Hlavní obsah

Březen na zahradě: ředkvičky a kedlubny už můžou do země, na ostatní se začněte chystat

Foto: Maria Evseyeva, Shutterstock.com

Foto: Maria Evseyeva, Shutterstock.com

Reklama

Březen je svátek pro všechny, kdo rádi zahradničí. Konečně lze vysévat! Na záhony už můžou přijít semínka brzké jarní nebo kořenové zeleniny. Co všechno můžete pěstovat? A jak na to?

Článek

Není březen jako březen. O tom, kdy můžete začít vysévat, rozhoduje počasí. Jsou roky, kdy je půda připravená už od konce února, jindy je sníh ještě v polovině března a na zahradě tak pracovat nejde. Sledujte proto předpovědi počasí, kontrolujte půdu a teploměr.

Půdu můžete začít obdělávat, tedy kypřit nebo lehce zrýt, když už je rozmrzlá. Zajeďte rýčem asi třicet centimetrů hluboko a snadno zjistíte, zda je v hloubce ještě zmrzlá, anebo ne. Pokud není, pusťte se do práce.

Zemina by měla být před výsevem proschlá, protože když je mokrá a těžká, bude se vám s ní špatně pracovat, hroudy se budou lepit. Můžete ji načechrat hráběmi nebo rycími vidlemi a nechat ji proschnout.

Časné březnové výsevy

Na jaře se už všichni těšíme na čerstvé vitaminy. Už aby byly ředkvičky a saláty! Právě ty můžete vysévat, jakmile to počasí dovolí. Přidat k nim můžete ještě špenát a kopr. Semínka těchto plodin klíčí už při teplotě 3 až 4 °C.

Pokud chcete klíčení urychlit, vysévejte do pařeniště. Nebo záhon přikryjte bílou netkanou textilií, která přece jen trochu izoluje. Jakmile rostlinky vykouknou z půdy, nezapomeňte textilii přes den sundávat, aby k zelenině mohlo slunce. Na noc rostlinky zase přikryjte.

Foto: Indre Pau, Shutterstock.com

Půda, do které zaséváte, nesmí být zmrzláFoto: Indre Pau, Shutterstock.com

Výsev v druhé půlce měsíce

Druhá polovina března už bývá o poznání lepší, dokonce kalendářně začíná jaro. Na venkovní záhony můžete vysévat mrkev a petržel. Pokračujte ve výsevu salátu, špenátu a ředkviček. Vysévat můžete i hrách.

Konec měsíce si nechte na výsadbu cibule ze sazeniček. Ta potřebuje přece jen trochu více tepla. Pokud jste nezasadili česnek už na podzim, můžete zřídit i česnekový záhon.

Příprava půdy před výsevem

Pokud jste ryli na podzim, nemusíte rýt znovu na jaře. Zvlášť když máte na záhonech kyprou zeminu, bude stačit, když ji zpracujete hráběmi, lehce ji načechráte, zbavíte se případného plevele nebo rostlinných zbytků.

Zelenina, která se vysévá v březnu, nemá ráda přímé hnojení, proto nepřidávejte hnůj, maximálně trochu dobře uleželého kompostu.

Foto: Far700, Shutterstock.com

Nakypřete zeminu hráběmiFoto: Far700, Shutterstock.com

Jak vysít první zeleninu

Do připravené zeminy udělejte napříč záhony řádky. Pomůže vám kolík, dobře se pracuje i s malými hrabičkami. Řádky dělejte tak hluboké, jak vyžadují jednotlivé plodiny. Píše se to na sáčcích se semínky. Většinou to bývá asi dva centimetry hluboko. Pokud jste precizní, můžete si řádky vyměřit pomocí provázku a kolíků. Budou rovné a bude se vám mezi nimi dobře plít.

Do řádků pak vkládejte nebo sypte semínka. Třeba špenát a ředkvičky mají větší kulatá semínka, ale petržel má semínka droboučká. Snažte se o rovnoměrný výsev. Řádky pak zahrňte, lehce uhlaďte obrácenou stranou hrábí. Označte si, co jste kam zaseli – třeba dřevěnými zápichy.

Pokud je zemina příliš suchá, záhony po výsevu zalijte. Záhony pravidelně zalévejte, semínka začnou klíčit a nesmí vyschnout.

Reklama

Související témata:

Načítám