Hlavní obsah

Pánský byt s velkou knihovnou a žebříkem do vyšších míst. Jednoduchý, nadčasový a chytrý

Foto: Tereza Práchenská

Foto: Tereza Práchenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byt mladého muže je plný kreativních nápadů, ale zároveň praktický a funkční. Na přání majitele je zařízen jednoduše a nadčasově, strohou barevnost ale rozbíjí třeba lahvově zelené akcenty. Do vyšších míst dosáhne díky žebříku a získal tu i svou vysněnou velkou knihovnu.

Článek

Do nového bytu v developerském projektu v pražské Libni se třicátník Štefan stěhoval z podnájmu v Nuslích. Hledal novostavbu v rané fázi developmentu, aby si ještě mohl vybrat byt s preferovanou velikostí a orientací, zároveň chtěl bydlet v širším centru Prahy s dobrou dopravní dostupností.

Interiér na míru

Pro Ivetu Šalamounovou a Moniku Cihlářovou ze studia Schwestern, které majitel oslovil pro spolupráci na interiéru, to byla jedna z prvních zkušeností s developerskými projekty. Specifikum spočívalo v tom, že o plánech s majitelem hodně mluvili, ale fyzicky nemohli prostor navštívit, protože bytová jednotka ještě nebyla dokončená.

„Ačkoli se profesně věnuje jiné oblasti, měl majitel poměrně velký přehled o umění a designu a osvícené nápady. Chodí na výstavy, hodně čte – i proto si přál čtecí koutek v obývacím pokoji. Moc si vážíme jeho přístupu, bral nás jako profesionály a většinou si rád nechal poradit,“ říkají odbornice.

Foto: Tereza Práchenská

Majitel si přál velkou knihovnu se čtecím koutkemFoto: Tereza Práchenská

Dispozice bytu

Mezi prvními skicami a první návštěvou uplynuly dva roky. Po tu dobu společně s majitelem vytvářeli budoucí podobu jeho domova a scházeli se nad návrhy a vzorkováním. Výsledkem bylo nadčasové řešení, které se po dvouletém čekání realizovalo bez výrazných změn v původním projektu.

Dispoziční řešení bytu velkého 85 metrů čtverečních bylo dáno stavebním projektem. Centrálním prostorem je vstupní chodba, ze které se vstupuje do obývacího pokoje s kuchyňským koutem, ložnice, pracovny, koupelny a na toaletu.

Byt v moderním stylu

Majitel měl konkrétní představu, co se funkčního využití jednotlivých místností týče, což do určité míry ovlivnilo uspořádání nábytku. „Věděl jsem například, že chci v obývacím pokoji velkou knihovnu. Měl jsem i základní představu o barevnosti a zejména jsem chtěl, aby byl byt zařízen stroze a nadčasově,“ vysvětluje Štefan.

„Klient si přál použít neutrální barvy, především šedou. Během výběru obkladu a dlažby jsme ji ale doplnili lahvově zelenou. Nejvýraznější využití je v koupelně na obkladu a na čalounění v předsíni. Dalším dominantním prvkem je dub, ten se objevuje v celém bytě,“ popisují architektky.

Jídelní stůl a knihovna

Poměrně specifický je jídelní stůl, který měl zároveň sloužit jako příležitostné prodloužení kuchyňské pracovní plochy. Je proto zvýšený a doplňují ho vysoké židle s koženým sedákem. Stojí na centrální podnoži, která v sobě ukrývá další úložný prostor.

Vysněná knihovna se čtecím koutkem vznikla na stěně se vstupními dveřmi do pokoje. Do obývací místnosti bylo dále nutné dostat pohodlnou pohovku v dostatečné vzdálenosti od televize. Ložnici pak dominuje okno s výhledem do koruny stromu a opět dřevo – rustikálnější na podlaze a dubová dýha na posteli a komodě, která rozbíjí jednoduchost vestavěné stěny.

České i zahraniční firmy s nábytkem

„Líbí se mi, že se firmě Schwestern podařilo najít dobrý kompromis mezi kreativními nápady, praktičností a nadčasovostí. Díky tomu je vidět, že ač je interiér výsledkem promyšlených rozhodnutí, byt nepůsobí jako muzeum interiérového designu. Zaujalo mě například řešení přístupu k výše umístěným úložným prostorům pomocí žebříku a speciální lišty,“ pochvaluje si majitel.

Důležitým zjištěním pro něj bylo, že mezi nábytkářskými velkoobchody na jedné straně a výrobci nejluxusnějšího nábytku na druhé straně je velký segment výrobců, zejména z Dánska a Itálie, kteří nabízejí osobitý a cenově dostupný nábytek a bytové doplňky. „Zajímavé produkty nabízejí navíc i čeští výrobci – například většinu osvětlení do bytu dodávala brněnská firma,“ uzavírá majitel.

Vizitka studia

Studio Schwestern tvoří Ing. arch. Monika Cihlářová a MgA. Iveta Šalamounová. Zabývají se architekturou, designem a uměním. Formovalo je prostředí rodinné truhlářské firmy, se kterou spolupracují. Věnují se rekonstrukcím bytů, komerčním interiérům i navrhování nábytku. Vedle funkčnosti je zajímá krása a udržitelnost, ale i názor klientů. Více na www.schwestern.cz.

Načítám