Hlavní obsah

Co s trávníkem na jaře? Provzdušněte ho a zlikvidujte mech. Počkejte ale na dny bez deště

Foto: NinaMalyna, Shutterstock.com

Foto: NinaMalyna, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se na jaře objeví v předpovědi počasí nejméně dva po sobě jdoucí dny, kdy nemá pršet, věnujte je péči o trávník. Po zimě potřebuje nejen první posečení, ale hlavně provzdušnění. A to není zdaleka všechno.

Článek

Jarní péče o trávník je hlavně o jeho provzdušnění, posekání, pohnojení, a pokud to potřebuje, pak i o likvidaci mechu. Jak na věc?

Odstranění mechu z trávníku

Jak na to, abyste měli v případě odstraňování mechu úspěch? „Je jedno, jestli jste už trávník posekali, mimochodem mělo by to být asi na čtyři centimetry výšky. Když tráva není moc vysoká, sekat nemusíte a rovnou aplikujte trávníkové hnojivo, které působí proti růstu mechu. Přípravek proti mechu a současně i aktivační jarní hnojivo lze koupit, ale snadno si ho vyrobíte i doma,“ informuje Pavel Sýkora, který se zakládáním a údržbou trávníku zabývá profesionálně. Jeho postup ušetří hlavně majitelům větších zahrad docela dost peněz. „Doma vyrobená směs vyjde výrazně levněji, než kdybyste obdobnou kupovali,“ podotýká.

Foto: P. Qvist, Shutterstock.com

Mechu se v trávníku daří hlavně v zastíněných místech, takže další metodou, jak se ho zbavit, je vnést do zahrady víc světla.Foto: P. Qvist, Shutterstock.com

Jak vyrobit domácí hnojivo na trávník

Suroviny jsou běžně dostupné – je to síran amonný a síran železnatý, tedy zelená skalice, které rozmícháte v křemičitém písku hrubosti jedna. „Všechny suroviny musí být dokonale suché a sypké, abyste je mohli dobře promíchat,“ radí Pavel Sýkora. Na zahradu s trávníkem do 200 metrů čtverečních stačí smíchat patnáct kilo písku s dalšími surovinami. „Je snadné udržet správný poměr 3 : 1, protože síran amonný se prodává v tříkilovém balení a v kilovém balení koupíte síran železnatý. To, kolik je přesně písku, nemusíte nějak přesně odvažovat, je v tomhle případě jen nosné médium, aby se další dvě látky dobře distribuovaly do trávníku. Písek koupíte většinou v pytli po 25 kilogramech,“ vysvětluje odborník. Na metr čtvereční se pak počítá asi s dvaceti gramy této směsi. Aplikovat byste ji měli nejlépe rozmetačem, na kterém si můžete množství nastavit.

Pozor na dlažbu a déšť

Aby byla aplikace směsi co nejúčinnější, měla by mít ideálně dva dny možnost působit, tedy by nemělo pršet. Po dvou dnech už trávník zalijte, pokud nebude pršet.

Při aplikaci je také nutné zakrýt všechny dlažby třeba fólií, aby na ně směs nenapadala. Po namočení by zanechala rezavé fleky, které byste už z dlažby nedostali. Proto po aplikaci vše překontrolujte. Pokud by materiál na dlažbě byl, dobře ho zameťte nebo odfoukněte fukarem.

Keřům či rostlinám, které jsou v trávníku, tato směs rozhodně neškodí. Má navíc lehce herbicidní účinky na plevel a současně funguje jako aktivátor růstu trávy po zimě. „Není to stálé hnojivo, jen takový doping. Až mech dostane po pár dnech zabrat, je třeba udělat vertikutaci a následně trávník pohnojit dlouhodobějším hnojivem,“ říká Pavel Sýkora. Pokud jste zvyklí proti mechu bojovat tím, že trávník prosypáváte vápnem, je dobré vědět, že vápnění mech neodstraní - změna kyselosti, kterou vápnění způsobí, vadí jen některým mechům, ale současně i některé trávě, takže vsaďte spíš na jiné metody.

Foto: topseller, Shutterstock.com

Aby byl trávník krásný, potřebuje dostatek vláhy. Zalévat byste měli velmi intenzivně - ne každý den maličko, ale třeba jednou za pár dní pořádně, aby se voda dostala ke kořenům hlouběji v zemi.Foto: topseller, Shutterstock.com

Vertikutace trávníku

Nejen s likvidací mechu, ale i s oživením trávníku pomůže vertikutace. Je to vlastně provzdušnění, neboť po zimě je na trávníku zplstnatělá vrstva a vrchní půda je udusaná a utlačená. Tu je zapotřebí narušit, protože tráva potřebuje dostat ke svým kořínkům vzduch, vláhu a výživu. Jestliže máte větší trávník, vyplatí se pořídit si vertikutátor, ale jestli se vám to vzhledem k menšímu pozemku nevyplatí, postačí si ho dvakrát za rok vypůjčit.

Pokud trávník chcete provzdušnit, pak můžete zvolit i metodu aerifikace, kterou na velkých plochách dělají speciální stroje, ale na menší zahradě to zvládnete i s pomocí rycích vidlí. Ty zarazíte do země a trochu s nimi zakýváte ze strany na stranu, pak je o deset centimetrů posunete a zopakujete to. Tím vše trochu nadzvednete a otvory i případnou nerovnost můžete zasypat křemičitým pískem vyšší frakce (hrubost 1,6 mm), který pomůže s provzdušněním dlouhodobě, a přidat k němu trochu trávníkového substrátu.

Tento postup se doporučuje poté, co jste trávník posekali, zvertikutovali a ošetřili proti mechu. Tento postup aerifikace s nanesením písku lze u větších trávníků použít na výrazně propadlých místech k jejich vyrovnání.

Kolikrát ročně vertikutovat

„Vertikutovat je vhodné ideálně dvakrát ročně, na jaře a na podzim. Na jaře byste to měli udělat ve chvíli, kdy už teplota neklesá pod 8 stupňů. Půda nesmí být promáčená, aby nedocházelo k vytrhávání drnů a zalepování nožů půdou. Také by ale neměla být vyschlá a tvrdá, protože do takové půdy se nože nezaříznou. Nejlepší období je asi 2 dny po dešti,“ doporučuje Petr Tichý, specialista sítě prodejen Hecht. Po vertikutaci se musí trávník dobře vyhrabat nebo na jeho důkladnější a rychlejší vyčištění můžete použít silný fukar.

Vertikutace pomůže také s odstraněním mechu, ale sama o sobě ho nezničí. „Vertikutovat můžete poprvé jedním přejetím předtím, než ošetříte trávník směsí proti mechu, podruhé ve chvíli, kdy mech začne po aplikaci výše uvedené směsi hnědnout. Podruhé přejíždějte víckrát. Nejprve rovně a potom asi patnáct stupňů na jednu stranu a podobně na druhou. Nemělo by to být do kříže, protože tím můžete trávu moc potrhat. Nože vertikutátoru nastavte na hloubku dva milimetry,“ varuje Pavel Sýkora.

Vertikutace je zásadní pro přihnojení, které má následovat asi za tři týdny. Bez ní by se hnojivo nedostalo kvůli plsti ke kořenům v dostatečném množství.

Reklama

Související témata:
Mechy

Načítám