Hlavní obsah

Práce na zahradě. Počkat na kalendářní jaro, nebo můžete začít sázet už teď? Změřte záhonkům teplotu

Foto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Foto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kalendář ukazuje polovinu března, ale na teploměru a podle rozpuku rostlin je minimálně konec dubna. Jak se v tom rozporu zorientovat a podle čeho začít s jarními pracemi na zahrádce?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už vás svrbí ruce a máte pocit, že byste měli využít hezkého počasí a pořádně to rozjet na zahrádce? Podle čeho se ale řídit – podle kalendáře, nebo teploměru a přírody? To je dilema, které se vám pokusíme pomoci vyřešit.

Kdy začít sázet rostliny

Letošní nástup jara byl opravdu velmi rychlý, a když se podíváte po své zahradě, už to všechno pučí a roste jako koncem dubna. Takže co – mírnit se a čekat, nebo přistoupit na to, co velí počasí? Opačné dilema řeší každoročně ti, kteří bydlí ve vyšší nadmořské výšce - v nížinách je jaro, ale oni mají v koutech zahrádky ještě sníh. Co dělají? Vědí, že se vyplatí počkat, až zima odejde nejen kalendářně, ale i reálně. A letos to bude ve většině případů opačně – ani teplo za oknem ještě neznamená, že lze cokoli uspěchat. Dejte se vést několika nápovědami:

Zeptejte se rostlin – i když je jaro velmi nejisté období a může se to kdykoli zvrtnout k zimě, leccos napoví i to, když se v přírodě začnou ve velkém objevovat rostliny, známé jako poslové jara – petrklíče, podběl nebo fialky.

Změřte záhonku teplotu – i když to může na sluníčku vypadat hezky a na tváři vás to hřeje, zem může být ještě tak studená, že by se v ní rostlinkám nedařilo. Vyplatí se proto změřit její teplotu půdním teploměrem. Teplota je zásadní pro klíčení semínek nebo růst sazenic. Například brambory nesnesou půdu chladnější než 10 °C (jak je správně pěstovat), špenát a salát klíčí od -1 °C, petržel, ředkvičky, řepa nebo mrkev od 4 °C, ale rajčata a papriky až od 15 °C.

Dejte na předpověď počasí – i když to není nikdy stoprocentní, dává předpověď počasí alespoň nějaké vodítko, jak to bude během dalšího týdne, a můžete tak reagovat na případné ochlazení a již oseté či osázené plochy ochránit.

Vyberte vhodné druhy – jestli už potřebujete nutně něco do zahrady sít či sázet, volte vždy raději rostliny, které jsou tolerantnější vůči chladu. Ty citlivější musíte dát například do skleníku, fóliovníku nebo je jinak uchránit před chladem.

Březen na zahradě

Co tedy právě teď dělat na zahradě? Odborníci mají jasno: „Patrně ještě přijde ochlazení a mrazíky, ale aktuální teplé počasí dovoluje všechny úklidové práce, čištění trvalek, přihnojování všech rostlin, vápnění záhonů, výsadbu skalniček, trvalek, keřů a jehličnanů. Lze vysévat některé druhy zeleniny na záhony – třeba mrkev a petržel. Ještě rozhodně není čas na teplomilné druhy – mečíky, jiřiny, dosny, teplomilnou zeleninu, balkonové květiny a letničky bych ven nevysazoval dříve jako každoročně – tedy od konce dubna,“ radí zahradník Josef Basík.

Neuspěchejte ani jarní péči o trávník, který díky častým dešťům většinou už docela pěkně narostl. Ovšem s doporučovanou vertikutací a prvním sekáním to dobře rozmyslete. „Dělejte to v době, kdy teplota už nikdy neklesá pod 8 °C. Navíc půda nesmí být promáčená,“ upozorňuje Petr Tichý, specialista sítě prodejen Hecht.

Načítám