jeden dlouhý záhon s vhodnými druhy, nebo si na zahrádce vybudujete několik malých motýlích oáz. Protože z nektaru získávají nezbytné živiny, je důležité nabídnout motýlům rostliny, které jejich tělo umí dobře zpracovat. Proto jim raději než exotické poskytněte naše původní druhy. Myslete přitom na to, že čím pestřejší a rozmanitější zahrádka bude, tím snáze k sobě své opylovače přiláká. Nebojte se jednotlivé druhy kombinovat a pohrajte si s jejich poskládáním.

Foto: diwdjoks, Shutterstock.com

Při opylování získávají motýli důležité živiny. Více je tedy potěší místní květy, třeba pampelišky, které dokáže jejich organismus lépe zpracovatFoto: diwdjoks, Shutterstock.com

Nezapomeňte na fialové keře

Pro motýly je nejlákavější keř šeřík. Kontejnerované sazenice se mohou vysazovat od jara do podzimu, nejvhodnějšími měsíci jsou duben a říjen. Šeřík miluje slunce a v době kvetení, tedy zpravidla v květnu, potřebuje dostatek vody.

Neodolatelný je také motýlí keř komule Davidova, jinak nazývaný letní šeřík. Kupuje se jako rostlina v kontejneru a vysazuje se na jaře. Kvete od konce července do září, výrazně voní a základní barvou jeho květů je fialová, k dostání jsou ale i odrůdy bílé, růžové, červenofialové nebo modrofialové.

Foto: Aleksandra Duda, Shutterstock.com

Komule Davidova kvete od července do září a její omamná vůně přiláká na zahradu nejednoho motýlkaFoto: Aleksandra Duda, Shutterstock.com

Přidejte bylinky a luční kvítí

Motýlí křídla k vám na zahradu přivede třeba modrofialově kvetoucí bylina nesmrtelnosti, tedy šalvěj. Libuje si na slunných a suchých stanovištích, je odolná vůči většině škůdců a proti chorobám. Vykvétá v červnu a svými květy vás bude těšit až do podzimu. Pokud si koupíte sazenici v nádobě, můžete ji vysadit kdykoliv během vegetačního období.

Lákavá je i kopretina bílá. Vysazujte ji v průběhu jara, nejraději má slunná stanoviště a společnost dalších kopretin. Poprvé rozkvétá během června, a když její květy po odkvětu seříznete, můžete se jich koncem léta dočkat podruhé.

Motýli dále milují nenáročné chrpy modré. Sazenice se kupují a vysazují v květnu, mají rády přímé slunce a vydatnou zálivku.

Další rostliny do motýlí zahrádky: třapatkovka, levandule, mateřídouška, heřmánek, jitrocel, denivka, jiřina, hvězdnice, dobromysl, pampelišky, vonné fialky a vlčí bob.

Foto: Martin Fowler, Shutterstock.com

Kopretiny na motýlí zahrádku jednoznačně patří a během jednoho léta mohou vykvést hned dvakrátFoto: Martin Fowler, Shutterstock.com

Myslete i na motýlí housenky

Motýlí zahrádku umístěte na slunné místo, které je v ideálním případě chráněné před větrem. Zasazené rostlinky nepřihnojujte syntetickými přípravky, které mohou být pro hmyz jedovaté, a raději se spolehněte na čistě přírodní hnojiva. Nezapomínejte ani na stravu pro malé housenky: motýlci nejraději kladou vajíčka na listy kopřiv, s radostí využijí i listy jetele, rozchodníku či bodláku.

Reklama

Související témata:

Načítám