Hlavní obsah

Tady je zlato vkusné aneb Pojďte na návštěvu bytu s terasou a dřevěnou „krabicí“ v předsíni

Foto: Václav Novák, vaclavnovak.com

Foto: Václav Novák, vaclavnovak.com

Byt s velkou terasou, s jednoduchým základem a zlatými detaily. Zaujme dřevěný box v předsíni, televize jako obraz i ostrůvek v kuchyni, který je skutečným šperkem. Pojďte nakouknout!

Článek

Na pražském Barrandově vznikl v rámci developerského projektu nový bytový dům. V jednom z bytů s velkorysou terasou plánuje v budoucnu zakotvit majitel s celou rodinou. Byt je velký téměř 114 m2, má dispozici 4 + kk a terasa, která ještě čeká na zabydlení, nabízí dalších 28 m2.

Komunikace je základ

O návrh interiéru se postaralo duo ANNY, tedy Anna Podroužková a Anna Nižňanská. Práci jim komplikovala covidová pandemie, kdy docházelo ke zpoždění dodávek. Musel se také vybalancovat rozpočet, který se napnul kvůli zvyšování cen. S klientem šlo ale i přesto vše jako po drátkách, skvělá byla komunikace, vzájemný respekt i důvěra.

Foto: Václav Novák, vaclavnovak.com

Srdcem bytu s dispozicí 4 + kk je kuchyně spojená s obývacím pokojem a jídelnouFoto: Václav Novák, vaclavnovak.com

Zlaté detaily

Interiér měl být nadčasový a neutrální, jednoduchý a s použitím kvalitních materiálů. „K nesmrtelné kombinaci 'bílá, černá, tóny šedé a dřevo' jsme přidaly hru se zlatými doplňky, čehož se investor nejprve bál, ale nakonec byl mile překvapen,“ říká Anna Podroužková.

Byt je navržený tak, aby se v budoucnu mohl jednoduše proměnit a oživit – stačí vyměnit úchytky, polštářky, koberec či obrázky a celek bude působit jinak. Důležité podle Anny Nižňanské je, aby dobře fungoval základ, tedy kostra bytu. Což v tomto případě platí.

Šperk v kuchyni

Majitel si přál propojit kuchyni s obývacím pokojem a jídelnou. Tento prostor se nachází u terasy, takže se tu logicky bude žít ze všeho nejvíce. Kuchyňská linka vede přes celou jednu stěnu a doplňuje ji ostrůvek, který navyšuje pracovní plochu, slouží jako alternativní místo pro posezení a zároveň pomyslně odděluje kuchyňskou část od obývací.

„Ostrůvek má kromě praktické funkce i tu reprezentativní. V celém prostoru funguje jako šperk. Zdobí ho lesklé keramické obklady a nad ním visí osvětlení ve zlatém provedení,“ popisuje Anna Podroužková.

Foto: Václav Novák, vaclavnovak.com

Kuchyňská linka vede přes celou jednu stěnu. Horní skříňky jsou z bílého lamina, spodní v provedení světlého dubuFoto: Václav Novák, vaclavnovak.com

Praktická pracovní linka

Horní část kuchyně je z bílého lamina, spodní skříňky ze světlého dubového dřeva a pracovní deska i obklad za ní z umělého kamene. „Jedná se o bezespárové propojení, zároveň je do linky integrován dřez s odkapem. Vše je vyrobeno na míru v jednom kusu. Sice je takové řešení dražší, ale je nesmírně praktické na údržbu, protože tu nejsou spáry, do kterých by se chytaly nečistoty a mastnota. A pokud se kámen poškodí, dá se přebrousit a je jako nový,“ vyzdvihuje Anna Nižňanská.

Obývací pokoj je pak pomyslně rozdělený na dvě části, a to na jídelní a odpočinkovou s gaučem a křeslem. „Zvolily jsme sem tzv. frame TV, která působí spíše jako obraz. Dá se na ní nastavit spořič obrazovky v podobě umění, světelné senzory se zároveň přizpůsobují světlu v místnosti, takže pak tolik nezáří,“ popisují architektky.

Box v předsíni

Úkolem architektek bylo také vymyslet dostatek úložných prostor. Do ložnice a pracovny proto navrhly jednoduché vestavné skříně doplněné pruhem sloužícím jako knihovna nebo úložiště různých pořadačů, krabic či dekorací.

Úložné prostory nabízí také předsíň, ve které je jeden roh obložený dubovou dýhou, takže tu vznikl box dominující celému prostoru. V něm se skrývá druhá koupelna přístupná z ložnice, ale také místo pro pračku se sušičkou a obří skříň na kabáty.

Foto: Václav Novák, vaclavnovak.com

V předsíni vznikl na míru vyrobený dřevěný box, ve kterém je koupelna přístupná z hlavní ložnice, ale i prostor pro pračku se sušičkou a skříň na kabátyFoto: Václav Novák, vaclavnovak.com

Naplánovaná terasa

Koupelny byly již vybrané a zařízené od developera, stejně jako podlahy, takže je ANNY nemohly ovlivnit. Naštěstí jsou ale podle jejich slov v kvalitnějším provedení, než bývá zvykem. Kvůli rozpočtu pak na realizaci čeká už jen terasa, kde je v plánu zahradní pohovka i jídelní stůl, truhlíky s okrasnými trávami i vhodné zastínění.

Vizitka ateliéru

ANNY architects je kreativní duo mladých architektek, které se věnují architektuře, designu a příbuzným oborům. Bc. arch. Anna Nižňanská absolvovala Filmovou a divadelní vědu na ÚPOL a architekturu na Fakultě architektury TUL, Ing. arch. Anna Podroužková vystudovala Fakultu umění a architektury na TUL. Více na www.annyarchitects.com.

Reklama