Hlavní obsah

Jak pěstovat brambory? Na záhonech, v posečené trávě nebo v pytli na balkoně

Foto: welcomia, Shutterstock.com

Foto: welcomia, Shutterstock.com

Reklama

Kdo jednou ochutná vlastní brambory, nebude chtít už jiné. Láká vás to? Ještě stále je čas vysazovat. Brambory můžete pěstovat na záhonech, v posečené trávě nebo v pytli na balkoně. Ukážeme vám, jak na to.

Článek

Brambory se vysazují v době, kdy je půda dostatečně prohřátá, tedy koncem dubna, a do země mohou přijít ještě teď v květnu. Na venkově se říkalo, že čím hloupější sedlák, tím větší brambory. Není to ale tak docela pravda – pěstování brambor je už vyšší zahradnická.

Potřebují správnou péči a jsou náročné na živiny, takže je nejlepší vysadit je do důkladně pohnojeného políčka. Sadba musí být kvalitní a naklíčená – pořídíte ji v zahradnictví. Právě délka klíčků (ideálně 5 až 15 cm) vám pomůže urychlit sklizeň. Důležitá je i volba odrůdy: velmi rané brambory sklidíte už za sto dní, na pozdní, které jsou vhodné k uskladnění, si budete muset počkat až 145 dní.

Brambory ze záhonu

Brambory můžete pěstovat klasicky v zemi, ovšem na stejném místě by to nemělo být dříve než za čtyři roky, protože z půdy vyčerpají živiny. Vsadíte-li na klasiku a budete vytvářet řádky, dobře záhon pohnojte kravským hnojem a přidat lze i kompostovanou zeminu. Půdu obdělejte do hloubky 15 až 20 centimetrů – brambory potřebují kyprou půdu, aby měly dostatek vzduchu.

Vhodná doba na výsadbu se odvíjí od teploty půdy: měla by mít kolem šesti až osmi stupňů. Hlízy vysazujte do brázd, které jsou od sebe vzdálené asi 60 centimetrů. V řádku je klaďte do vzdálenosti kolem 30 centimetrů. Nesázejte příliš hluboko, ale nad brambory nahrňte půdu do výšky zhruba 10 centimetrů – vytvoříte tak typické „hrobečky“. Po výsadbě zeminu nepřitlačujte ani neušlapávejte, zajistíte tak přísun vzduchu.

Foto: nednapa, Shutterstock.com

Brambory jsou tradiční zdravá součást českého jídelníčku.Foto: nednapa, Shutterstock.com

Brambory pěstované v trávě

Posekaná tráva a brambory si velmi dobře rozumějí. I když zvolíte klasický způsob pěstování v „hrobečcích“, využijte posečenou trávu a bramborám „přistýlejte“. Tráva pomůže v zemi udržet vlhkost, zabrání odpařování vody z půdy, bude zeminu zahřívat a zároveň se stane zdrojem výživných látek.

Nemáte-li čas připravovat hrůbky, vypěstujte si brambory jen v posečené trávě. Navozte ji na záhon nebo rozhrnutý kompost. Na vrstvu trávy položte naklíčené brambory a překryjte je další vrstvou trávy podobně, jako by to byla zemina. Hlízy budou mít dostatek tepla, vzduchu i živin.

Až se objeví první lístky, překryjte je další vrstvou posečené trávy. Pokračujte do doby, dokud brambory nevyrostou. Výhodou je, že najdete upotřebení posečené trávy a zároveň si ušetříte práci s přípravou bramborového políčka.

Foto: nkula, Shutterstock.com

Brambory vypadají hezky i v květináči, jen úroda je poněkud nedostačující.Foto: nkula, Shutterstock.com

Brambory v pytli

Na vlastní úrodě si můžete pochutnat i tehdy, máte-li jen balkon. Brambory si vypěstujte v pytlích. V zahradnictví kupte pevné vegetační pytle, použít můžete i větší nádoby nebo sudy – pro začátek postačí tři. Kromě pytlů budete potřebovat dobrou zeminu, kterou smícháte s kompostem nebo kravským či koňským hnojem.

Nádoby/pytle zaplňte do dvou třetin zeminou, přidejte hnůj a promíchejte. Na zeminu položte naklíčené sadbové brambory, většinou stačí tři, a zasypte je vrstvou zeminy. Nezapomeňte zalévat – v pytlích nebo nádobách by měly být otvory pro odtékání vody. Jakmile vyraší první listy, brambory zahrňte další vrstvou zeminy. To opakujte, dokud vám to nádoba umožní.

Sklízejte podle délky vegetační doby, která je mezi 100 až 145 dny. Že je čas na sklizeň, poznáte podle uschlé bramborové natě.

Reklama

Související témata:

Načítám