Hlavní obsah

Chvojí, sláma i mulč. Čím a jak chránit rostliny před zimou?

Foto: Jon Rehg, Shutterstock.com

Foto: Jon Rehg, Shutterstock.com

Reklama

Abyste se z trvalek, růží a bylinek mohli radovat i napřesrok, dobře je zazimujte. Přikrývky proti mrazu a nepohodě můžete vyrobit z různých materiálů. Jaké se hodí na keře a co prospěje květinám?

Článek

Pokud jste ještě nestihli zazimovat zahradu, máte nejvyšší čas. Když udeří holomrazy, tedy třeskutý mráz bez sněhu, může být už pozdě. Vůbec nejpřirozenější ochranou rostlin je sníh, ale sami dobře víte, jak to s ním v posledních letech bývá. Na počasí se spolehnout nejde. Proto si vezměte rukavice, vyberte si vhodný materiál a pusťte se do práce.

Přihrňte zem, přidejte chvojí a slámu

K nejběžnějším a nejlevnějším přikrývkám patří chvojí. Nejlepší jsou husté smrkové větve, které se hodí pro zakrytí choulostivých bylinek, růží, pivoněk a dalších květin citlivých na povětrnostní podmínky.

Začněte tím, že u kořenů rostlin navršíte zeminu – můžete až do výšky 20 centimetrů. Nejlepší je přidat k půdě kompost, který dodá živiny. Potom stačí rostlinky přikrýt chvojím. Můžete ho svázat nebo ho po stranách zatěžkat kameny, aby odolalo silnějšímu větru.

Alternativou chvojí je sláma – tu je ale nutné svázat provázkem do větších kusů, jakýchsi malých snopů, a teprve pak jimi rostliny obložit. I slámu je lepší zafixovat, například kameny, cihlami nebo prkny.

Foto: Vladimir Shulikovskiy, Shutterstock.com

Když slámu mezi rostliny jen volně položíte, vítr ji snadno odfoukne a z ochrany nic nezbydeFoto: Vladimir Shulikovskiy, Shutterstock.com

Obalit či svázat jutou a netkanou textilií

Před zimou je třeba postarat se také o okrasnou trávu nebo choulostivé stálezelené keře či menší a náchylnější jehličnany. Listí z opadavých keřů přihrňte ke kořenům. Přidat můžete i kompost. Vytvoříte tak izolační vrstvu, která zabrání promrzání kořenového systému. Keře rozhodně v tuto roční dobu nestříhejte, způsobili byste jim poranění, které by se přes zimu nezacelilo! Prořez nechte až na jaro.

Nestříhejte ani traviny. Oslabili byste je tím a rostliny by neměly dostatečnou sílu přečkat zimu. Pokud traviny chcete zabezpečit, svažte je, aby se nepolámaly ve větru: stačí je zafixovat provázkem. Můžete je také obalit jutou nebo bílou netkanou textilií a svázat ji. Takto můžete opatřit i choulostivější keře nebo mladší dřeviny.

Vždy je důležité, aby byl materiál prodyšný a propouštěl světlo i vláhu. Nepoužívejte proto plastové fólie. Naopak se hodí už zmíněná bílá netkaná textilie nebo jutová textilie a z ní vyráběné pytle. Opět můžete použít i snopy ze slámy, případně keře ovázat chvojím – to je ale pracnější než přes ně přehodit pytel.

Foto: photowind, Shutterstock.com

Netkaná textilie či juta ochrání před mrazem a přitom jsou prodyšné a propustí světlo i vláhuFoto: photowind, Shutterstock.com

Mulčování kvůli teplu i živinám

Během holomrazů je důležité chránit kořenový systém rostlin. S tím pomůže vrstva mulče. Na zahradě se tak můžete inspirovat přírodou: spadané listí vytváří vlastní izolační vrstvu. Půda pod mulčem pak tak snadno nepromrzne, a proto se hodí hlavně pro rostliny, které jste vysadili na podzim a nejsou ještě zcela zakořeněné a silné.

Kromě listí může jako mulč posloužit posečená tráva, vrstva slámy, kůry nebo pilin. Záleží na tom, co máte aktuálně po ruce. Mulčování je vhodné i pro stálezelené rostliny, které potřebují závlahu i v zimě. Mulč totiž drží vodu. Zároveň tato vrstva zabraňuje prorůstání plevelu a obohacuje půdu o živiny, což ocení žížaly. Na druhou stranu, v mulči mohou najít útočiště například hraboši.

Reklama

Související témata:

Načítám